Responsiva Displayannonser – ny standard i Display-nätverket
Publicerad 10 oktober 2018, senast uppdaterad 2023-05-19
Responsiva displayannonser är nu det nya standardformatet för annonser inom Display-nätverket. Annonser med detta format har större potentiell räckvidd än vanliga displayannonser.
Responsiva displayannonser består av ett antal olika angivna texter, bilder och färgkombinationer som du själv kan ange. Det som gör annonserna responsiva är att annonsernas storlek och utformning ändrar sig beroende på vilken webbplats annonserna visas på samt vilken enhet som används.
Exempelvis kan Google välja att beskära bilderna – texterna du angett kan även förkortas. Genom att använda detta annonsformat kan du säkerställa maximal räckvidd i Googles Display-nätverk men samtidigt kan du inte på förhand se exakt hur annonserna kommer se ut.
Hur skapar man responsiva displayannonser?
Börja med att välja en befintlig Display-kampanj och klicka sedan på ”Annonser & tillägg” och sedan på Plus-ikonen. Välj sedan ”Skapa ny responsiv displayannons”.
I detta läge har du möjlighet att skapa den grafiska utformningen av annonserna med hjälp av nedan alternativ:
- Fyll in Slutgiltig webbadress
Börja med att välja vilken målsida du vill att den som klickar på annonsen ska hamna på. - Bilder och logotyper
Här väljer du ut vilka olika bilder och logotyper som ska användas i annonsen. Om du väljer alternativet ”Sök på webbplats” så scannar verktyget helt enkelt av din sajt och letar efter lämpliga bilder och logotyper. Du kan även lägga upp egna bilder eller använda någon av de bildbyråfoton som Google tillhandahåller gratis. - Rubriker & beskrivningar
Det går att ha upp till fem olika rubriker och fem olika beskrivningar. Samtliga texter du lägger upp kommer inte alltid visas samtidigt, utan Google kommer själva automatiskt välja ut vilka kombinationer som kommer visas. - Uppmaningstext / Call to Action
Välj en passande uppmaningstext för just ert företag. Väljer du ingenting här kommer Google automatiskt välja ut detta. - Företagets namn
Säkerställ att annonsen har en tydlig avsändare. - Anpassade färger
Här väljer du huvudfärg och accentfärg. Huvudfärgen används primärt för bakgrunder och större färgytor medan accentfärger används för knappar och uppmaningar. Vill du sätta din egna grafiska prägel på annonsen så är detta en viktig sak att komma ihåg. - Förhandsgrandska annonsen
Du har möjlighet att förhandsgranska hur annonsen kommer se ut på Display-nätverket, men även på YouTube och Gmail. När du är nöjd med resultatet klickar du helt enkelt på ”Spara”. - Dynamiska annonser (endast om du har kopplat ett produktflöde till kampanjen)
Om det finns ett produktflöde kopplat till en Remarketing-kampanj (även kallat dynamisk remarketing) har du utöver ovan även möjlighet att välja prisprefix (till exempel ”endast”) och en marknadsföringstext med ytterligare incitament riktad mot kunden.
För- & nackdelar med responsiva displayannonser
Den främsta fördelen med responsiva displayannonser är man på förhållandevis kort tid kan skapa bildannonser för Google Ads och att dess format även är skräddarsydd för Googles Display-nätverk.
Finns inte tid, kunskap eller resurser att skapa egna annonser i ett utomstående verktyg så underlättar det att möjligheten finns att göra detta direkt i Google Ads-interfacet. Även om du redan idag har skapat egna Display-annonser i ett externt bildredigeringsprogram finns det inget som hindrar att även jobba med responsiva displayannonser.
Främsta nackdelen är att man är något kreativt låst till annonsformatet – även om det med manuell påläggning går att anpassa annonsernas utseende. I slutändan är det Googles algoritmer som väljer hur annonsen kommer att se ut.
Bilder kan exempelvis bli beskurna i vissa fall och Google kan även själva välja vilken av dina anpassade färger som kommer användas. Är det väldigt viktigt att ha 100% kontroll över hur ert varumärke presenteras är det förmodligen bättre att skapa displayannonser manuellt.
Vad tycker du om detta nya annonsformat? Kommentera gärna här nedan!