PR blev just farligt
Publicerad 9 augusti 2013, senast uppdaterad 2023-05-19
Google har vid flera tillfällen uttryckt en motvilja mot pressreleaser. Låter det konstigt att sökjätten skulle ha aversioner mot en bransch de egentligen inte har något att göra med? Det finns anledningar faktiskt.
ZDnet går så långt som att säga att Google kanske har dödat PR-branschen, jag är inte alls beredd att räkna ut PR men det går nog inte att på ett bra sätt göra PR utan att tänka på sökmotoroptimering i framtiden. Risken för straff kan mycket väl bli allt för hög. Visst låter det konstigt? Varför vill Google att det ska vara farligt att arbeta med PR?
Vad har hänt?
Det hela började (kanske tidigare men det var första indikationen från Google) på juldagen förra året. Matt Cutts, Head of Webspam på Google uttalar sig i en tråd på Googles forum Webmaster Central. Han säger här att pressreleaser inte räknas som spam av Google men att man nog inte ska räkna med att länkarna i dem fyller någon funktion. Det han mer specifikt pratar om är pressreleaser på sajter av samma typ som svenska Mynewsdesk (som vi för bara några år sedan hjälpt till att utse till bäst bland IDGs topp 100).
Ofta fungerar det nämligen så att en pressrelease på en sajt av det här slaget sprids till en uppsjö av liknande sajter. En poäng med sajten är att din nyhet ska spridas. Det betyder ofta att din pressrelease hamnar på ett stort antal sajter, där många har högt förtroende i Googles ögon, där alla har med samma länkar som fanns i originalet. Det här har kunnat ge en ordentlig boost i sökresultaten, oavsett om det var tänkt så eller inte. Nu vill Google sätta stopp för det.
Sanningen är att uttalandet från Cutts inte riktigt stämmer, det har bevisats entydigt att länkar i pressreleaser fortfarande ger effekt på sökmotorn. Google klarar inte av att på ett automatiskt sätt räkna bort länkarna och då gör de som de ofta gör, de säger att de är emot deras riktlinjer för kvalitet istället. Det de lagt till i sina riktlinjer ser ut så här:
Large-scale article marketing or guest posting campaigns with keyword-rich anchor text links
Det här innefattar mer än bara pressreleaser (inte för att det gör det bättre på något sätt) men fundera ett ögonblick över vad det är Google ”förbjudit”. I första steget, ”Large-scale” låter som att det kanske gör att många av oss går säkra men nog tusan vill vi att vår kampanj ska vara framgångsrik om vi väljer att satsa på PR? Nog tusan vill alla som skickar en pressrelease att den ska få spridning? Visst kan man skicka den på traditionellt sätt också men sajter av det här slaget är extremt användbara.
Article marketing and guest posting campaigns – det här innefattar nästan allt som brukar betecknas som online PR. Pressreleaser, blogg-outreach, gästskribenter, blogg-partners och i princip alla andra former.Om du arbetar med sådant har Google ögonen på dig, du balanserar på en lina och minsta felsteg så kommer Google sopa till dig och kasta ut din sajt ur sökresultaten. Det kan utan tvekan vara en risk värd att ta men det är nog smartast att göra det med öppna ögon.
Keyword-rich anchor text links
Det är här du hittar det enda som kan rädda dig. Det går förstås fortfarande att göra pressreleaser och det går att göra outreach till bloggare men du måste förstå var Google drar gränsen. Om du länkar fel vill inte Google visa din sajt (de kanske inte märker det direkt, det kan fungera men det är en stor risk att ta med sitt företag).
Gör inte PR utan SEO
Allt det här kommer ner till att utan att ha koll på sökmotoroptimering är det direkt farligt att arbeta med PR. Om du inte, på riktigt, förstår hur Google hanterar länkar (det här diskvalificerar dessutom alla de SEO-konsulter som bara kan On Page) så tar du en icke kalkylerad risk. Din PR-byrå tar risker med din sajt som du inte känner till eller förstår. Du måste ha SEO-kompetens för att inte ta den risken eller åtminstone för att minimera den.
3 kommentarer på "PR blev just farligt"
Kommentarsfältet är stängt.