Därför blev All eyes on Rafah-posten viral
Publicerad 30 maj 2024, senast uppdaterad 2024-05-30
Ett inlägg till stöd för Rafah i Gaza har delats mer än 43 miljoner gånger i sociala medier, och är en av samtidens första virala AI-bilder. Sanna Gustavsson, Head of Content på Pineberry, skriver att hon väntat på ett inlägg som kan ena många miljoner människor bakom ett budskap: ”Så fort jag såg All eyes on Rafah-posten förstod jag att det kommit”.
Israels flygräder mot ett tältläger i Rafah i södra Gaza har de senaste dagarna dödat minst 66 människor och skadat hundratals. Bilder sprids på människor som levande bränns till döds i eldsvådorna och kroppar som smälts samman så hårt att de inte går att dela på för att lägga i likkistorna. Attackerna från Israel har fördömts kraftigt världen över och protesterna i sociala medier har varit många och starka.
En av de poster som publicerades i sociala medier var ett inlägg i Stories med texten ”All eyes on Rafah”. Bilden föreställer en stor mängd rektangulära tält, och i mitten formar vita tält orden All eyes on Rafah. Frasen är inte ny, utan har även tidigare använts i sociala medier i bildtexter och hashtags som stöd för Palestina, och sägs ha startats när Rik Peeperkorn, WHO:s representant för Västbanken och Gaza, i februari sa just ”All eyes on Rafah” på en presskonferens.
Bilden i inlägget tros vara AI-genererad. Tältens symmetriska rader och de onaturliga skuggorna är tecken på att det är en AI-bild, säger Marc Owen Jones, som är docent i Mellanösternstudier vid Hamad Bin Khalifa-universitet i Qatar och studerar desinformation, till amerikanska NBC. Samma tidning menar att det är en av samtidens första virala aktivistiska AI-bilder.
Så fort jag såg den på tisdagsmorgonen förstod jag att den skulle bli viral. Jag hade väntat på en sådan post, och den här hade alla ingredienser som behövdes i detta skede för att kunna delas av alla. Jag förstod dock inte HUR viral den skulle bli. På onsdagskvällen hade den delats mer än 43 miljoner gånger på Instagram.
Inlägget hade allt som behövdes för att få miljontals människor att känna att ”det här kan jag ställa upp på”: Den nämner varken Israel eller Palestina, den visar inte våld, den postades i Stories och inte i feeden – och avsändaren verkar åtminstone vad vi vet hittills vara en ganska vanlig person.
Här nedan bryter jag ned varje del lite närmare:
Formatet. Posten delades i Stories, det vill säga de inlägg som syns i 24 timmar och sedan försvinner. Det enda sättet att kommentera Stories är via DM, vilket gör att den som delar där undviker den debatt som ofta skapas i kommentarsfälten när inlägg görs i feeden. Vanligtvis går inte poster att delas från en story till en annan om man inte är taggad, men i All eyes on Rafah-posten används funktionen ”Add yours”, vilket gör att vem som helst kan lägga till sig själv och skapa en delning bara genom ett klick. Att man även kan se att några av ens vänner delat inlägget intill texten ”Add yours” stärker trovärdigheten även för den som inte känner avsändaren.
Tekniken. Att bilden är gjord med AI gör att den inte fastnar i Instagrams filter för våldsamt innehåll. Enligt NBC har flera bilder och videos som postats av palestinska journalister från attackerna mot Rafah tagits ner av Instagram, eftersom techverktyget har en policy mot våldsamt och känsligt innehåll. Att All eyes on Rafah-bilden är AI-genererad är därför en anledning att den kunnat spridas. Dessutom är texten inlagd i själva bilden och inte pålagd i Instagram-appen, vilket gör att texten inte på samma sätt fastnar i de sökdetektorer Instagram använder.
Budskapet. Frasen All eyes on Rafah tar tydlig ställning för människorna i Rafah utan att använda ”laddade” ord som Israel eller Palestina eller begrepp som folkmord, terrorattack eller eldupphör, vilka tydligare kan anses kopplade till en sida. Det är en fras som för de invigda har använts länge, men går att förstå även för den som bara känner till den senaste tidens händelser i Rafah. Det blir därför ett budskap alla kan skriva under på: ett ställningstagande att det som hände i Rafah var fel, varken mer eller mindre.
Avsändaren. Att noggrant undersöka vem som skapar det man sedan delar har blivit allt viktigare – och alltmer laddat – under Israel-Palestina-konflikten. I fallet med bilden på All eyes on Rafah-texten är avsändaren ”shahv4012” på Instagram. Ett till synes ganska anonymt konto av en man som tycks vara fotograf. Det hade kunnat vara en negativ aspekt att avsändaren inte är känd för allmänheten, men i det här fallet verkar det snarare bara ha varit en fördel – det gör känslan av att inte ta ställning för någon av sidorna ännu starkare.
Gränsen. Israels attack mot Rafah fördömdes kraftigt av länder världen över, och många menade att gränsen till slut var nådd. ”Det finns inga säkra platser kvar i Gaza. Den här skräcken måste få ett slut” skrev FN:s generalsekreterare António Guterres på X. ”Nu har vi kommit till en punkt i det här kriget där barnen som har dött betraktas som de lyckligt lottade. De som har lämnats kvar i livet med brännskador, överlevt fasansfulla attacker, kommer för all framtid att minnas det de själva genomlevt och alla de som de har förlorat” citerar Cecilia Uddén i Sveriges Radio.
Inlägget med All eyes on Rafah kom i ett läge där många kände en förnyad vilja att agera, och gav en möjlighet att göra det.
Bildkälla: Skärmklipp från @shahv4012 på Instagram.
Bra analys! Det vita är dock inte tält utan ska symbolisera kropparna som lindas in i vitt tyg.