Vägen till toppen krävde det otänkbara
Publicerad 11 augusti 2014, senast uppdaterad 2023-05-19
Ibland krävs det att du gör något som normalt är otänkbart för att nå toppen. I detta inlägg berättar jag vad som krävdes för att få vår sajt Guldlägepånätet.se att ranka etta på sitt viktigaste sökord.
När Magnus Bråth och jag svettades med att skriva färdigt SEO-boken Guldläge på nätet hade vi ingen egentlig tanke på att skapa en egen sajt för boken. Vi var just då helt fokuserade på att få klart den.
Men någon månad innan boken skulle lanseras bloggade SEO-profilen Nikke Lindqvist om Guldläge på nätet, där ett av hans syften med inlägget var att ranka högt på bokens namn på Google. När Nikke skrev sitt inlägg var boken som sagt inte klar. Utan att veta helt säkert tror jag att Nikke snappade upp att boken var på gång genom att bokhandlare som exempelvis Adlibris lägger upp boktitlar på sin sajter långt innan böckerna ges ut.
Jag och Magnus hade valt att ligga väldigt lågt med att Guldläge på nätet var på gång. Främst på grund av att vi som förstagångsförfattare var osäkra på om vi verkligen skulle lyckas få boken klar i tid.
Av naturliga skäl ville vi såklart själva ranka etta på bokens namn och efter Nikkes blogginlägg fanns det ingen anledning för oss att vänta med detta arbete.
Boken fick en egen sajt
Det var ett ganska enkelt val att skapa en egen sajt för boken. Google ger fortfarande en stor fördel till sökordsdomäner, dvs när sökordet du vill optimera för är samma som ditt domännamn. I vårt fall är det viktiga sökordet bokens namn ”guldläge på nätet” och vi valde såklart domänen guldlägepånätet.se.
Tvungna att spara på krutet
När vi väl hade byggt och lanserat boksajten gällde det att se till att sajten fick länkar till sig. Då vi fortsatt ville hålla en låg profil tills boken var lanserad var vi försiktiga med att skriva om den och länka till den på våra egna sajter. Vi ville helt enkelt spara på krutet i våra egna kanaler tills boken gick att köpa.
Boken som länkbete
Nu lyckades sajten ändå få relativt många länkar ganska snabbt. En vanlig fråga vi har fått är om boken är ett länkbete. Det är den inte. Boken har såklart gett oss en del länkar men värdet på dessa motsvarar långt ifrån den tid det tog oss att skriva boken.
I samband med att vi lanserade boken skickade vi ut recensionsexemplar av boken till utvalda personer. Syftet med detta var heller inte att få länkar även om vi såklart hoppades att det skulle bli en trevlig bieffekt, vilket det också blev. Vi kan till dags dato räkna in cirka 50 sajter som länkat till Guldlägepånätet.se vilket vi är glada för och nöjda med.
Enkelt sökord men tuff konkurrens
Jag vet att rubriken är motsägelsefull. Sökordet ”guldläge på nätet” är i sig ett enkelt sökord då det inte tidigare funnits något som hette så. Det som ändå gör det tufft är att bokhandlare som Adlibris, Bokus och CDON har optimerade sidor för boken. Detta är väldigt starka sajter med högt förtroende hos Google.
Dessutom har flera SEO-profiler med egna starka sajter skrivet om boken. Detta är vi såklart väldigt tacksamma för men det bidrar till att konkurrensen på sökordet blir relativt tuff.
Med fördelen av en sökordsdomän i ryggen lyckades vi ändå ta oss upp i toppen ganska snabbt. Efter cirka två månader rankade vi tvåa. Dessförinnan pendlade vi mellan 2-5:e plats som du ser i grafen ovan. Men att ta sig hela vägen till förstaplatsen visade sig bli en tuff nöt att knäcka. Från i början av februari tills i slutet av juli har sajten mer eller mindre konstant rankat tvåa med Adlibris före oss.
Dilemmat med bokhandlarna
Nu är det inte hela världen att Adlibris rankar först. Vårt huvudsakliga mål med boken är att den ska köpas och läsas av så många som möjligt och därför ser vi gärna att bokhandlarna rankar högt på bokens namn. Vi har dessutom hjälpt Adlibris, Bokus och CDON att ranka genom att länka till bokens sida hos dem från flera ställen, bland annat från guldlägepånätet.se
Just det senare är en riktig dålig sak om du själv vill ranka etta. Då ska du inte länka till din värsta konkurrent i sökresultatet.
Gjorde det otänkbara
Även om vi var nöjda med att bara ha Adlibris framför oss var SEO-personen i mig inte helt nöjd. Det var då jag bestämde mig för att göra något som normalt är otänkbart för mig: jag satte nofollow på länken till Adlibris som vi har på Guldlägepånätet.se.
Det finns flera anledningar till att jag jag starkt ogillar nofollow-attributet. Ett av skälen är att jag tycker att det är fel av Google att outsourca arbetsuppgiften att värdera vilka länkar som de ska ta hänsyn till när de beräknar fram sitt sökresultat. Att värdera länkar är Googles jobb och inget arbete de borde belasta sajtägare världen över med.
Jag hade två syften med att sätta nofollow på Adlibris länk. Dels ville jag ta förstaplatsen och dels var jag nyfiken på om det skulle fungera. Vi ändrade till nofollow i början av juli och några veckor därefter tog vi förstaplatsen, vilken vi haft nu i drygt två veckor. Tidigare har vi endast haft förstaplatsen i en eller några enstaka dagar i följd.
Det är inte alls säkert att vi kommer behålla förstaplatsen eller att det var nofollow på länken till Adlibris som gjorde skillnaden. Men jag tror det.
9 kommentarer på "Vägen till toppen krävde det otänkbara"
Kommentarsfältet är stängt.
Grattis till förstaplatsen. Det är svårt att mäta en enskild insats när den görs på en sajt även om magkänslan ofta säger vad det ena eller det andra lett till. Jag är inte lika övertygad om att dofollow stärkt var det avgörande utan snarare kan det mycket väl ha varit ett växande antal länkar som gett den effekten. Om nu länken med dofollow var en bidragande orsak så beror det snarare på att ni inte stärkt konkurrenten med en länk, mer än att ni undvikit att förlora länkjuice. Detta innebär att ni fått samma effekt ifall länken tagits bort helt och hållet. Det senare kan mycket väl stärkt er position mer.
Håkan,
Tack för din kommentar. Du kommer väl på SEO-snack nästa gång?
Jag håller med att det är svårt att veta. Vi har haft ett växande antal länkar under många månader utan att det hjälpt. Visst kan det vara att vi nådde fram i samma veva som vi bytte till nofollow. Jag hoppas att du har rätt för jag gillar som sagt inte nofollow eller eventuellt effekter av det 🙂
Helt klart hade det varit bättre för oss att helt och hållit ta bort länken till Adlibris, då hade vi som du säger inte heller spillt någon länkjuice. Men vårt huvudsakliga syftet är ju att sälja boken så jag vill gärna länka dit den går att köpa…
Varför inte testa att ta bort nofollow på länken? Så slipper vi gissa om det avgjorde placeringen.
Staffan,
Bra idé. Självklart testar vi det. Jag tog precis bort nofollow på Adlibris-länken. Ska bli spännande att se vad som händer.
/Michael
Bra initiativ!
Är osäker på om jag har möjlighet att hänga på SEO-snack nästa vecka, torsdagar kommer vara min mest arbetade dag kommande året då jag arbetar på plats hos kund på långtidskontrakt. Men går nog byta dag någon gång hoppas jag, ölen är ju väldigt god!
Det ser fortfarande stabilt ut, blir spännande att följa i veckan.
Antiklimaktiskt, för ett inlägg om något otänkbart var det väldigt rimligt och logiskt det hela med nofollow.
Har precis köpt boken och ser framemot några timmar läsning! Har haft jättesvårt att hitta litteratur på svenska som känns aktuell och som funkar för en nybörjare. Om någon har några tips får ni gärna hojta till!
Adam,
Kul att du köpt boken. Hoppas att du gillar den!