7 SEO skräckisar till Halloween!
Publicerad 31 oktober 2016, senast uppdaterad 2023-05-19
För oss som jobbar med sökmotoroptimering finns det knappast något läskigare än att se hur företag missar klick och intäkter på grund av fel i sin sökmotoroptimering. Här bjuder vi på 7 stycken riktigt läskiga skräckisar som vid blotta åtanken ger oss konsulter kalla kårar ner för ryggen!
1 Misslyckad reinkarnation – missat 301 redirect
Länkar indikerar för Google hur populär din webbplats är och hur mycket din webbplats rekommenderats av andra. Vid byte av domän bör 301 redirect användas för att transportera kunderna som klickar in på en gammal länk till er nya webbplats men även för att flytta med länkkraften till nya domänen. När ni inte pekar om sidan med hjälp av en 301 betyder detta att varken länkkraften eller rekommendationerna från den gamla webbplatsen följer med till den nya – och vips så sjunker ni som en sten i sökresultatet istället för att behålla er ranking även på nya sidan.
2 Evil twins – duplicerat innehåll
Google älskar unikt innehåll och eftersom att deras uppgift är att leverera relevant information till sina användare är duplicerat innehåll på webbplatser något som Google avskyr. Därför är chansen ganska stor att sidor med duplicerat innehåll straffas genom att få lägre ranking i sökresultatet eller i värsta fall inte indexeras i Googles index vilket i sin tur innebär att sidan inte kommer synas alls i sökresultatet. En riktig skräckis med andra ord! Duplicerat innehåll kan delvis vara internt på den egna webbplatsen, men kan också vara mellan två olika webbplatser. För att undvika duplicerat innehåll bör du alltid skriva unikt innehåll och i annat fall bör du använda canonical taggar för att visa vilken sida som innehåller originaltexten.
3 Engelska massakern – välj rätt språk till rätt webbplats
Många svenska företag har valt att ha allt sitt innehåll på sin webbplats på engelska. När kunderna söker på svenska sökord som exempelvis tjänster eller produkter som företaget tillhandahåller så kommer sidorna på webbplatsen inte visas i sökresultatet – eftersom företaget valt att använda engelska som språk på webbplatsen. På så sätt missar företag massor av potentiella kunder. Därför är det viktigt att innehållet på webbplatsen är samma språk som det språk era tilltänkta kunder väljer att använda sig av när de söker efter tjänster och produkter på. Det finns såklart alltid undantag eftersom vi i Sverige i stor utsträckning använder oss av engelska termer. När ni riktar er mot kunder från olika länder där olika språk är en vital del för att nå ut till kundgruppen bör ni istället skapa separata webbplatser för respektive språk eller alternativt satsa på att ha en tydlig och avskild struktur för olika språk på samma domän.
4 Förfärliga One Pagers
One Pagers är webbplatser som bara består av en endast en sida och dessa har blivit allt mer populära senaste åren (till många sökmotorkonsulters fasa!). Problematiken med att ha en One Pager är att en sida max kan ha ett primärt sökord och eventuellt några indirekta sökord per sida på en webbplats. Det betyder att om du har en One Pager, så kan du bara synas på ett enda sökord på hela webbplatsen. Vill du synas på flera sökord bör du se till att bygga fler sidor på webbplatsen vilka kan optimeras mot olika relevanta sökord och sedan skapa innehåll som svarar på kundernas sökfrågor.
5 Dripp dropp – läckande länkkraft
En riktig mardröm är när ett företag inte tar hand om sin länkkraft. Felaktig fördelning av länkkraft kan leda till sämre synlighet i sökresultatet på företagets viktigaste sidor. Allt för ofta vattnas länkkraften ut vid för frikostig användning av länkar, speciellt på startsidan. Det vanligaste är att de flesta länkar på en webbplats går direkt till startsidan och därifrån ska alltid de viktigaste sidorna kunna nås direkt från huvudmenyn och gärna vara optimerade på era viktigaste sökord.
6 Stympade titlar
Dina titlar är bland det viktigaste du har på din webbplats eftersom du skriver dessa för att tala om för Google vad respektive sida på din webbplats handlar om. Men något som är riktigt läskigt är att vi har sett flera webbplatser med väldigt korta titlar. Risken med korta titlar är nämligen att du tappar trafik till sidan. Istället bör ni ha titlar med lämpliga sökord ni vill ranka på och även inkluderar extra sökord som folk kan tänkas Googla på i samband med det primära sökordet. Genom att optimera titlarna på så vis ökar chansen att ert företag dyker upp på längre söktermer i Google och kan fånga in mycket mer trafik till webbplatsen. Att använda längre titlar gör att du utnyttjar mer av utrymmet du tar upp i Googles sökresultat – något som både kan resultera i fler klick och samtidigt bredda företagets synlighet.
7 Förrädiska robotar
De absolut värsta dödsynderna har vi sparat till sist. Det är missarna som kan resultera i att företagets webbplats försvinner som ett spöke i sökresultatet! Det handlar naturligtvis om den lilla filen robots.txt och noindex-metataggarna. Vid fel i dessa kan det få ödesdigra konsekvenser för din webbplats och hur och om den kan indexeras av Google. Använd robots.txt för att visa Google vilka sidor de inte ska spindla och sätt sedan noindex-metataggar på de sidor ni inte vill att Google ska indexera. Men gör det rätt, annars kommer ni i värsta fall se hela er webbplats försvinna i sökresultatet!
Vilka är era värsta SEO skräckisar?
Bilder från: http://giphy.com/