Är din SEO överoptimerad?

Optimal

Den senaste månaden har det pratats en hel del om överoptimerade siter. Matt Cutts (du känner igen namnet om du läst en del här) ansvarig för Googles Webspam-team, sa att de lanserar ett filter (ev straff) för Overoptimized sites.

Precis som Michael i förra posten har svårt för ordet SEO-text (jag håller helt med, får kalla kårar av ordet) så har jag svårt för överoptimering (ett ord som faktiskt fluktuerat en del i SEO-samhället under några år). Jag är helt med på att fenomenet existerar, ordvalet är däremot helt uppåt väggarna.

Att optimera innebär att finna den bästa, ”optimala”, lösningen på ett problem utifrån de förutsättningar som ges. (Wikipedia)

Att bygga en site eller sida så att den riskerar att bli straffad eller inte fungerar i sökresultaten är inte optimalt. Man kan inte överoptimera, man kan däremot vara för aggressiv med internlänkning, ankartexter och att proppa texter fulla med sökord.

Vad skulle jag se upp med?

Det är alltid en balansgång att arbeta med sökmotoroptimering. Var gränsen går för det vi nog mot min vilja kommer fortsätta kalla överoptimering? Jag tänkte att jag skulle ge lite punkter som jag brukar tänka på.

  • Se till att texten är intressant.
  • Länka inte alldeles för mycket i text internet med exakt ankartext.
  • Var försiktig med interna länkar sitewide.
  • Använd sökord när du skriver men kom ihåg att det inte är det viktigaste.
  • Undvik sk Footertext.
Fyll gärna på med mer om du själv har input.

 

11 kommentarer på "Är din SEO överoptimerad?"

  1. En annan sak som jag skulle se upp med är att sätta ditt ”targeted keyword” i allt för måna alt texter på bilder samtidigt som du har det i såväl title som h1.

    Just alt texten på bilderna verkar vara en av de saker som kan ställa till det. Typ om du har 10 bilder på sidan och alla har ditt exakta nyckelord som alt attribut.


  2. En annan sak som jag inte har sett skapa några problem tidigare, men som förmodligen ligger på Googles radar när de uppdaterar dessa filter är användning av exakt samma fras i såväl h1 som 4 – 5st h2 på samma sida.


  3. Det skulle vara enormt kul att se ett exempel på ”överoptimerade” texter. Kanske side-by-side med ”riktig” seo-text 😉


  4. Exempelvis med en webbshop. Hur tänkter du då att de skall undvika att länka till sina kategorier av produkter. Se till att alla dessa bara ligger i en sitemap, eller hur skall startsidan länka vidare?


  5. Hej Andreas!

    Det Magnus pratar om med interna länkar handlar inte om navigeringen på sajten, utan om internlänkar i texten på varje sida.
    Nu för tiden ser man ganska ofta att man på sajter länkar med ”sina sökord” i princip varje gång de nämns på en sida, och inte sälla går de länkarna till och med till samma sida som länken ligger på.
    Det är det som kan ställa till problem, men självklart ska du ha en bra navigering på din sajt, och gärna använda sökord som ankartexter i den.


  6. Hejsan Magnus,
    Jag är inte så bra på svenskan längre, men vad betyder och menar du med ”Undvik sk Footertext.”

    //Lennart i Marbella


  7. Lennart: Skulle tro att det rör sig om att fylla footern med massa ”relevant” text (dvs keyword stuffing i löpande text).


  8. Pingback: Utnyttja kraften i din webbshop : Nordic eCommerce Knowledge

Kommentarsfältet är stängt.