Statuskod 404
Lär dig vad HTTP-statuskoden 404 betyder
Vad är statuskod 404?
Statuskod 404 är något du garanterat känner igen och stöter på titt som tätt. Detta är svarskoden som skickas när en sida inte fungerar eller inte finns alls. Som sajtägare är det viktigt att hålla koll på dina 404:or då du inte vill ha massa sidor som inte fungerar. Även Google ogillar 404:or då det innebär att sökspindeln behöver lägga onödig tid och energi på att besöka sidor som inte fungerar.
Hur hantera sidor som svarar med 404?
Du kan se vilka 404:or Google hittat på din sajt i Google Search Console, det går även att hitta 404:or med hjälp av verktyg som Screaming Frog. Hur du ska hantera en sida som svarar med 404 beror på anledningen till att webbsidan ger denna svarskod. Om det är så att sidan ska finnas men just nu inte fungerar handlar det om att fixa så att sidan funkar igen och svarar med svarskod 200.
Är det istället så att sidan är permanent borttagen behöver du peka om sidan med en 301 redirect till en lämplig annan webbsida på din sajt. Lär mer om hur du ska hantera 404:or från ett SEO-perspektiv i denna artikel.
Två vanliga fel
Här är exempel på två vanliga fel som kan inträffa då någon försöker hämta en webbsida som inte finns på servern:
- Alla icke existerande webbsidor pekas om till startsidan eller annan sida på sajten.
- Webbservern förstår att webbsidan inte finns och returnerar 404-mallen men inte en 404-svarskod, utan en annan kod som visar att dokumentet hittades. Exempelvis statuskod 200 som betyder att allt är ok, vilket det inte är i detta fall.
Viktigt med en bra 404-mall
Förutom att det är viktigt att servern svarar med 404 om sidan inte kan visas är det viktigt att det finns en bra 404-sida (även kallat 404-mall) för besökaren. På denna sida är det bra om du:
- Berättar klart och tydligt för användaren att den har besökt en sida som inte längre finns på den aktuella adressen.
- Hjälper besökaren att hitta vidare på webbsidan genom att inkludera länkar till startsidan och de viktigaste undersidorna och en sökfunktion.
- Ger besökaren möjlighet via ett formulär rapportera den felaktiga sidan.
Sen skadar det heller inte om du går 404-sidan rolig, det kan väga upp omaket för besökaren av att hamna på en sida som inte funkar. Vi bjuder på Financial Times 404-sida som inspiration här till höger (klicka upp för större bild).
Statuskod 403
En ”kusin” till 404 är statuskod 403. Denna kod betyder att du är förbjuden att se sidan du vill komma åt. Servern vet om att sidan finns men den vill inte vissa den för dig. Som SEO:are kommer du springa på statuskod 403 i olika sammahang. Exempelvis att olika verktyg som du använder dig av (som Screaming Frog) är blockade från att besöka en sajt, då kommer du få svarskoden 403.
Vill du ha en offert?
Vill du ha en offert av oss? Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett förslag!
”*” anger obligatoriska fält