Förväxla inte impression share med impression rate

Det populära nyckeltal genomsnittlig annonsposition har försvunnit från Google Ads. Som ersättare till detta har Google lagt till olika varianter av ”impression share”. I denna artikel går vi igenom hur dessa fyra ersättare påverkar din annonsering. 

Google gick ut i februari i år och berättade att genomsnittlig annonsposition skulle i graven. Nu har detta hänt, i månadsskiftet försvann detta populära nyckeltal.

Anledningen att genomsnittlig annonsposition blev så populär bland många som jobbar med Google Ads var att det var lättöverskådligt. Men det var även stundtals missvisande, vilket var Googles anledning till att byta ut det. Så här skrev Google själv om genomsnittlig annonsposition:

”Tänk på att annonspositionen inte nödvändigtvis motsvarar annonsens placering på sökresultatsidan.”

En annan anledning till att Google slutligen tog bort genomsnittlig annonsposition var såklart även att de har tagit fram fyra alternativa nyckeltal som de anser är bättre.

Hur tar jag nu reda på annonsernas position?

Det finns flera olika sätt att hålla koll på dina annonsers synlighet, exempelvis med hjälp av ”vanlig” visningsandel. I denna artikel så håller jag mig till de fyra som Google ”ersatt” genomsnittlig annonsposition med. När jag såg dem första gången var min spontana tanke: ”Allihopa har ju i princip samma namn… vad är egentligen skillnaden? Jag upplever det lätt att bli förvirrad, och att man blandar ihop de olika nya nyckeltalen.

  • ”Impr. (Top) %” – Search top impression rate 

Berättar att, när dina annonser syns, hur ofta de då syns ovanför det organiska sökresultatet.

  • ”Search top IS” – Search top impression share 

Berättar hur mycket dina annonser syns, i relation till hur mycket du hade kunnat synas ovanför det organiska resultatet.

  • ”Impr. (Abs.Top) %” – Search absolute top impression rate 

Berättar att, när dina annonser syns, hur ofta syns de då absolut högst upp i sökresultatet.

  • ”Search abs.top IS” – Search absolute top impression share

Berättar hur mycket dina annonser syns absolut högst upp i sökresultatet, i relation till hur ofta du hade kunnat synas absolut högst upp.

Känns det glasklart? Om inte, följ två scenarior nedan!

Problematiken ligger i att olika sökresultat har olika krav för var annonserna syns. Det allra vanligaste är att det visas fyra annonser ovanför det organiska sökresultatet. Men det finns tillfällen då de första annonserna visas längre ned på sidan, ibland till och med först på sida två. Gemensam nämnare för denna typ av sökresultat brukar vara informationssökningar och ”icke kommersiella” sökningar.

Av den anledningen vill du optimera dina bud utefter siffrorna som Search top IS + Search abs.top IS visar, eftersom de mäter din prestation i förhållandet till andra annonsörer och visar hur mycket du potentiellt hade kunnat synts.

”Impr. (Abs.Top) %” – Search absolute top impression rate kan du använda för att få en insikt i hur Google prioriterar annonser mot organiska resultat för just dina sökord.

Scenario 1

Föreställ dig att du genomför en sökning där du skriver “svartmögel lukt” vid två olika tillfällen.

  • Vid första sökningen visas det inga annonser på förstasidan. Byter vi till sida två, ser du tre annonser högst upp.
  • Vid andra sökningen, visas direkt fyra annonser högst upp på sida ett i sökresultatet.

Skulle du i detta fall endast på gå ”Impr. (Top) %” – Search top impression rate, skulle denna siffra visa 50%. Då du endast syns över det organiska sökresultatet vid ett av två tillfällen. Vad blir konsekvensen? Jo, du kanske höjer buden då du misstänker att konkurrenterna ligger bättre till. Utfallet blir dessvärre endast dyrare klick.

Använder du istället ”Search top IS” – Search top impression share, skulle denna siffra visa 100% eftersom du har synts ovanför det organiska sökresultatet vid alla tillfällen som du har haft möjlighet till.

Scenario 2

Ett annat scenario kan vara att du har begränsad budget på Google Ads men ändå har en aggressiv budgivning. Om vi leker med tanken att det sker fem sökningar på ett sökord du valt ut. På grund av begränsning i budget blir utfallet att din annons syns vid tre av fem sökningar, ovanför det organiska resultatet.

Om du endast använder dig av ”Impr. (Top) %” – Search top impression rate, skulle denna siffra visa 100% i och med, att när du har synts så har dina annonser alltid varit över det organiska sökresultatet. I detta läge är du nöjd och låter optimeringen utebli. 

Använder du istället ”Search top IS” – Search top impression share, skulle denna siffra visa 60%, då dina annonser har visats tre av fem gånger ovanför organiskt sökresultat, när du hade möjlighet att synas vid fem av fem tillfällen. Med denna insikt får du information om att du missar potential.

Att tänka på vid automatiska regler

Det är ganska vanligt att genomsnittlig position använts i automatiska regler. Med ovanstående i åtanke, gäller precis samma tankebana vid uppsättning av regler i Google Ads. Om du vill att budet ska höjas på ett sökord som har låg visningsandel ovanför det organiska sökresultatet, men som konverterar till en lönsam kostnad, ska du använda dig av ”Search top IS” alternativt ”Search abs.top IS”.

Dela gärna med dig av dina tankar och egna erfarenheter kring ersättarna till genomsnittlig position i kommentarsfältet nedan!

Vill du ha hjälp med annonsering på Google, kontakta gärna oss på Pineberry!

 

2 kommentarer på "Förväxla inte impression share med impression rate"

  1. Henrik,

    Vi valde att använda nyckeltalens engelska namn då de används mer än de svenska i Sverige. Dessutom är de svenska namnen nästan ännu krångligare att förstå, tycker vi. Håller du med? Nedan är dom på svenska (i samma ordning som ovan):

    Exponeringsfrekvens topposition
    Exponeringsandel absolut topposition
    Exponeringsfrekvens absolut topposition
    Exponeringsandel topposition


Kommentarsfältet är stängt.