83 % av svenska dagstidningar blockerar ChatGPT
Publicerad 5 november 2024, senast uppdaterad 2024-11-05
Vår undersökning visar att 83 % av Sveriges 30 största dagstidningar blockerar ChatGPT från att läsa deras innehåll. Detta riskerar att urholka kvaliteten och trovärdigheten för AI-sökmotorer som ChatGPT.
Vi har gjort en undersökning av Sveriges 30 största dagstidningar där resultatet visar att 83,3 %* av dem blockar ChatGPT. Tidigare undersökningar från USA visar på liknande resultat. Att en så pass stor andel av Sveriges främsta dagstidningar förbjuder ChatGPT att läsa deras innehåll påverkar kvaliteten och trovärdigheten för AI-sökmotorer som ChatGPT.
Svar till vilket pris som helst
ChatGPT är designad att ge oss användare svar på våra frågor, och svarar ofta utan kritiskt tänkande. Ibland upplevs ChatGPT vilja leverera ett svar till nästan vilket pris som helst.
Utmaningen är att svaren som ChatGPT har möjlighet att ge är direkt beroende av kvaliteten av det innehåll som språkmodellen tränas på. När Sveriges största dagstidningar rycker undan mattan till sitt innehåll försvinner en viktig källa för ChatGPT.
Urholkar trovärdigheten
Var skulle du letat efter information vid en stor nyhetshändelse om Sveriges största dagstidningar inte fanns? För detta är ju i princip vad som drabbat ChatGPT. Istället behöver ChatGPT nöja sig med att tränas på mindre tillförlitliga källor, vilket såklart riskerar att urholka verktygets trovärdighet.
Problemet med att tidningarna blockerar ChatGPT blir extra kritiskt när det gäller aktuella ämnen och ämnen som ändrar sig över tid. Frågar du ChatGPT om bakgrunden till konflikten mellan Israel och Palestina saknas relevanta perspektiv från Sveriges dagstidningar. Om du däremot frågar ChatGPT efter ett bra recept på lasagne blir ditt svar inte lika fattigt utan tidningarna innehåll.
Handlar om pengar
Det är logiskt att majoriteten av Sveriges dagstidningar blockerar ChatGPT, samtidigt som de inte blockerar traditionella sökmotorer som Google. Det finns en outtalad överenskommelse mellan tidningarna och Google. Tidningarna låter Google indexera deras innehåll mot att Google ger trafik tillbaka till tidningarna. Även om Google börjat tumma på denna överenskommelse de senaste 5-10 åren anser tidningarna fortsatt att det är värt att ge Google sitt innehåll.
Av ChatGPT får tidningarna inte något tillbaka. Effekten av eventuell trafik och omnämnanden från ChatGPTs svar är försumbara för tidningarna. Det är inte hållbart att ge bort dyrbart innehåll utan att få något för det.
Aftonbladet bytte fot
En intressant detalj i denna undersökning är att Aftonbladet bytt fot. För ett dryg år sedan var Aftonbladet tydliga med att de aktivt blockerade ChatGPT. Men nu har de öppnat porten igen för AI-sökmotorn.
En gissning är att detta beror på att Aftonbladet numera använder sig av OpenAI (bolaget bakom ChatGPT) för att sammanfatta vissa av deras artiklar, och att något i detta samarbete gjort att de valt att öppna upp sig för ChatGPT igen.
Blockar ännu inte ChatGPT Search
En av de senaste dagarnas stora snackisar är OpenAIs nya sökmotor som numera går under namnet ChatGPT Search. Denna sökmotor kommer vara integrerad med ChatGPT och är mer lik en traditionell sökmotor som Google med tillgång till senaste nyheterna.
OpenAI använder sig av olika botar för att spindla av sajter. Boten som vi har tittat på i den här undersökningen heter GPTBot, och just denna bot använder OpenAI för att samla in information som de tränar sina modeller på. Nya ChatGTP Search använder sig av en bot som heter OAI-SearchBot. Denna bot blockerar ingen av tidningarna än så länge. Det kan vara en tidsfråga, eller så bedömer tidningarna att ChatGTP Search kommer kunna skapa någon form av värde för dem.
Ställningskrig
I och med att tidningarna valt att blocka ChatGPT har de hamnat i en sorts ställningskrig med OpenAI. Frågan är vem som blinkar först?
Som vi tidigare skrivit i detta ämne har det både slutits avtal och lämnats in stämningar gällande detta i USA. Två av New Yorks största dagstidningar har valt olika väg i frågan. New York Times har stämt OpenAI medan New York Post har ingått ett licensavtal gällande deras innehåll med OpenAI.
Det ska bli intressant att se vilken väg våra svenska dagstidningar väljer att gå. Personligen tror jag det kommer bli svårt för alla utom de absolut största tidningarna att få till ett licensavtal med OpenAI. Deras pengar kommer inte räcka till alla tidningar. Oavsett ska det bli spännande att följa vart detta slutar!
*Hela undersökningen
Tidning – Blockerar ChatGTP
Dagens Nyheter – Ja
Aftonbladet – Nej
Svenska Dagbladet – Ja
Expressen – Ja
Göteborgs-Posten – Ja
Sydsvenskan – Ja
Dagens Industri – Ja
Upsala Nya Tidning – Ja
Västerbottens-Kuriren – Ja
Norrköpings Tidningar – Ja
Nerikes Allehanda – Ja
Östgöta Correspondenten – Ja
Barometern – Nej
Hallandsposten – Ja
Blekinge Läns Tidning – Nej
Nya Wermlands-Tidningen – Ja
Norrländska Socialdemokraten – Ja
Falu-Kuriren – Ja
Smålandsposten – Nej
Jönköpings-Posten – Ja
Karlskoga Tidning-Kuriren – Ja
Värmlands Folkblad – Ja
Länstidningen Södertälje – Ja
Helsingborgs Dagblad – Ja
Bohusläningen – Ja
Skånska Dagbladet – Ja
Västmanlands Läns Tidning – Ja
Gotlands Tidningar – Ja
Mitt i Stockholm – Nej
Alingsås Tidning – Ja
Det är givetvis ChatGPT som listat Sveriges 30 största dagstidningar.
Mycket viktig undersökning, och väldigt intressant hur detta skall utveckla sig. Å ena sidan måste, tänker jag AI-verktygen uppdatera sig med dagsaktuell information för att fortsätta vara relevanta. Men å andra sidan måste, tänker jag tidningarna få ut något av det. Annars misstänker jag att ett sätt att läsa en tidnings artiklar är att be sin AI-assistent att återge det du vill läsa. Just detta är kanske inte det stora problemet dock. För tidningarna, i vart fall de större är ju trafiken och den reklamintäkt den möjliggör en förutsättning.
Tack, Robert! Kul att du gillade undersökningen.
Snygg spaning!
När företag stänger ute AI-verktyg så handlar det ju inte bara om att AI-bolagen förlorar viktig data, det symboliserar också en rädsla för det nya och sänder signaler att AI är ett ”fult” ord. Företag och medier behöver våga se möjligheterna istället för att slå igen dörrarna.
Tycker detta säger en hel del om hur vi förhåller oss till AI här i Sverige, där vi har hamnat efter i anpassningen. Företag som Spotify, Skype, Minecraft etc. var ett resultat av en liberal syn på teknik och politisk vilja att investera i teknik. Nu pratar politiker om ”från skärm till pärm” och AI porträtteras mer som ett hot än som en möjlighet.
Citatet “AI Won’t Take Your Job, but Someone Who Can Use It Might” gäller även juridiska personer. De som bromsar riskerar att bli omsprungna snabbt!
Tack, Adam!
Jag köper det du säger, samtidigt är jag till ganska stor del på tidningarnas sida här. De står för en typ av kvalitativt innehåll som är svårmatchad på resten av internet. Att då som ChatGPT bara roffa åt sig den utan att ge något tillbaka är inte rätt.
Det är möjligt att om du ska lyckas som techbolag behöver du ha attityden ”det är bättre att be om ursäkt än att be om tillstånd”, men på samma sätt kan jag förstå tidningarna reaktion att då blockera.
Jag tycker liknelsen med Spotify är bra. De ”löste” rättighetsproblematiken genom att ”ge bort” en del av sitt bolag till ett fåtal stora musikbolag. Tror du OpenAI vill ge bort en del av sitt bolag till tidningarna?
Bra liknelse där med Spotify. Du har rätt där, de vill nog sannolikt inte ge bort en del av OpenAI.
Däremot så är nog öppna att ge bort en del av sin compute. Är tidningarna smarta så kan de sätta upp partnerskap som kommer gynna dem mångfalt i framtiden då compute är det nya svarta. Men ja, det är väl helt rätt att stänga ned innan de sätter en sådan deal. Men undrar dock om inte företagskulturen på tidningarna färgas av denna strategi och svenska journalister hamnar efter i att hävstånga AI.