Content och AI – spaningar inför 2024

AI kan snabba upp din textproduktion rejält, men hur originellt blir ditt innehåll egentligen? Det finns några vanliga fallgropar att se upp för om du inte vill låta som alla andra. Här delar vår copywriter Linnéa med sig av några tips och råd inför AI-året 2024.

Precis som Björn var inne på i förra årets sista blogginlägg från oss på Pineberry har det nog inte undgått någon att artificiell intelligens var förra årets hetaste snackis, och det är knappast någon högoddsare att det fortsätter vara ett av de hetaste ämnena även det kommande året. Men för dig som använder AI-verktyg som ChatGPT för att producera text finns det några viktiga saker att tänka på om du vill att dina texter både ska hålla hög kvalitet, sticka ut från mängden och ranka bra i sökresultaten.

Texter skrivna med AI

Redan i februari förra året gick Google ut och sa att man skulle sluta klassa allt AI-genererat innehåll som spam. Så länge du producerar originellt och givande innehåll av hög kvalitet bryr sig Google inte om hur du har gjort det. Men hur originellt och givande blir det AI-genererade innehållet egentligen?

Jag som använder ChatGPT dagligen har blivit lite allergisk mot de återkommande formuleringar som verktyget spottar ur sig och kan ana AI-genererade texter på mils (nåja) avstånd. Jag ser dem överallt – både på hemsidor och i tryckta medier. Allt från ordval och märkliga direktöversättningar från engelska till en ordföljd som inte följer de grammatiska reglerna i svenskan kan skvallra om att en artificiell intelligens ligger bakom en text. Ur ett rent språkligt perspektiv kan vi alltså konstatera att AI är bra – men inte tillräckligt bra (än!) för att skriva en text av riktigt hög kvalitet på egen hand.

Men det största problemet är kanske ändå alla upprepningar och bristen på kreativitet som gör att alla texter ser likadana ut. Och frågan är hur det kommer att utvecklas framåt. Häromveckan såg jag en intressant frågeställning som jag inte riktigt har kunnat släppa: den dagen AI producerar allt innehåll, vilket innehåll ska då lära upp AI:n?

AI-genererat innehåll och SEO

Under hösten har både vi och andra i branschen sett en ökad efterfrågan på korrekturläsning eller professionell omskrivning av AI-skrivna texter. Det säger något om att vi fortfarande värderar kvalitativt, unikt och mänskligt innehåll högt – och det leder oss tillbaka till Google. Det är nämligen precis samma typ av innehåll som Google premierar i sökresultaten, och något vi kan räkna med att de fortsätter att prioritera under 2024. En risk med att låta AI skriva allt ditt innehåll är alltså att du gör dig själv en otjänst och i värsta fall både tappar läsare och placeringar i sökresultaten.

AI ger dig mer tid, men mindre kreativitet

Så ska man då använda AI eller inte för att ta fram texter? Generellt är AI ett väldigt bra verktyg för att spara tid. Vissa typer av texter fungerar jättebra att skriva med hjälp av AI, till exempel korta produktbeskrivningar eller standardiserat innehåll där tonaliteten inte spelar så stor roll. AI-verktygen kan också snabbt generera utkast på texter, komma med idéer eller spalta upp ett förslag på struktur till en artikel. Men AI kan också göra att ditt innehåll blir generiskt och saknar personlighet, att tonaliteten suddas ut och kreativiteten går förlorad. Det är där copywriting och korrekturläsning kommer in i bilden. Viktiga texter bör du alltid både faktagranska och titta igenom för stavfel och grammatiska misstag, annars finns det risk att du skadar både ditt varumärke och viktiga kundrelationer.

Så bör du tänka kring AI-genererat content 2024

Att det har hänt mycket inom AI på ett år råder det ingen tvekan om. Och AI är bra på många sätt – men särskilt i kombination med mänsklig expertis. Mitt bästa råd inför 2024 är därför: ta gärna fram utkast på texter med hjälp av AI, men låt erfarna skribenter titta igenom dem ett extra varv innan du publicerar dem. En copywriter kan hjälpa dig att hitta språkliga fel, göra texterna mer personliga och säkerställa att de stämmer överens med ditt varumärkes tonalitet.

I början på 2023 var det mycket snack om att AI skulle ta över alla skribenters och journalisters jobb. Jag ser fram emot att se vad som händer med AI-verktygens kreativitet och språkliga kvalitet under det kommande året. Innan de har blivit bättre känner åtminstone jag mig – peppar, peppar – inte så hotad i min yrkesroll.

Vill du ha hjälp med hur du använder AI i ditt innehållsskapande? Hör av dig till oss så tar vi ett snack om hur jag och mina kollegor kan hjälpa dig.