Content pruning – är det lönt att beskära innehåll?

Innehållsbeskärning, eller ”content pruning” handlar om att rensa bort eller uppdatera innehåll som inte längre presterar. Men är det värt tiden att städa på din sajt?

Det kan vara lika viktigt att ha en välvårdad webbsajt som att hålla efter en trädgård. Utan rensning riskerar ditt innehåll att växa okontrollerat och bli svåröverskådligt, vilket kan leda till att sidor tappar i värde och synlighet på Google.

Googles syn på saken

Om du frågar Google om content pruning tonar de ned vikten av det. Här är ett citat från Googles John Mueller:

You can noindex anything that you don’t want indexed for search. (I’m sure you’re aware, and you’re likely just doing normal maintenance, but keep in mind that removing content doesn’t make the rest rank higher.)

I samband med att sajten CNET städade bort mycket av sitt innehåll för att förbättra sin ranking skrev Googles Danny Sullivan följande:

Are you deleting content from your site because you somehow believe Google doesn’t like ‘old’ content? That’s not a thing! Our guidance doesn’t encourage this. Older content can still be helpful, too.

Fördelar med att beskära ditt innehåll

I motsats till vad Google säger är det många i SEO-branschen som anser att det finns tydliga fördelar med att rensa upp bland ditt innehåll. Här är några av de positiva effekter som du kan få av content pruning.

  • Högre kvalitet på sajten vilket i sin tur kan påverka Googles förtroende för sajten
  • Intern länkkraft fördelas enbart till sidor som bidrar med värde
  • Onödig intern konkurrens om sökord undviks
  • Din crawl budget förbättras, framförallt viktigt för enormt stora sajter och där mycket innehåll rensas bort

Hur vet du vad som ska beskäras?

Om du bestämmer dig för att beskära ditt innehåll, vart i innehållsdjungeln ska du börja? Det finns flera aspekter att tänka på, här är några:

  • Analysera sidor med låg organisk trafik för att se vilka som presterar sämst
  • Titta på andra trafikkällor – vissa sidor kan vara populära på exempelvis sociala medier trots att de inte syns på Google
  • Identifiera sidor med lite eller tunt innehåll, eftersom de kan skada din sajts SEO-prestanda
  • Gå igenom innehållet manuellt och bedöm kvaliteten

Ett förslag är att du sätter upp en regel utifrån ovan punkter och sedan använder du ett verktyg som Screaming Frog för att hjälpa dig identifiera sidor som matchar detta. Så här kan regeln se ut:

  • 0 i organiska trafik senaste 3 månaderna
  • <3 besökare i total trafik senaste 3 månaderna
  • Mindre än 200 ord på sidan

De sidor som uppfyller kraven gör du därefter en manuell kvalitetsbedömning av och bestämmer om de ska bort eller inte.

Radera eller uppdatera – vad är bäst?

Om du hittar en sida som behöver ses över finns det två alternativ: radera eller uppdatera.

  • Uppdatera om innehållet fortfarande är relevant och kan förbättras. Exempelvis kan en guide om Instagram-bildstorlekar enkelt uppdateras med aktuell information.
  • Radera om informationen är så inaktuell att den inte längre har något värde, exempelvis en 10 år gammal artikel om budgivning på Google Ads.

Historiska värdet i ditt innehåll

Trafik och ranking i alla ära, men finns det inget historisk värde i ditt innehåll som är värt att bevara? Även om i princip ingen idag 2025 läser en artikel om vem som vann Novemberkåsan 1991 finns det ett värde i att artikeln finns kvar i det sällsynta fall att någon faktiskt vill läsa om det. Håller du med?

Om du lyssnat på mig i Sökpodden kommer du kanske ihåg att jag slagits en del för det historiska värdet, och att jag därför själv egentligen ogärna tar bort innehåll. Med det sagt har jag rensat bort ett par hundra sidor från denna sajt de senaste åren, och jag har använt mig av liknande regler som jag nämner ovan.

Har denna utrensning gett något resultat? SEO-mässigt har jag (ännu) inte sett en tydlig effekt av det. Men det känns ändå bra att ha gjort det, lite på samma sätt som när du rensat i trädgården.

Hur ofta går du igenom och rensar i innehållet på din sajt? Skriv en kommentar och dela med dig av dina erfarenheter!

 

Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *