Lär dig sätta rubrik som proffsen
Publicerad 13 januari 2013, senast uppdaterad 2024-06-13
Att skriva rubriker som fungerar även för sökmotoroptimering är en konst eller åtminstone ett konsthantverk. Det är komplicerat att skriva bra rubriker och det har skrivits böcker om hur man gör det. Vi ska trots det ge oss i kast med att förklara hur du kan göra en rubrik på ett sätt som också fungerar i sökmotorer.
Till att börja med, många CMS (content management system), som till exempel WordPress som den här bloggen använde, sätter sidans Title till att bli samma som huvudrubriken. Titletaggen är vad Google allt som oftast visar i sökresultatet och det ger oss ett dubbelt problem, vi vill att det både ska vara en bra rubrik för den som redan hittat sidan och en bra port in för den som söker. Allt som oftast tycker jag att det är en omöjlig ekvation så jag använder plugin (SEO by Yoast, i det här fallet) för att kunna sätta två helt olika. Vi ska ändå ha i åtanke att många CMS fungerar så här och att det leder till att rubriken ofta hamnar i sökresultaten.
Börja med att bestämma sökordet
Ofta är det lättast att börja i den här änden, ta reda på exakt vilket sökord det är som ska optimeras för. Är det Sökmotoroptimering, Sökoptimering, Sökmarknadsföring eller vad är det? Du vill få med sökordet i dess exakta form även om Google är bättre än tidigare på att första vad som till exempel är pluralformer.
Hitta din call to action
När det gäller rubriker som också hamnar i sökresultat är det här extremt viktigt, du måste berätta för den som söker vad denne förväntas göra på din sida. Om vi fortsätter med exemplet ovan så skulle det kunna resultera bland annat i:
- Lär dig sökmotoroptimering
- Köp sökmotoroptimering
- Beställ sökmotoroptimering
Få med din USP
Om du vill få något sålt behöver du få med din USP (Unique selling proposition). Varför i hela världen ska jag klicka på just ditt sökresultat, vad är det som är så himla speciellt med just dig? Jag tänker inte ge mig in på att försöka berätta för dig vad din USP ska vara, det blir alldeles för komplext för en sån här bloggpost utan jag får istället referera dig till något annat ställe, det här kanske kan vara en bra början. Du kanske inte behöver din USP med i varenda rubrik i hela webbshopen men du vill ha den i title-taggen om det går.
- Lär dig sökmotoroptimering – tjäna en massa pengar
- Köp sökmotoroptimering av Sveriges främsta specialister
Tänk till extra på rubriken
8 kommentarer på "Lär dig sätta rubrik som proffsen"
Kommentarsfältet är stängt.
Bra och givande artikel. Jag försöker alltid få med sökordet först i rubriken. Är inte det lika viktigt längre?
Mycket bra! Det är ju faktist så att det inte räcker med att man hamnar på första plats i sökresultatet, har tvåan eller trean en otroligt intresseväckande titel så kan du tappa klicket ändå.
Blir det inte mindre kräm till sökordet om du ”späder ut” titeln med din USP? Eller är det värt det, eftersom USP:en kan öka klickfrekvensen?
För övrigt är det intressant att känna till att Google kan använda en helt egen titel för din sida, om de tycker att det passar bättre. Något jag upptäckte i ett (icke-SEO) arbete med en bingosajt.
http://vvv.tobiassjosten.net/seo/different-titles-in-google-serp/
Hejsan Magnus,
En titel ska innehålla sökorden, det gäller att skriva en spännande och lockare titel. Titta på hur Aftonbladet och Expressen m.m. ”lurar” oss med sina titlar så att vi ska läsa artikel, lär av dom.
//Lennart
Tycker man ser rätt tydligt i sökresultaten vilka de är som lagt energi på att skriva en bra titel och meta beskrivning. Ofta kan det ju vara så att man klickar på 3:an i sökresultatet istället för 1:an om 3:an har en mer intressant titel och beskrivning.
Hur google väljer vilken titel som ska visas i sökresultaten tycker jag varierar väldigt. Jag har en site där google helt plötsligt valde att inte välja title från title tagen eller h1 eller något annat rimligt, utan valde att sätta ihop sidnummret (page 1, page 2 osv.) med ankartexten från den vanligaste länken på sidan. Resultaten blev inte bra alls. Rent av missvisande.
Hej! Har precis läst din blogg och tycker det var väldigt bra skrivet. Håller själv på med SEO på min sida.