Google kan tvingas sälja Chrome – så påverkas du

Google måste sälja sin webbläsare Chrome. I alla fall om USA:s justitiedepartement får som de vill och Googles advokater inte lyckas sätta käppar i hjulet för planerna. Konsekvenserna av en försäljning skulle vara betydande, både för Google och alla som jobbar med marknadsföring.

I veckan kom nyheten att USA:s justitiedepartement (DOJ) vill tvinga Google att sälja sin webbläsare Chrome. Beslutet är en del av en större åtgärd för att bryta Googles påstådda monopol inom sök och digital annonsering. Om förslaget går igenom kan det förändra hela spelplanen för digital marknadsföring.

DOJ:s krav är en följd av en rättegång tidigare i år där det fastställdes att Google missbrukat sin dominerande ställning för att hämma konkurrensen inom sök. Utöver kravet om att Chrome ska säljas föreslår man också att Google ska förbjudas att ingå exklusiva avtal med andra företag, till exempel de som gör Google till förvald sökmotor på Apple- och Samsung-enheter. DOJ vill också att Google delar med sig av sina sökdata till konkurrenter och att sajter ska få större kontroll över hur deras innehåll används för att träna AI-modeller.

Google är förstås inte alls nöjda med det här och har redan nu gått ut med att de kommer att överklaga domen, beroende på vad utfallet blir. I ett svar på DOJ:s krav menar de att den så kallade monopolställningen enbart beror på att användarna helt enkelt föredrar Google som sökmotor, och att begreppet “googla” har blivit synonymt med att söka efter saker på nätet. De menar också att kraven skulle skada både företag och konsumenter, och dessutom underminera USA:s ledande ställning i det pågående AI-racet. 

Vad händer om Chrome blir sålt?

Chrome är idag en av de mest använda webbläsarna i världen med över 50 % i marknadsandel i bland annat USA och här i Sverige, och ännu högre globalt. Chrome har varit en av Googles viktigaste produkter, inte bara som webbläsare utan också som en kanal för att samla in den data som används för att förbättra både sökresultat och riktade annonser.

Hur påverkas marknadsförare vid en försäljning?

Om Chrome separeras från Google kan det leda till en rad förändringar som påverkar både användarupplevelsen och förutsättningarna för digital marknadsföring. En av de mest uppenbara effekterna är hur olika dataflöden kommer att förändras. Chrome har länge varit tätt integrerat med Googles sökverktyg, och utan den kopplingen riskerar marknadsförare att gå miste om mycket av den data de fram tills nu haft tillgång till. Det kan till exempel handla om insikter kring användarbeteenden, sökmönster och konverteringar som idag driver mycket av arbetet inom både SEO och SEM.

För Google innebär en försäljning av Chrome också att de förlorar en viktig kanal för att styra användare till sina egna tjänster och produkter som Google Ads. Det kan skapa nya möjligheter för konkurrerande sökmotorer och annonsplattformar att växa, särskilt om ett fristående Chrome börjar samarbeta med andra aktörer som till exempel Bing. En ökad konkurrens mellan olika sökmotorer skulle i sin tur kunna leda till en ny prisdynamik inom annonsering – kanske till och med lägre annonskostnader på vissa plattformar. Du som jobbar med marknadsföring kan därmed behöva anpassa dig till en mer diversifierad marknad där din uppgift blir att hålla dig uppdaterad om vilka plattformar som är mest relevanta för att nå rätt målgrupp. 

Vad innebär detta för framtidens digitala marknadsföring?

Det här är första gången på mer än tjugo år som USA på federal nivå försöker få igenom en styckning av ett bolag i syfte att bryta en dominerande ställning på marknaden. Senast gällde det Microsoft och försöken misslyckades. Det återstår att se vad utfallet blir för Google.

Det är tydligt att DOJ vill ta i med hårdhandskarna för att skapa en mer rättvis marknad, men frågan är om förslagen verkligen går igenom och vilka konsekvenser det får för oss som arbetar med digital marknadsföring. Det rapporteras att prislappen för Chrome skulle kunna landa på hisnande 20 miljarder dollar (220 miljarder svenska kronor). Samtidigt menar analytiker att det är svårt att säga vad värdet för en potentiell köpare skulle vara, eftersom mycket av värdet idag ligger i hur Googles olika produkter är sammankopplade med varandra.

Nu är det hur som helst upp till en federal domare att fatta beslut i frågan och en första förhandling ska genomföras i april 2025. Senast i augusti nästa år väntas ett slutgiltigt besked. För dig som jobbar med digital marknadsföring gäller det att följa utvecklingen i fallet, men i väntan på domen kan du redan nu börja analysera dina strategier. Hur beroende är dina kampanjer av Googles data och tjänster? Har du utrymme att bredda din närvaro på andra plattformar? Om kravet på en försäljning av Chrome går igenom ligger du steget före om du redan nu är beredd att förändra sättet du arbetar på med både dina organiska och betalda kanaler.

Vad tror du: kommer Google att tvingas sälja Chrome och vad blir i så fall konsekvenserna av det? Kommentera gärna!

 

Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *