E-handlarens digitala kanaler
Publicerad 14 december 2016, senast uppdaterad 2024-11-28
Vi får ofta frågan om vilka digitala kanaler du bör välja som e-handlare. För att hitta rätt kanal behöver du först svara på vad du vill få ut av din annonsering. I detta inlägg går vi igenom kanalernas möjligheter och hur du kan resonera kring deras lämplighet för just din e-handel.
För att lättare förstå på vilka sätt de digitala kanalerna kan bidra till din e-handel har vi i detta inlägg valt att ta hjälp av AIDA-modellen. Med hjälp av denna modell kan du välja vilka kanaler som passar din digitala strategi.
De kanaler som mest bidrar till direkt försäljning finns i action och de mer varumärkesbyggande kanalerna finns högst upp i modellen, awareness. Vi har som genomgående exempel valt att använda en e-handlare som enbart säljer löparskor.
AIDA-modellen
Awareness
Vill du öka kännedomen om ditt varumärke eller en produkt som är helt ny på marknaden rekommenderar vi annonsering mot en bredare publik på Facebook, Instagram, YouTube eller Googles display nätverk. Detta är speciellt effektivt om du vill arbeta med varumärkeskännedom och passar ofta e-handlare med en stor marknadsföringsbudget.
Awareness är också bra för att introducera produkter som din målgrupp tidigare inte visste att de ville ha, till exempel ett par löparskor med en ergonomisk sula. Awareness bäddar också för dina kanaler längst ned i modellen då du blir top-of-mind vid sökningar på löparskor.
Interest
Känner du din målgrupp kan du undvika att annonsera alltför brett. Facebook är duktiga på att hitta relevanta personer att annonsera mot, baserat på demografi och intressen. En person som intresserar sig för löpning är troligen mer benägen att köpa löparskor än någon som inte har samma intresse. Även YouTube och Googles display nätverk börjar bli allt bättre på att erbjuda träffsäker annonsering utifrån demografi och intressen.
Ta gärna SEO till hjälp, vet du vad dina målgrupper intresserar sig av kan du optimera din e-handel med textinnehåll mot relevanta sökord som kan fånga upp de som intresserar sig för dina produkter. En sökordsanalys tar fram relevanta sökord som du vill synas på.
Desire
När kunden befinner sig i det segment som har närmast till köp kan du ta tillfället i akt för att leda mot försäljning genom sökordsannonsering med Adwords och Bing Ads. Detta förutsatt att det finns sökningar inom ditt marknadsområde. När det finns en efterfrågan på dina produkter kan du fånga upp relevanta sökningar med annonsering på Google och Bing eller med SEO.
Du vill undvika att annonsera på för breda sökord. För en butik som säljer löparskor är sannolikt sökordet skor för brett då inte så många av de som googlar på skor är ute efter just löparskor. På sökningen skor konkurrera du med stora e-handlare som erbjuder alla typer av skor. Ett bra sätt att hitta relevanta sökord i detta steg är att utgå från de produktkategorier du har på webbplatsen.
Action
Längst ner i modellen befinner sig kunderna mitt i köpprocessen. Kundens sökningar handlar här om produktnamn som Nike Flex 2016 RN. I detta steg är Google Shopping ofta en given kanal för e-handlare. Googles remarketing-annonsering hjälper dig att påminna dina besökare som redan visat ett intresse för dina produkter. Även Facebooks dynamiska produktannonser hjälper dig att få fler kunder att slutföra köpprocessen. Även om vi valt att placerat Facebook under awareness och interest är Facebook också bra som action-kanal.
Med en bra webbplats kommer du långt både med din SEO och din sökordsannonsering. Tänk på att skapa en relevant struktur för din webbplats och ditt Adwords-konto utifrån de produkter du säljer. För att lättare nå ut till relevanta kunder i deras sökningar är en bra start är att ta hjälp av ett SEO-analysverktyg.
Synergier mellan digitala kanalerna
Har du en begränsad budget handlar det ofta om att välja en kanal att börja med. När e-handeln växer och du kan använda dig av flera kanaler samtidigt skapas synergier. Med awareness-kanaler blir kunder medvetna om din e-handel, vilket gör det enklare att fånga upp köpet i action-kanalerna.
Utvärdera dina digitala kanaler
Med hjälp av ROAS (return on ad spend) kan du se hur lönsamma kanalerna är. ROAS mäter intäkten för varje spenderad annonskrona. För att ta reda på vilken ROAS-nivå som krävs behöver du ta hänsyn till vilken marginal du har på dina produkter.
Du ska utvärdera varje kanal för sig, men eftersom det finns synergier mellan kanalerna är det klokt att även utvärdera alla kanalers intäkter mot hela marknadsföringsbudgeten.
Vilka digitala kanaler annonserar du i? Kommentera gärna med dina egna erfarenheter!