AI-skrivna texter för SEO – ja eller nej?

AI har fullkomligt exploderat och snabbt blivit en del av vardagen för många seo:are. Men vad innebär det egentligen att använda AI för att skapa SEO-texter? Är det en revolutionerande lösning som sparar tid och pengar – eller ett steg mot innehållsmässig urvattning?

Svaret, som så ofta när det gäller SEO, är det klassiska: Det beror på.

Här tittar vi närmare på när och hur AI-skrivna texter kan vara ett värdefullt verktyg i din SEO-strategi, hur du kan tänka kring olika typer av texter och hur Googles riktlinjer påverkar valet.

Googles syn på AI-skrivna texter

Först och främst har Google varit tydlig: AI-genererat innehåll är inte förbjudet. Det som spelar roll är kvalitet och användarvärde – eller som Google uttrycker det, “helpful content”. Google premierar innehåll som är hjälpsamt och skapat för användaren, oavsett hur det produceras. Men de har också varnat för att automatiserat innehåll som enbart skapas för att manipulera sökresultat kan straffas som spam, vilket rena AI-texter skulle kunna tolkas som ett exempel på.

Här uppstår dock en paradox: Trots Googles hårda ord om kvalitet ser vi fortfarande att AI-genererat lågkvalitativt innehåll rankar på många håll. Den stora frågan är om detta är en övergående fas eller inte. Kommer AI-innehåll falla i rankning när Google blir bättre på att identifiera dess brister? Eller kommer det att fortsätta att fungera länge till? Hur ska man tänka kring att lägga tid och pengar på att skapa högkvalitativt innehåll när man lika ofta ser snabbproducerade AI-texter ranka högt i sökresultatet?

Här går vi igenom tre olika strategier.

1. Helt AI-genererade texter, optimerade för seo

Att låta AI skapa SEO-optimerade texter innebär att du får snabbhet och volym, men riskerar att hallucinationer från Chat GPT får stå oemotsagda om ingen mänsklig redigering sker. Helt AI-genererade texter kan till exempel vara att i en prompt be Chat GPT ta fram 100 seo-optimerade produkttexter till en e-handel, och ge instruktioner för SEO i prompten.

Fördelar:

  • Hastighet och volym: AI kan producera stora mängder innehåll på kort tid. För företag som har ett stort behov av text på kort tid är detta en tydlig fördel.
  • Kostnadseffektivitet: Eftersom AI-verktyg ofta är billigare än att anlita en copywriter, kan detta vara en lockande lösning för företag med begränsad budget.

Nackdelar:

  • Kvalitet och trovärdighet: Google värderar innehåll baserat på principerna Expertise, Experience, Authoritativeness, Trustworthiness (E-E-A-T). AI genererar texter baserat på befintliga data och har svårt att bidra med verklig expertis och originalitet, vilket kan påverka hur texten rankar.
  • Risk för spam: Om innehållet uppfattas som automatiserat och ytligt, finns en risk att Google straffar det utifrån sina riktlinjer.

Passar för:

Att direkt publicera rena AI-texter är sällan ett alternativ för SEO, och kan vara riskfyllt även utifrån andra perspektiv. Det kan dock passa för:

  • Den som medvetet vill ta en hög risk utifrån Googles riktlinjer och snabbt publicera många sidor på en webbplats.
  • Redaktörer som inte har kunskap inom SEO eller Chat GPT och vill beställa råmaterial från en SEO-byrå som de sedan kan arbeta vidare med.

2. AI-genererat innehåll med mänsklig redigering

En vanlig lösning är att använda AI för att skapa grundläggande innehåll, som sedan redigeras av en människa för att uppnå högre kvalitet, säkerställa varumärkestonalitet och uppfylla Googles krav.

Fördelar:

  • Kontroll: AI kan ge ett utkast, men en mänsklig redaktör kan lägga till detaljer, justera tonalitet och säkerställa att innehållet är korrekt och relevant.
  • Följer Googles riktlinjer: Google stödjer denna användning av AI, så länge kvaliteten säkerställs och användarvärdet är högt.

Nackdelar:

  • Varierande redigeringsbehov: Om AI-genererat innehåll är av låg kvalitet kan det krävas omfattande mänsklig redigering, vilket kan minska de tidsbesparingar som AI erbjuder.

Passar för:

  • Företag som vill dra nytta av AI:s snabbhet men samtidigt säkerställa att innehållet håller hög kvalitet och följer varumärkets tonalitet.

3. Mänskligt skrivna texter med AI-stöd

Ett tredje alternativ är att låta en mänsklig copywriter använda AI-verktyg som stöd där det behövs, men lägga ännu mer tid på att få innehållet unikt och högkvalitativt.

Fördelar:

  • Unikt innehåll: Genom att kombinera AI:s styrka inom datadriven SEO-optimering med en copywriters kreativa skrivande kan man skapa innehåll som både uppfyller Googles krav på unikt innehåll och stärker varumärkets tonalitet.
  • Lägre risk: Följer Googles riktlinjer och bör därför vara låg risk att straffas vid uppdateringar.

Nackdelar:

  • Högre kostnad: Att kombinera mänskligt skrivande och AI-input är i de flesta fall dyrare vid själva beställningen än att enbart använda AI, men kan självklart löna sig i längden.

Passar för:

  • Företag eller organisationer inom det så kallade YMYL-segmentet*, till exempel finans, hälsa och juridik. Google ställer höga krav på denna typ av innehåll och betonar vikten av att det ska vara expertgranskat, pålitligt och korrekt.
  • Även för aktörer med stark varumärkeskommunikation där språk, tonalitet och målgruppsanpassning är avgörande är det här ett vanligt alternativ.

Hör av dig om du behöver hjälp

Med rätt balans mellan AI och mänsklig input kan du skapa innehåll som inte bara rankar väl, utan också engagerar och konverterar dina besökare. Kontakta oss på Pineberry om du vill diskutera vilken strategi som är bäst för ditt företag och hur du kan optimera din SEO med hjälp av både AI och mänsklig expertis!

* YMYL står för ”Your Money or Your Life” och är ett begrepp Google använder för aktörer som har innehåll inom ämnen som har betydelse för människors liv, hälsa, ekonomi eller säkerhet.

Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *