Sökvolym på Google
Publicerad 20 september 2024, senast uppdaterad 2024-09-20
Hur många googlar på ”alvöron” varje månad? Sökvolym är ett viktigt och användbart instrument för marknadsförare, och inte enbart för dig som jobbar med SEO.
Sökvolym ger värdefulla insikter och är spännande. Samtidigt är det ämne som väcker många frågor. Användningsområdet för sökvolym är inte begränsat till sökordsanalys för SEO, utan kan användas som beslutsunderlag i många sammanhang.
Vad är sökvolym?
Sökvolym är hur ofta ett visst sökord används på en sökmotor som Google, det vill säga hur många som googlar en viss sak. I de flesta fall anges sökvolym per månad och land, så om sökvolymen för sökningen ”alvöron” är 600 innebär det att 600 sökningar på ”alvöron” görs varje månad i Sverige på Google.
Verktyg för att mäta sökvolym
Här är ett urval av de verktyg som finns för att få fram sökvolym:
- Google Keyword Planner
- Ahrefs
- Semrush
- Sistrix
Det mest använda verktyget för sökvolym är Google Keyword Planner. Detta verktyg kommer du åt om du har ett Google Ads-konto, men för att få exakt sökvolymsdata i Google Keyword Planner behöver du även aktivt annonsera med Google Ads. En stor fördel med detta verktyg är att Google sitter på svaren när det gäller hur många som googlar på vad. Med det sagt väljer Google ofta att klumpa ihop sökord när de visar sökvolym, exempelvis kan det vars så att de 600 sökningarna per månad på ”alvöron” i själva verket består av sökningar på både ”alvöron” och ”spetsiga örontoppar”.
Det finns även andra verktyg för sökvolym som exempelvis Ahrefs, Semrush och Sistrix. Alla dessa kostar pengar att använda och har sina egna metoder för att samla in data. För egen del använder jag helst Ahrefs för jag tycker det är snabbaste sättet att få fram sökvolym, men jag gillar även Google Keyword Planner.
Tillförlitligheten i sökvolymsdata
Sökvolymsdata är inte exakt. Som jag redan nämnt har Google Keyword Planner en tendens att slå ihop liknande sökord, vilket gör det svårt att få en exakt bild av vilka sökningar som görs. Dessutom redovisar Google sökvolym i fasta intervall, vilket innebär att siffran du ser i bästa fall är ungefärlig.
När det gäller verktyg som Ahrefs, Semrush och Sistrix använder de olika källor för att mäta sökvolym. En gemensam nämnare är att de används sig av så kallad clickstream-data. Tyvärr saknas det transparens kring hur dessa verktyg samlar in sin information, vilket gör det svårt att bedöma tillförlitligheten i sökvolymsdatan.
Baserat på detta är mitt råd att använda sökvolymsdata för att göra relativa bedömningar snarare än för att få fram exakta svar. Exempelvis säger Ahrefs att det görs 600 sökningarna per månad på ”alvöron” och 0 sökningar per månad på ”spetsiga örontoppar”. Detta betyder inte att det görs exakt 600 sökningar på ”alvöron” och inte heller att ingen alls söker på ”spetsiga örontoppar” (jag gjorde det ju precis…).
Däremot säger det att ”alvöron” är den sökning som generellt används och ”spetsiga örontoppar” inte alls är ett lika populärt alternativ. Så om du ska namnge en produkt som tillgodoser detta sökbeteende är det givit att Alvöron är ett mycket bättre namn än Spetsiga örontoppar.
Dyrt att skapa sökvolym
Det går att förändra ett sökbeteende över tid, men det är ofta förknippat med en stor marknadssatsning. Om du bestämt dig för att skapa ett sökbeteende kring ”spetsiga örontoppar” kommer du behöva investera mycket pengar i att få folk att börja använda denna sökning istället för ”alvöron”.
Detta är också anledningen till att SEO inte alltid är en bra kanal om du säljer något helt nytt, som det inte finns ett behov av ännu. För då måste du själv skapa sökbeteendet vilket som sagt tar tid och pengar.
Andra sidan av myntet är att du kan bygga stora värden genom att utnyttja sökbeteende som andra företag har byggt upp över tid. Då nyttjar du en efterfrågan som redan finns. Ett bra exempel på detta är när stora banker kör TV-kampanjer kring pensionssparande. Detta leder till att fler googlar om pension vilket mindre och snabbfotade pensionsaktörer kan dra fördel av.
Optimal sökvolym
En vanlig fråga jag får när det gäller sökvolym är om det finns en optimal sökvolym. Det enkla svaret på den frågan är att det inte finns en optimal volym. Givetvis är en högre sökvolym bra, samtidigt visar en hög sökvolym på att det finns en stor efterfrågan vilket innebär att det oftast också är en stor konkurrens om denna efterfrågan.
Sen spelare det även roll vad det är för bransch du är verksam i. För ett B2B-företag där varje order kanske är värd hundratusentals kronor kan en sökvolym om 20 sökningar per månad vara väldigt intressant om det är rätt typ av sökord. Men för en e-handel med lövtunna marginaler krävs det kanske sökningar med större volymer för att det ska vara riktigt intressant.
Sökvolym vs Google Trends
Som du märkt nämnde jag inte Google Trends som ett verktyg för att undersöka sökvolym. Det är av den enkla anledningen att Google Trends inte visar på sökvolym utan som namnet avslöjar visar detta vertyg trender i sökbeteende. Exempelvis, denna artikel får kanske fler att söka efter ”spetsiga örontoppar”. Så nästa månad är det inte 0 sökningar per månad utan istället 10. I Google Trends skulle du då kunna se att ”spetsiga örontoppar” trendar mer än ”alvöron”.
Just detta misstolkas ofta. För även om jag lyckas få ”spetsiga örontoppar” att trenda kommer det fortsatt vara 60 gånger fler som googlar efter ”alvöron”. Så använd inte Google Trends för att skapa dig en uppfattning om hur stora olika sökord är.
Sugen på mer information om sökvolym? Då tipsar jag om avsnitt 100 av Sökpodden där vi snackar mer om detta. Vill du ha hjälp med undersöka sökvolymerna för ditt företag kontaktar du oss här!