Brandjacking – Så gör du

Brandjacking - Give me all your visitors!

Brandjacking är en term som du kanske börjat bli bekant med, det handlar om att någon annan drar nytta av ditt varumärke. På Internet är det lättare än någon annan stans, om man vet hur man gör kan man få ruskigt bra besökare till sin site och jag ska berätta hur det går till. Till att börja med vill jag att vi ska titta på de etiska aspekterna av Brandjacking, åtminstone de sökmotoretiska.

Det finns två aspekter och den första vi ska fundera lite över är att man faktiskt snyltar på någon annans varumärke. Din konkurrent gör en massa reklam på TV och därmed är det många som söker efter hans sida, du som är en lite smartare fisk ser förstås till att dyka upp där. Om han har gjort någorlunda SEO är det kanske svårt att ta förstaplatsen men många går vidare neråt i sökresultatet och dom kan du fånga. Tycker du att det är rätt och riktigt att göra så? Jag tycker nog inte att det egentligen finns något fel, det är lite som att annonsera på samma uppslag som huvudkonkurrenten med ett bättre erbjudande.

Den andra aspekten är när man skyddar sig mot brandjacking. Man kan ju om man är lite haj helt enkelt plugga igen hela sökresultatet. Det kan ju låta som att man har all moralisk rätt i världen att se till att konkurrenterna inte syns när man söker efter ditt varumärke men Google är faktiskt av en annan åsikt. De vill visa upp diversifierade sökresultat eftersom de anser att det är bäst för sökaren. Det finns ju egentligen ingen anledning att visa upp tio resultat som alla är dina, de vill ju visa omdömen som dina kunder skrivit (särskilt om det finns negativa) och de vill visa upp hur du står dig i jämförelse med konkurrenterna. De vill inte bara visa dig och om du ser till att det bara är du som visas så saboterar du deras sökresultat. Min personliga åsikt är att man får om man kan, du har inga moraliska förpliktelser mot Google men det finns dom som inte håller med mig.

Brandjacking – hur man gör

Nu ska vi gå in på hur det går till när man gör det på ett effektivt sätt, det var ju därför du kom hit. Vi börjar med ett litet exempel, du har en konkurrent som är mycket större än vad du är. Dom har redan ett välkänt varumärke och folk söker efter det i stor utsträckning. Om du kan se till att synas i sökresultatet med ett bättre erbjudande så kan du sno åt dig en massa av besökarna som dessutom redan är köpvilliga.

Vi kan tänka oss att du är en konkurrent till mig, du vill sälja SEO och du mår inte alls dåligt över att jacka mitt sökresultat. Du kommer inte ta en förstaplats på ”Sökmotorkonsult” det kan jag garantera men du kan säkert knipa en plats någonstans på förstasidan. Jag har inte alls varit noga med att plugga igen ordentligt med siter där så det finns en del veka positioner, t ex borde du kunna klå Facebook.

Det första du ska göra är att du ska göra en speciell sida på din site. Vanligtvis gör folk jämförelse-sidor, du vet en tabell med två spalter, ena spalten visar med gröna bockar allt som konkurrenten erbjuder och den andra allt som du erbjuder. Om konkurrenten (i det här fallet jag) erbjuder något som är väldigt hejigt behöver du ju inte jämföra just det, du äger ju kanalen så du kan välja vad du visar. Sidan skulle då vara en jämförelse Sökmotorkonsult – SökBertil (jag gissar att det är ditt företagsnamn) som skulle visa hur galet mycket bättre det är att göra affärer med dig. Just Sökmotokonsult är ju dessutom så pass generiskt att du inte ens behöver göra en jämförelsesida, du kan ju säga att du är SökBertil, Sveriges Snyggaste Sökmotorkonsult.

Du vill kanske inte länka helt tydligt i navigeringen till den här sidan, om folk redan kommit in till din site så vill du kanske inte slussa dom vidare till något som håller på och nämner mig en massa. Du måste däremot se till att det finns interna länkar till den, du vill inte ha en löst hängande sida. Beroende på hur mycket kräm du har i din site kan det vara så att interna länkar t om kan räcka för att du ska ta position.

Nästa steg är att sätta en bra titel och meta-description. Det är ju de som kommer visas i sökresultatet så du vill ha något som tar ögonen från mig. Min titel är ju lite torr ”Sökmotoroptimering (SEO) – Sökmotorkonsult” så det ska inte vara så svårt. Det första är att du vill ha en uppmaning och sen något som stjäl uppmärksamheten. Vad sägs om att smyga in ett ”Gratis Sökmotorkonsult – hamna etta på Google”, eller kanske till och med ”Därför suger din Sökmotorkonsult – Välj en bättre.”

Nästa steg  som vanligt att skaffa länkar till sidan och det tänkte jag inte gå in närmare på eftersom jag redan skrivit så galet mycket om det på den här bloggen, dessutom är den här posten redan väl lång. Jag skulle vilja hänvisa till Länkstrategi i vår SEO-skola istället. Där har du gott om läsning om hur man kan vaska fram länkar.

Nu är det bara att luta sig tillbaka och håva in pengar som rinner mellan händerna på dina konkurrenter.

Brandjacking för bloggare

Om vi istället utgår ifrån att du har en blogg som egentligen inte är till för att tjäna pengar. Du kan ha många anledningar att brandjacka i alla fall, kanske har du blivit illa behandlad av ett företag, kanske vill du bara ha lite uppmärksamhet. Det kan finnas massor med anledningar och inte minst kan det ge en väldans massa trafik om det görs rätt. Ett bra exempel är sökresultatet för Yellow Register, ta en titt på vad brandjacking kan göra med ett sökresultat.

Om du inte är ute efter att knipa kunder från en konkurrent är det ofta lite lättare att få till en lyckad kidnappning av sökresultatet. Bloggvärlden har en förmåga att belöna ensamma bloggare som slåss mot större företag. Det kan förstås finnas många anledningar till det här så vi nöjer oss med att konstatera att vi kan dra nytta av det. Ett vanligt exempel, du har blivit illa behandlad av kundservicen på ett större företag och du vill att världen ska få veta det för du tycker inte att det räcker med att säga upp ditt avtal. Du bloggar naturligtvis om det.

Ibland räcker det med att skriva en bloggpost enligt seo-konstens regler men det är sällan, bra titel och rätt url räcker sällan hela vägen. Dessutom vill du ju inte bara ha företagsnamnet i titeln, du vill ju berätta direkt i sökresultatet att ”Canal plus suger renpung” och inte bara för de som faktiskt klickar sig vidare till dig (om man söker på Canal Plus så får man reda på att det är det de gör). Det du behöver är förstås länkar och som tur är så har du hittat en sits där det är lätt att få länkar.

Om företaget lurat dig, visst finns det väl en ganska god chans att dom lurat någon annan bloggare med? Visst finns det väl en ganska god chans att denne bloggare är beredd att ge dig support i din fight? Förvånande ofta är fallet faktiskt så om du bara lyckas skapa en kontakt med en massa andra bloggare på något sätt så kommer du få länkar till en arg post om hur Comhem lurat dig på bredbandet och sålt din kabel-tv till någon annan. Om du inte har någon kontaktyta till vardags med andra bloggare så ta och gör en bloggsök på Google efter andra som skrivit om varumärket, kontakta dom som tycker som du och förklara vad du försöker göra.

Svårare än så är det inte, klart svårare är det att skydda sig mot brandjacking. Som tur är har jag listat 9 punkter som skyddar ditt varumärke. De här punkterna räcker ganska långt om det inte handlar om en mer utstuderad brandjackare, om du råkat ut för det kan det vara dags att ta kontakt med en riktigt bra sökmotorkonsult.

13 kommentarer på "Brandjacking – Så gör du"

  1. Jag bjussar på några exempel:
    BBB suger: http://www.google.se/#hl=sv&safe=on&q=bbb+suger&meta=&aq=f&oq=bbb+suger&fp=76b2f1f97b71ad7a
    Bredbandsbolaget suger:
    http://www.google.se/#hl=sv&safe=active&q=bredbandsbolaget+suger&meta=&aq=&oq=bredbandsbolaget+suger&fp=76b2f1f97b71ad7a

    Det är det andra sökresultatet som innehåller den roliga läsningen även om det är en 1 och 2-träff 🙂 ”Bredbandsbolaget” gav mig mest trafik där ett tag… en skön hämnd.


  2. Det var för övrigt ett nöja att tränga sig förbi ”Bredbandsbolaget suger Illerpung” bland sökresultaten 😉


  3. Hej! Är det någon som vet vad stjärnan på google gör för funktion brevid titeln vid sökresultaten?

    Vänlig hälsning
    Christian.
    P.s. Tackar på förhand.
    Kanske inte rätt tråd att ställa denna fråga? Men det är så störande att inte veta.


  4. Hej! Tack.
    Men förut fanns det ett kryss och en pil uppåt! Går det att påverka resultaten nu?

    Vänlig hälsning
    Christian.


  5. Hej Christian! Om du trycker på pilarna eller krysset påverkas bara resultatet för dig. Alltså personliga resultat som Magnus säger.
    Kan väl vara användbart ifall man råkat gå in på någon konstig länk och inte vill göra samma misstag igen. 😛


  6. Stjärnorna är en del av Googles personliga resultat som precis implementerats.


  7. Den här effekten är ju snabb och skoningslös numera mot dem som ger sig ut för att vara något de inte är. Yreg är nämnt i artikeln som bra exempel på det. Ett annat var Svenska Hälsoinstitutet som skickade ut tusentals bluffakturor i slutet på förra året. En sökning på vad som helst som var relaterat till dem, deras företagsnamn, företagsledning, styrelseledamöter eller telefonnummer ledde till en eller ett par ”bra” träffar och resten var (och är) skoningslöst sågande.

    För några år sedan hade nog färre googlat och fler betalt.

    Svårare blir att skydda sig och sitt varumärke mot Googles ”SideWiki” om den får fotfäste. Kritiken har dock varit rätt hård och det känns som om de låter den sakta dö ut..


  8. Jag tror inte att Sidewiki någonsin kommer ta någon vidare fart (särskilt inte nu). Däremot fyller ju de vanliga sökresultaten den funktionen i stor utsträckning som man kan se på sökningar efter just Yreg eller Svenska Hälsoinstitutet.


  9. Pingback: Jag hjälper MediaAnalys och piskar Gina Tricot
  10. Pingback: Brandjacking – Sno dina konkurrenters Kunder!
  11. Pingback: Rykteshantering | Sökmotorkonsult.se

Kommentarsfältet är stängt.