Ändringar i SEO-verktyget

Vi har precis lanserat några förbättringar i vårt populära SEO-verktyg. Vi har dels gjort om hur koden på sidorna som analyseras läses in samt så har vi gjort en rockad mellan två parametrar.

Pineberrys populära SEO-verktyg, som använts fantastiska 120 000 gånger sedan lansering, har fått lite förändringar. Vi har precis lanserat ett nytt sätt att läsa in koden på samt så har vi bytt mellan två parametrar.

Än mer förlåtande inläsning av kod

Tidigare har SEO-verktyget vid några enstaka tillfällen inte visat helt korrekt resultat. Detta har gällt sidor som har haft alltför dålig och svårläst kod. Med förändringen vi nu gjort är vår inläsning av kod än mer förlåtande än tidigare. Våra interna tester visar att många av de sidor som det har varit problem med tidigare nu fungerar som det ska. En trevlig bieffekt är att inläsningen även blivit snabbare vilket gör att analysen följaktligen blir färdig snabbare.

Ut med Meta keywords och in med Alt-tag

Vi har även gjort en förändring i de parametrar som analysen undersöker. Alt-tag (Alt attribut) har tagit plats bland parametrarna, närmare bestämt att det sökord som man optimerar för ska finnas med i minst en alt-tag på sidan. Alt-tag är i relation till övriga parametrar som undersöks i SEO-verktyget mindre viktigt.

I samma veva har vi valt att ta bort Meta keywords som parameter. I Internets tidiga dagar var Meta keywords viktigt för sökmotorer men har allt sedan dess fått en kontinuerligt minskad betydelse för att idag vara mer eller mindre obetydlig.

Denna förändring påverkar inte analyser som gjordes innan vi förändringen lanserades. Detta innebär att om någon kollar på en gammal analys så finns Meta keywords kvar och Alt-tag är inte med.

33 kommentarer på "Ändringar i SEO-verktyget"

  1. Vad är ett acceptabelt resultat? Jag fick endast 48/100 för Till Bloggliv =(

    Försöker sätta mig in i hela Seo cirkusen men det är mycket att ta in för en amatör som jag.

    Finns det något verktyg man kan använda sig av som rekommenderar vad som är bäst att börja med vad gäller hela optimeringen av sidan?

    Tack för en bra sida =)


  2. Pelle,

    Jag tycker att du ska sikta på att få minst 80 poäng på dina viktiga sidor och sökord.

    Fokusera först på att ändra de saker som verktyget ger störst poängavdrag för.


  3. Gillar verktyget, ger en riktigt bra hint om vad som behöver göras.
    Brukar kika mina sajter och ibland har man glömt fixa nåt på sidan som den kan påminna om som bland annat H1 🙂

    Testade en sida som får 99 poäng och 1 poäng avdrag för h1 som säger att de inte är första sökordet. Det jag testar med är ”ord ord”, Läser den inte av om det är flera ord eller hur är det ?


  4. Jag skulle vilja påstå att ”allt över 80% är 100%” på det här testet. Med det menar jag att om man uppnår 80% så vinner man knappast något i sökresultaten på att få högre procent. Detta eftersom Google redan kan se vad sidan handlar om och det är bättre att jobba på andra faktorer, främst inlänkar.


  5. Crille,

    Är inte helt säker på vad du menar. Skicka gärna in URL:en till testet du gjort så kan jag kolla på det.

    David,

    Håller helt med. Har man nått 80 poäng så återstår enbart finliret vilket som du säger oftast har väldigt begränsad effekt.


  6. Lite konstigt att Ni anser att h1:an inte får vara över 40 _tecken_ med hänvisning till att det då sprider relevansen på för många _ord_. Borde den i så fall inte räkna ord? I vårt fall har vi sex ord (varav några ganska långa) som då bli över 40 tecken.


  7. Andreas,

    Vi har valt 40 tecken som riktlinje istället för ett visst antal ord, då vi tycker att det enkelt tydliggör vikten av att vara kort och precis i sin H1:a.

    Den bästa H1:an innehåller oftast endast bara ett sökord (från ett strikt SEO-perspektiv).

    Men visst skulle man kunna tänka sig att sätta regeln utifrån ett antal ord istället. Kunde inte låta bli att försöka komma på en skämtsamt överdrivit lång H1:a om gränsen var att en H1:a max fick ha 6 ord:

    ”Internationalpolitiska socialdemokratiska interimsamarbetspartnerskoordinatorns järnverksfackanslutna materialmaskinisters lokalavdelningsförbund”


  8. Crille,

    Tack, då förstår jag. Du har helt rätt och detta är en bugg. I övriga parametrar tar vi hänsyn till sökord som består av flera ord, men här har det blivit fel.

    Du får nöja dig med 99 poäng tillsvidare 🙂 och så ser vi till att fixa detta vid nästa uppdatering.

    Tack så mycket för din feedback!


  9. Har nu också med denna uppdatering lyckats få 100/100. Det var lite knöligt när jag började testa med detta verktyg, men det gick till slut… och google verkar gilla sida bättre nu. =D

    Vad gäller saken med två nyckelord har jag också stött på det vad gäller H1:an. Hoppas helt klart att ni lyckas fixa det vid nästa uppdatering =)


  10. Angående alt-tag så tycker jag att verktyget ska räkna poäng om en bild innehåller just sökordet man optimerar för. Tillsammans med andra ord som beskriver bilden. Just nu verkar det inte fungera. Har inte testat om man väljer att endast skriva ut sitt sökord i en bild.


  11. Webbdo,

    Jag är inte säker på att jag förstår vad du menar. Som det fungerar nu så kollar verktyget att sökordet som man optimerar för finns med i en alt-tag. Detta gäller oavsett om där finns andra ord med i samma alt-tag eller inte.

    Om du sett något exempel där detta inte fungerar så återkom gärna med det.


  12. Hej Michael,
    Jag upptäckte att om man anger sökordet med stor eller liten bokstav så får man olika resultat. Med stort S fick vi 56 poäng (ordet saknas i Title, desc, H1 och texten) och med litet s fick vi 90 poäng. Hemsida som testades var vår egen och ordet är sökmotoroptimering.


  13. Hej,

    Jag har noterat att ert verktyg visar olika resultat beroende ifall man använder en versal eller gemen i början på sökordet; exempelvis ”Plumen” och ”plumen”.

    Sidan jag försöker optimera detta för är ”http://www.plumen.se/”. Liknande fel får jag för min e-butik ”http://www.store.pavlic.se/” som också försöker optimeras för sökordet ”Plumen”.

    Pavlic Store har exempelvis fått 100 av 100 för sökordet ”plumen”, vilket gör mig lite misstänksam. Därför är jag väldigt osäker på hur mycket jag ska förlita mig på ert verktyg?

    Har det någon betydelse ifall man använder sig av ”http://www.minsida.se/”, ”http://www.minsida.se”, ”www.minsida.se” eller ”minsida.se”?

    Tacksam för ett förtydligande gällande ”Sökord” och ”sökord” och inmatning av övriga uppgifter.


  14. Fredrik,
    Igor,

    Tack för att ni båda gjorde oss uppmärksamma på detta. Det är ett fel som uppstått nu när vi gjorde om lite i verktyget och vi kommer fixa det i nästa uppdatering.

    Rent SEO-mässigt har versal eller gemen generellt ingen betydelse.

    Igor,

    Gällande din andra fråga. Vi undersöker den URL som vi kommer till, så om du anger ”minsida.se” som redirectas till ”http://www.minsida.se/” så är det den senare som verktyget analyserar.


  15. Nu lyckas ni tolka även mina sidor och jag gick från 48 til 96 poäng för sidan jag undersökte. Det enda den klagade på nu var att ordet inte finns med i URL:en och det stämmer – jag har ett ’o’ i stället för ett ’ö’, vilket ni nog – på samma sätt som Google – borde godkänna?

    Jag antar att jag tappar poängen på för få indexerade sidor när väl den funktionen kommer igång igen, så det kan väl kvitta lika, men ändå 🙂


  16. En smärre bugg till då – om titeln är exakt 64 tecken får man avdrag för att den är ”längre än 64 tecken”.


  17. Michael,

    Tack för din feedback!

    Indexerade sidor – vi har precis lagt ut en förändring som kommer gör att denna funktion fungerar oftare och bättre.

    O vs ö i domännamn – jag håller med och vi kommer överväga att lägga till detta i nästa version

    Exakt 64 tecken – vi ändrar i nästa uppdatering så detta fel först syns vid 65 tecken istället för 64.


  18. Jäkligt bra verktyg. Använder det rätt ofta faktiskt! 🙂

    Kul att ni håller det uppdaterat! Bra jobbat! 🙂


  19. Har alt-taggen alltid haft betydelse för seon, eller var det bara något ni slängde dit för att ersätta meta keywords? ; )

    Jag använder mig mycket av sprites på mina webbsidor, och då spritesen är bakgrund till blockelement så används nästan aldrig img-taggen, och därför inte alt-attributet heller. Däremot är många av dessa blockelement omslutna av a-taggar. Kan man använda alt-attributet på a-taggarna istället, eller ger det ingen verkan?

    En sak som jag skulle vilja att ni fixade med ert seo-verktyg är att man ska kunna analysera domäner med å, ä och ö i namnet. Det kan man ju nu också, men då måste man ju skriva den konstiga versionen av domännamnet med massa xn och 2zae istället för ä : )
    En annan tråkig sak är att jag förbjudit googles spindlar att krypa igenom min sida eftersom den är i utvecklingsstadiet, och jag vill inte att den ska indexeras innan webbsidan är färdigbyggd. Detta får man då 12 minuspoäng för, vilket känns lite tråkigt då det är ett medvetet val…Detta kan vara svårt för er att göra något åt, men det är iallafall tråkigt att se varje gång man använder verktyget.

    Jag använder ert seo-verktyg väldigt ofta, tack för ett jättebra verktyg och för att ni hela tiden gör det bättre!


  20. Annie,

    Tack för dina kommentarer och det är mycket kul att höra att du använder vårt verktyg ofta.

    Svar på dina frågor:

    Alt-tagens betydelse:
    Alt-tagg är inte en helt ny faktor, utan dess betydelse har vuxit fram allt sedan Google introducerade bildsöket på allvar. Att vi la till den har inget att göra med att vi tog bort Meta keywords förutom att vi gärna gör flera förändringar samtidigt.

    Alt-tag är på inget sätt en avgörande parameter (därav ett väldigt lite poängavdrag) och jag hade inte legat sömnlös om jag inte hade haft en korrekt alt-tag på min sajt.

    Alt på a-taggarna:
    Nej, detta är inget alternativ.

    Å, ä & ö
    Detta är en funktion som vi kommer att fundera på att lägga till i nästa version. Tills dess hoppas jag du står ut med att fylla i IDN-versionen av din domän 🙂

    Google och antalet sidor
    Precis som du säger är det inte mycket vi kan göra åt detta. Du får fram tills du lanserat din sajt ”tänka bort” dessa 12 minuspoäng.

    Lycka till med sajten!


  21. Hej. Jag testade ert SEO-verktyg och måste säga att jag inte blev så värst imponerad. Jag prövade med ett sökord som jag vet placerar min site som nummer 42 på google. Hos er fick jag hundra poängs avdrag för att jag använder frames, serverat med en förklaring om att frames OFTA gör att sidorna inte kan indexeras.
    Nu känner jag till det och har sett till att ha ett noframes alternativ för robotar (eller till och med mänskliga besökare) som inte klarar frames, men det klarade tydligen inte er robot att upptäcka. Googlebot och en hel del andra som jag inte ens vet vilka de är klarar att ta sig genom mina frames hur lätt som helst för de är inne och stökar titt som tätt enligt mina loggfiler. Det var ju tråkigt att er tjänst inte fungerade bättre, men jag optimerar ju hellre mot google än er.

    mvh
    Patrik


  22. Frames skapar så kraftiga problem i sökmotoroptimeringen att vi valt att ge fullt avdrag. Noframes är idag inte ett fullgott alternativ till en riktigt byggd sida och en 42:a plats är väl snarare ett bevis på att det inte fungerar än att det fungerar?


  23. Toppen verktyg. Har testat men flera av mina sidor är webshoppar som körs via min leverantör så svårt att optimera fullt ut då jag kan bara kan ändra vissa saker men kör hårt med några bloggar som jag kan göra vad jag vill med och sen länka till mina shoppar. Tack för toppenverktyg i alla fall.


  24. Förtjusande seo verktyg att snabbt kolla valideringen av varje delsida. Var länge sedan jag prova detta. Glädjande att få 92 av 100.

    😉


  25. Riktigt bra verktyg!

    Ett förslag dock. Som det är nu så måste man gå tillbaka och fylla i uppgifter om man vill kontrollera samma sida igen.

    Detta blir lite bökigt om man sitter och gör realtidsändringar och därefter vill verifiera dessa. Vore det inte en bra idé att ha en knapp som automatiskt gör om testet på sidan?


  26. 83p på min sajt.
    Men ingen Alt-tagg. Så det blir till att läsa på och fixa det.
    Tack för att ni hjälper en novis – som mig – att kunna lyckas SEO;a min sajt!

    (SMART det där med ”validerings-stämpeln”! ;o)


  27. Ett riktigt bra verktyg! Använder det titt som tätt nu under uppbyggnaden av webbutiken. Håller med föregående talare om att det hade varit trevligt om man sluppit fylla i uppgifterna igen 🙂


  28. Se där där satt den – 100 poängaren, -Äntligen!
    Efter flera år med många kockar och mycket soppa så lyckades sidan äntligen att nå toppen. Det återstår säkert flera saker att ordna.. Men ändå Japp japp japp 🙂 det känns faktiskt ganska bra såhär många testningar senare.


Kommentarsfältet är stängt.