Bra undersökningar ger länkar
Publicerad 14 april 2014, senast uppdaterad 2023-05-19
Länkar är kritiskt för att synas högt upp på Google. Det är dock lättare sagt än gjort att få andra sajter att länka till din sajt. En metod som kan ge länkar är bra och intressanta undersökningar.
Länkar är för många Internets guld. Många sajtägare, inklusive vi själva, trånar efter bra länkar som kan öka synligheten på Google. Det finns väldigt många metoder för att få länkar, vissa bättre än andra. En metod som vi använt vi några tillfällen är att publicera olika typer av undersökningar. Exempelvis gjorde vi en undersökning 2011 där vi jämförde webbyråer och reklambyråer som genererade ett par länkar till oss.
Det bästa är såklart att inte enbart göra undersökningar för att få länkar, utan att länkarna är en trevlig bieffekt av undersökningen. Oavsett om du gör en kundundersökning, medarbetarundersökning, marknadsundersökning eller kanske en webbsajtsundersökning så kan det vara smart att publicera några intressant resultat från dina undersökningar. Är det fler än du som tycker att undersökningsresultaten är intressanta så kanske det ramlar in någon eller några av dessa åtråvärda länkar.
Nu är jag långt ifrån expert på att göra en bra undersökning även om det går att säga att kunskapen bokstavligen sitter i våra väggar. När vi flyttade in i våra nuvarande lokaler på Tulegatan 15 i Stockholm var det för att det snabbväxande undersökningsföretaget Netigate behövde flytta till större lokaler.
Så jag bad helt enkelt en expert på undersökningar, Netigates marknadschef Lars Lindberg, om hans hans fem bästa tips för att göra en framgångsrik undersökning.
1. Håll dig kort
På nätet är vi vana att allt går lite snabbare och undersökningar är inget undantag. Långa undersökningar med många frågor tar helt enkelt för lång tid att besvara och risken för att den som svarar ska tröttna och hoppa av ökar ju längre den är. Tänk restriktivt i utformningen av undersökningen och fundera på vilket slags resultat du vill få ut från varje fråga.
Bestäm utifrån detta om frågan verkligen behövs och vilket värde den tillför resultatet. Hur många frågor en undersökning ska innehålla beror på syfte och frekvens. Interna undersökningar kan oftast vara längre än externa, men inom båda områden ser vi att trenden går mot kortare undersökningar som kommer ut oftare än exempelvis en stor undersökning per år.
Vilken typ av frågor du använder spelar roll, klickbara svarsalternativ av mer faktabaserad karaktär tar kortare tid att besvara än där respondenten behöver ta ställning i en åsikt eller själv skriva sitt svar. Försök att ha en balans mellan olika frågetyper och lägg om möjligt de som tar längre tid att besvara i slutet av undersökningen.
2. Skicka bara relevanta undersökningar
Skicka bara ut undersökningen till de personer som har ett intresse av att svara. Håll dig till frågor som är relevanta och sväva inte ut för att försöka ta reda på så mycket som möjligt. Det kan skapa irritation och avhopp längs vägen. Försök att ringa in målgruppen så bra som möjligt, är det ett visst segment av kunder eller målgrupp kan det vara en bra idé att skicka ut en speciellt utformad undersökning till just dessa.
Att lägga till logik i undersökningen finns som möjlighet i de flesta mer avancerade undersökningsverktygen. Det innebär att den som svarar slussas vidare till olika frågor beroende på sitt svar, vilket ger möjligheten att skicka ut undersökningen till fler eftersom den som svarar skräddarsyr den själv utifrån sina egna svar. I exempelvis en undersökning om kundnöjdhet slussas den nöjda kunden till en viss typ av följdfråga medan den missnöjda får en annan.
3. Skriv så att du blir förstådd
Var tydlig med vilket syfte undersökningen har, hur lång tid den tar att besvara och vad det ligger för värde för respondenten i att svara. Skriv frågor och svarsalternativ så tydligt som möjligt och undvik svåra eller branschspecifika ord. Var noga med att inte ställa ledande frågor, använda dubbelnegationer eller skriva två frågor i en och samma som exempelvis: Vad tyckte du om produkten och servicen? Försök täcka så många möjligheter som möjligt i svarsalternativ och inkludera alltid alternativet Annat/vet ej för att vara på den säkra sidan.
4. Testa innan så att allt fungerar som det ska
Se till att du inte skickar ut en undersökning som innehåller fel eftersom det kan leda till att vissa resultat blir oanvändbara. Börja med att skicka ut till en liten testgrupp, exempelvis kollegor, och be dem komma med feedback på hur de uppfattar frågorna. Det du tycker är en självklar fråga kan i andras ögon uppfattas helt annorlunda, och just i undersökningar är det extra viktigt att det uppfattas på rätt sätt. Är det en större undersökning är det ofta en bra idé att göra ett mindre utskick till en del av listan innan du skickar ut till alla.
5. Glöm inte designen
En undersökning är som all annan kommunicerar en förlängning av ert varumärke. Därför är det viktigt att undersökningen är lika proffsig och grafiskt tilltalande som allt annat du kommunicerar. En väldesignad undersökning med era färger, typsnitt och logotyp upplevs som trovärdigare och hjälper till att höja svarsfrekvensen. Att lägga lite tid på designen ger i många fall också en mer användarvänlig undersökning, med tydligare knappar, typsnitt och färger.