En tredjedel av alla sökningar är varumärkessökningar

En stor andel av alla sökningar på Google innehåller ett varumärke enligt två färska undersökningar. Detta visar både på vikten av att bygga varumärke men samtidigt även potentialen i alla generiska sökningar.

I går släppte Ahrefs en studie av 150 miljoner sökord som visade att 36,9 % av dessa sökningar är varumärkessökningar. Häromveckan gick Rand Fishkin ut med en liknande studie där de undersökt 332 miljoner sökningar som visade att 44,19 % av sökningarna var varumärkessökningar.

Att resultaten skiljer sig något åt är inte förvånande. De båda undersökningar har säkerligen gjorts på olika sätt, exempelvis nämnde Ahrefs att de inte hade definierat kändisar som varumärken i sin studie och gav ett roligt exempel på att de hade 544 857 sökord i sin databas som innehöll Taylor Swift🤯.

Mycket eller lite

Många spontana kommentarer jag läst kring dessa studier är att man är förvånad över att en så pass stor andel av alla sökningar är varumärkessökningar. Men det finns de som är förvånade åt andra hållet med. Bland annat hade Rand själv förväntat sig att varumärkessökningarna skulle stå för cirka 2/3 av alla sökningar.

Varumärke viktigt

Det är ingen tvekan om att varumärke är viktigt i dagens SEO. Vi hade nyligen detta som ämne i Sökpodden och även i vårt senaste SEO-webbinar om SEO i stora organisationer. Undersökningar som dessa stärker ju på ett sätt betydelsen av varumärke ännu mer. När en så stor andel av alla sökningar innehåller varumärken är det ingen tvekan om att det är viktigt att bygga varumärke.

Generiskt viktigt

Samtidigt går det att se andra sidan av myntet. För undersökningarna visar att mer än hälften av alla sökningar är generiska, där den som söker inte bestämt sig för vilket varumärke hen vill åt. Detta är en enorm potential till nya kunder som kanske inte ens känner till ditt varumärke ännu. Ska du växa din affär är de generiska sökningarna guld.

Google är dörren

Det jag tycker undersökningen visar tydligast på av allt på är att Google (eller andra sökmotorer) är dörren till internet. För om du är ute efter soffor på Ikea går du inte in direkt på Ikea.se och letar efter soffor, utan du googlar ”ikea soffor”. På ett sätt kan man se detta som ett misslyckande för varumärkena, att du inte går direkt till dom utan att passera Google. Men det är nog snarare ett misslyckande för UX, eller att Google lyckats för bra med sitt UX.

Vilka slutsatser drar du av studierna? Kommentera gärna nedan!

Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *