SEO-året 2023

2023 är snart över och vi blickar tillbaka på ett av de mest händelserika SEO-åren någonsin.

AI, AI och så lite mer AI. Så skulle vi kunna sammanfatta 2023 i en mening. AI har verkligen varit den röda tråden genom SEO-branschen, som så många andra branscher, det senaste året. Här är ett försök att sammanfatta det viktigaste som skett och sätta utvecklingen i något slags perspektiv.

Vi gick in i året med code red hos Google till följd av att ChatGPTs intåg på marknaden öppnat upp oss för helt nya sätt att söka och få information serverad på.

Microsoft och Bing hinner först

Mockup-bild: Bing powered by ChatGPT

Det dröjde inte länge innan ryktena började om att Microsoft-ägda Bing, som investerat stort i OpenAI, var på väg att integrera ChatGPT direkt i sin sökmotor – vilket också skedde tidigt under året.

Ryktena om vad Google kunde tänkas kontra med tilltog snabbt, det pratades både om Sparrow och en magisk sökmotor (och ett tag där kändes det som att vår blogg förvandlats mer till en AI-skvallerblaska än en blogg om digital marknadsföring).

Redan i februari presenterades Googles svar på ChatGPT genom chatboten Bard och i maj rullade Google ut betaversionen av SGE för engelskspråkiga sökningar i USA.

Även fast Google är ett av de företagen som investerat allra mest i AI och ligger långt framme på området har det hela tiden känt som de varit steget efter Microsoft och OpenAI när det gäller implementering av AI-tekniken. Lanseringen av Bard hade sina brister och det återstår fortfarande att se hur bra SGE blir när det väl lanseras.

Samtidigt ska vi komma ihåg att Bing med integrerad ChatGPT inte blivit någon större succé, tvärtom fortsätter Bing tappa marknadsandelar till Google, vilket får i alla fall mig att tro att Google nog inte känner samma stress kring den traditionella sökaffären som de gjorde i början av året.

Sök blir större, är det fortfarande sök?

Med lite distans till ChatGPT och large language models i allmänhet är det tydligt att tekniken möjliggör både helt nya sätt att interagera med information och få svar på olika problem och frågor vi ställs inför i vardagen.

Vissa sökfrågor vi tidigare ställde till den traditionella typen av sökmotorer löses utan tvekan bättre genom att interagera sig fram till svar med en ChatGPT-liknande tjänst, vilket har öppnat upp för flera intressanta frågeställningar kring definitioner. Gränserna för vad som är sök och något helt nytt suddas ut.

För vanliga användare spelar den här frågan såklart ingen roll. För oss som jobbar med SEO innebär det däremot att vi till viss del behöver ställa om hur vi ser på vår yrkesroll – i takt med att sökbeteendet förändras och framförallt vad människor kan göra med sök utvecklas.

Att människor kommer fortsätta söka är såklart helt givet. Men sättet svaren på många frågor skapas och hur hela den konversationen ser ut är i förändring. Ingen vet exakt hur det kommer att sluta eftersom allt fortfarande är i rörelse. Det vi kan konstatera är att området sök blivit större och så pass mycket större att det tangerar områden vi historiskt inte sett som sök.

Förändringar i arbetssätt

För vår egen del internt på Pineberry har vi haft största nytta av LLMs när vi applicerat det på problemlösning av olika slag, såsom att bygga Python-script, stötta vid webbutveckling, analysera data på olika kreativa sätt, skapa innehåll, etcetera.

Vissa av frågorna vi historiskt skulle ställt till Google under många av de här processerna för drygt ett år sedan har vi istället använt ChatGPT till. Detta har gjort att vi mer träffsäkert kunnat resonera oss fram till svar som passar oss utifrån den unika situation vi vill lösa.

AI höjer ribban för innehåll – och Google ger med sig

Höja ribban

Även fast det varit möjligt att skriva innehåll med hjälp av AI i ganska många år nu har det fram till i år inte varit tillåtet enligt Googles riktlinjer.

När ChatGPT fick en sådan spridning och Google själva var i färd med att lansera Bard, som ju kunde hjälpa till med exakt samma sak, var det bara en tidsfråga innan Google själva skulle byta fot.

Numera är det tillåtet att skapa innehåll med hjälp av AI, enligt Google – så länge det görs för att skapa innehåll av hög kvalitet och för människor.

Täta algoritmuppdateringar

Att vem som helst kan skapa hur mycket innehåll som helst om i stort sett vad som helst vållar såklart bekymmer för Google, och det är tydligt att man inte helt hittat fram till en optimal lösning här.

Google försöker såklart göra sitt bästa för att hålla kvaliteten i sökresultaten och många av algoritmuppdateringarna från 2023 har fokuserat på just denna innehållsproblematik

Zoomar vi ut och tar en helhetsbild ser vi att en genomgående trend här är att Google försöker premiera sajter vars innehåll med hög sannolikhet är skapat av människor – och inte AI. Räkna med att det här kommer vara ett fortsatt prioriterat område för Google under 2024.

Från mobile first till AI first

mobile-first

En nästan sju år lång SEO-följetong fick också sitt slut under 2023 när Google äntligen annonserade att de var klara med mobile first indexing. Både passande, och säkert ingen slump, att Google slutar prata mobile first nu när de fokuserar så hårt på att vara AI first. 

Titt under huven

Två helt separata krafter har gjort att vi under 2023 helt unika insikter i hur sökmotorer både fungerar under huven – och med stor sannolikhet kommer fungera i framtiden.

Den ena är monopolrättegången mot Google i USA som avslöjat hur Google konsekvent använt sig av användarsignaler i helt annan skala än man själva hävdat.

Den andra kraften är AI-racet mellan Microsoft och Google där alla de patent över språkmodeller och liknande som publicerats de senaste åren nu blir högst aktuella att läsa in sig på, i takt med att mer av just den här tekniken implementeras i sökmotorerna. Stora möjligheter att göra framtidens SEO bra för den som tillskansar sig den kunskapen som finns tillgänglig!

Tack för i år

Med det sagt lägger vi ett mycket intressant SEO-år till handlingarna och blickar med spänd blick framåt mot 2024. Ingen vet riktigt vad som väntar, men vi har på känn att det kommer bli spännande.

Från oss alla till er alla, en riktigt god jul och gott nytt år!

2 kommentarer på "SEO-året 2023"

  1. Riktigt bra artikel och super intressant ämne. AI har ju verkligen varit något som stått i rampljuset i år. Även kul att se hur bolag och byråer applicerar AI i sitt sätt att jobba. 😊 Det ska bli spännande att se vad 2024 har att erbjuda.

    God jul på er!


  2. God fortsättning Pontus! Kul att du gillade artikeln. Verkligen, spännande tider framför oss 🙂


Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *