Google börjar rulla ut Page Experience Update
Publicerad 16 juni 2021, senast uppdaterad 2023-05-19
Google har börjat rulla ut sin sedan länge utannonserade Page Experience Update. Uppdateringen kommer att rullas ut sakta och förväntas vara helt klar först till slutet av sommaren.
Page Experience Update har varit en stor snackis inom SEO-världen ända sedan nyheten först utannonserades i maj förra året.
Uppdateringen var från början planerad att gå live i maj 2021 men fick skjutas fram en månad till juni – och nu är det alltså dags.
The page experience update is now slowly rolling out (Top Stories will begin using this new signal by Thursday). It will be complete by the end of August 2021. More here: https://t.co/kDwhhOYklK
— Google Search Central (@googlesearchc) June 15, 2021
Page Experience Update kommer till en början enbart ha effekt på sidor som visas i Top Stories-resultaten, vilket uteslutande är nyhetssajter. Först i augusti i år ska den vara helt utrullad, enligt Google.
Fram tills nu har det krävts AMP för att synas i Top Stories på mobil, något som alltså inte kommer vara nödvändigt för de sajter som uppfyller Googles nya krav på användarupplevelse.
Sju tekniska faktorer
Page Experience Update tar hänsyn till användarens upplevelse av dina sidor ur sju olika tekniska perspektiv.
- Laddtid
- Interaktivitet
- Sidans visuella stabilitet
- Mobilvänlighet
- Säkert innehåll
- Https
- Inget påträngande innehåll
Google har själva kommunicerat att sajter som uppfyller de nya kraven kan förvänta sig en viss rankingboost av denna uppdatering men har samtidigt betonat att den enbart kommer vara minimal.
Det viktigaste ur ett användarperspektiv kommer alltså fortfarande vara ditt innehåll och hur väl det svarar på användarens sökfråga – vilket såklart är fullständigt logiskt.
Att Page Experience Update rullas ut över en så lång tid kommer också göra det svårare att mäta effekterna av uppdateringen eftersom andra förändringar också lär ske under den tiden.
Riktiga användarsignaler
En intressant sak med Page Experience Update är att Google för första gången, åtminstone vad de officiellt bekräftat, ska låta faktiska användarsignaler influera en sidas ranking.
Måtten för laddtid, interaktivitet och sidans visuella stabilitet samlas nämligen in från riktiga användare runtom i världen via UX-rapporten i webbläsaren Chrome.
Optimera för Page Experience Update
Du kan se hur väl din sajt uppfyller Googles krav på användarupplevelse i Page Experience-rapporten i Search Console. Där ser du också vilka saker du eventuellt behöver förbättra för att få godkänt på varje punkt.
Om du inte uppfyller Googles krav på användarupplevelse är du inte ensam. När vi gjorde en undersökning bland Sveriges 100 största e-handlare visade det sig att bara 11 av 100 uppfyllde Googles nya krav.
Läs gärna vår tidigare artikel om Page Experience Update för mer information om uppdateringens sju olika delar och våra tips på hur du optimerar din sajt utifrån varje aspekt.
Vår rekommendation är fortsatt att du försöker optimera din sajt så att du uppfyller dessa krav – eller kommer så nära som möjligt.
Även om rankingeffekten alltså förväntas bli minimal för de som uppnår Googels gränsvärden föredrar dina användare såklart snabba och lättladdade sidor – vilket med största sannolikhet leder till fler konverteringar från alla dina kanaler.
Vill du säkerställa att din sajt har de bästa förutsättningarna för att synas på Google? Hör gärna av dig till oss på Pineberry.
4 kommentarer på "Google börjar rulla ut Page Experience Update"
Kommentarsfältet är stängt.
Hur troligt är det inte att detta är en rankingsignal som Google kommer att pudla om och plocka bort? Är det egentligen inte ganska känslig data jag som Chrome-användare skickar till Google?
Varför har inte SR påpekat detta när de nu gnäller om banker som skickar banksekretess-skyddade uppgifter till bland annat Google? Är det inte bara en tidsfråga innan SR gör en nyhet kring detta?
Jag tycker inte att Google är tillräckligt tydliga med hur jag kan avaktivera att webbläsaren ringer tillbaka till Google och meddelar vilka webbsidor jag har besökt, och hur långsam/snabb min uppkoppling/enhet är.
Hej Fredrik,
Tack för din kommentar! Det är en i högsta grad relevant frågeställning du lyfter.
Gällande datan från Chrome så ska den komma från användare som, enligt Google, har gjort ett aktivt val att dela med sig av den.
”The Chrome User Experience Report is powered by real user measurement of key user experience metrics across the public web, aggregated from users who have opted-in to syncing their browsing history, have not set up a Sync passphrase, and have usage statistic reporting enabled.”
https://developers.google.com/web/tools/chrome-user-experience-report/#methodology
Som jag tolkar informationen här är detta standardinställningen när Chrome installeras (från version 54 och uppåt). Så hur många användare som egentligen är medvetna om vilken data de delar med Google/Chrome är såklart en relevant fråga att ställa sig.
https://www.google.com/chrome/privacy/whitepaper.html#usagestats
Tack för en bra artikel Björn!
Kul att du uppskattade den, Alonso!