Fixa siten, fixa länkarna, sen finliret.
Publicerad 13 december 2011, senast uppdaterad 2023-05-19
Vi på Pineberry har gjort ett ganska stort antal undersökningar på sociala mediers påverkan på SEO i Sverige. Bakgrunden till detta är att det är så många som pratar om det, så många som säger att det är det nya svarta. Vi har mätt påverkan av Tweets och Retweets vid flera tillfällen. Vi har mätt påverkan av delningar på Facebook och Google+ i flera olika steg.
Om det är någon annan som gjort några mätningar i Sverige och som inte håller med mig så är det dags att kliva fram och ta bladet från munnen nu för nu tänker jag sätta ner foten. Från alla dessa tester har vi inte kunnat få fram mätbara resultat på positioner. Inget enda resultat. En liten brasklapp här är att vi mätt just i Sverige, det här säger inget om hur det fungerar i t ex USA.
Det här betyder något, det betyder att om du åker runt och lär ut att det är sociala medier som är det nya svarta inom SEO så behöver du bevisa det. Det betyder att om du säljer sådana här tjänster så behöver du visa att det faktiskt fungerar. För att du skulle kunna kuska runt och sälja folk placebotjänster är väl inget vidare?
Vi är alla fullt medvetna om möjliga sekundära effekter, någon som sett något intressant på Twitter kan länka till det från sin blogg eller någon som sett något roligt på Facebook kan lägga till det på sin nyhetssida. Men handen på hjärtat, är sannolikheten större att du bloggar om mig för att du sett mig på Facebook eller om jag helt enkelt lyfter telefonluren och ringer dig? Inget ont om Twitter, Facebook och Google plus, den här siten får massor av trafik från dessa men du måste förstå att det är finlir. Om du vill göra sökmotoroptimering så ska du börja med grunden.
Det är lätt att hänföras av det allra senaste, det är ju så mycket roligare att dricka champagne på mingelfester om SEOmoz säger att det är det senaste inom SEO än vad det är att ringa 1000 webmasters och be om länkar. Jag ska berätta en hemlighet, champagne på mingelfester är inte SEO, ringa webmasters och be om länkar är SEO. Se till att ha ordning i boet innan du börjar med finliret, bygg en bra site, fixa länkar sen kan du finlira.
42 kommentarer på "Fixa siten, fixa länkarna, sen finliret."
Kommentarsfältet är stängt.
Jättebra Magnus, och jag håller med dig till 100%!
Däremot tycker jag (och antagligen du också) att de sociala medierna fyller en viktig PR-funktion. Att göra sig ”känd” på Twitter ger absolut effekt, och ju fler som följer mig, desto mer trafik kan jag generera genom att posta en länk på Twitter.
Jag förespråkar absolut närvaro både på Facebook och Twitter, och för företagare innebär det också att man finns där kunderna finns. Det är dock viktigt (säg mot mig om jag har fel) att vara aktiv och uppmärksam, och bemöta all form av kontakt så snabbt som de nya medierna kräver.
Ro hit en penna så skriver jag under er utvärdering direkt!
Med detta segt…så har jag börjat ge mig in mer och mer på sociala medier i syfte att knyta kontakter och för att folk helt enkelt förväntar sig att man ska finnas på Twitter, G+ och Facebook om man driver en verksamhet på nätet.
Tror det är livsfarligt att följa sajter som Seomoz etc. som är mer inriktade på den amerikanska marknaden. Internet i Sverige är dock ett helt annat bollspell.
Hur många tweets, retweets osv har ni använt i era tester? Kan tänka mig om det skulle fungera i Sverige så måste man nog ha en hel del tweets för att få något genomslag i SERPen.
Jag tror inte länkar i sociala medier gör speciellt mycket så länge inte sajten i sig har ”vanliga” länkar till sig.
Patrick Altoft berättade på SearchLove i oktober att en twittertävling som genererade 2000 retweets flyttade upp en sajt från plats 5 till 1 på Englands tuffaste sökord. Dock är detta UK och inte Svenska marknaden.
Folk spekulerar olika men jag tror det krävs enorma mängder av länkar från sociala medier (Twitter, Facebook, Google+) för att det ska ge större effekt!
”Från alla dessa tester har vi inte kunnat få fram mätbara resultat på positioner. Inget enda resultat.”
Konstigt. Kolla t.ex. Google där de anpassar SERP baserat på vad ens vänner delat, plussat osv både på Twitter, G+ och andra källor.
De har ju dessutom gått ut med officiell information om detta, t.ex. http://googleblog.blogspot.com/2011/02/update-to-google-social-search.html
Vore intressant med lite sidor och källhänvisingar till er undersökning, hursom är det spännande område där man kanske inte tjänar allt på SEO men det kan ge så många andra effekter som ger ringar på vattnet.
Ja, utanför SEO är det ju väldigt bra grejer och det är ju inte fy skam. Använder ju oss av det själva i ganska stor utsträckning, bygger relationer på Twitter och FB vilket är väldigt bra i marknadsföringssyfta.
Skön post Magnus:) . Jag är positiv till sociala medier och dess påverkan på vårt online beteende och du bygger ett personligt varumärke via bloggar och övriga sociala nätverk och det har jag verkligen testat och fått resultat under 2011.När det gäller SEO . så är givetvis teknisk SEO fortfarande viktigt och ingen ska tror att jaga länkar via sociala medier är en lösning för att fixa ranking om din sajt inte är tekniskt anpassad. Kan det vara så att de sociala signalen inte finns i Sverige? eller är det för litet antal som ni har haft med i era mätresultat? Jag tycker också att era tester är bra för att det gäller att hänga med i utvecklingen som sker från Google. För visst är det mycket som har hänt under 2011?
Den här posten var mer i min smak. För mig som är novis i frågan så blir en följdfråga hur det ser ut med bookmarking-tjänster som Digg, Pusha och andra där jag emellanåt sprider länkar. Dessa räknas väl också som sociala medier på något sätt? Fungerar det lika illa med Pushar och Diggs som det gör med FB-Likes och retwteets tro?
Per, jag har själv inte gjort några mätningar utanför Sverige men har hört rykten från dom som gjort att samma saker som inte ger resultat här fungerat bra i t ex USA.
Robert & Andreas, vi har haft 100-150 tweets per test, varav en stor del från personer som kan anses bland de mest trovärdiga på svenska twitter. Det är möjligt att tio ggr så många tweets skulle göra skillnad men med tanke på användandet av Twitter i Sverige så är det knappast intressant.
Ja, inloggade, individuella resultat är inte med och att man kan tjäna pengar utanför SEO råder väl ingen tvekan om, folk tjänade ju pengar även innan sökmotorer fanns.
Vi har skrivit om många av de enskilda testerna tidigare, t ex här: https://www.pineberry.com/bloggen/seo/twitters-effekt-pa-sokresultaten/
Bättre källor än så kan du tyvärr inte få utan får helt enkelt välja att lyssna eller strunta i det. Jag har eg inget problem att konkurrenter får dåliga resultat men tycker att det finns ett krav att man ska kunna visa någon som helst effekt av det man säljer för att kunna anses seriös. Galet bakvänt att jag ska behöva sitta här och bevisa motsatsen.
Tack för informationen Magnus. Inte ett helt oväntat resultat för mig, jag såg även Aron nämna något om det på SEO – forumet för några dagar sedan.
Men jag håller inte med dig på ditt mingel koncept. Tittar man på det stora hela så är det väl tveklöst så att Champagne mingel med rätt personer är mer givande än att ringa runt till Webmasters, annars minglar du jävligt dåligt Magnus! 😉 Eller så måste du ringa extremt effektivt! Nu pratar vi kanske inte om just manuellt SEO arbete, men för ditt varumärke lär nog minglandet vara värt mer!
Per, jag såg också Patrick Altoft i London. Hans poäng under Q & A var ju att de gjorde en massa andra saker i samband med sin stora Twitter tävling. Om de bara hade bett folk slänga in en massa tweets till en annars tom sida så hade det antagligen inte haft någon effekt alls, men i samband med mycket annat ”väsen” så blev Tweetsen så pass starka så att de lyckades ta första platsen.
Jag tror inte att det var något bevis på att Tweets i sig har styrka i UK, snarare är det nog så att tweets kan ge styrka om andra förutsättningar är korrekta.
Annars mycket bra post!
Många av de tjänsterna ger riktiga länkar, t ex ger pusha en riktig länk när det blir en het länk. Det ger riktig effekt.
Tyvärr gör att de gjorde en massa andra förändringar att det inte går att bry sig om resultatet, om de la till mer innehåll samtidigt, hur vet du att det inte var det som gjorde skillnaden?
Niklas: Ja det kan nog helt stämma att mycket annat runt om också påverkade. Vi vet ju dock inte hur eller vad dom gjorde.
När jag frågade Rand om hans Twitter-test hade han inte sett några förändringar alls och det va ju bara Tweets/retweets då.
Om du såg alla föreläsare så va det väldigt blandade åsikter om sociala medier, vilket va lite kul 🙂
Bra sagt. Många tar saken ur sitt sammanhang. Visst kan många delningar på twitter, fb och Google+ ge bättre placering. Men det grundar sig i att artikeln har fått spridning. Och fler därmed skriver en notis om det i sin blogg för att berätta det vidare, bland annat via en länk (förhoppningsvis). Eller?
Du har helt rätt i din tolkning från vad vi kunnat mäta Nicklas.
Helt rätt att sätta ner foten. Sociala medier har en grundmurad del av modern digital marknadsföring, men att de ge indirekta effekter även för seo betyder inte att de _är_ seo. Även en tv-reklam kan få folk att blogga om en sak och länka dit.
Har alltid sett seo som push och socmed som pull, det här bekräftar det. Bra att ni testat detta utförligt, och tack för att du delar med dig Magnus!
Ja, du har en bra poäng där Jonas, TV-reklam skulle med samma resonemang vara SEO och jag tror att man t om skulle kunna få större effekt om man utlyser en bloggtävling i TV.
Per > Jo jag såg alla, och har även köpt deras videos så jag har sett dom multipla gånger. Mycket bra information men just det du säger med Sociala Medier var väldigt kul. Särskilt när man fick prata med de olika talarna 1v1. En del förespråkade det som en seo-taktik, medan andra lika kända ”proffs” tyckte att det var helt meningslöst för seo 🙂
Magnus > Det var precis det han sa också. Han ”trodde” att deras tweets hade en betydelse, men det var ingenting han kunde bevisa. Han nämnde att tweets kunde agera som en faktor om 2 eller fler sidor var väldigt likvärdiga ur SEO synpunkt….. Men igen känns det bara som spekulationer. Hur genomförde ni ert test, om man får fråga?
Vi har helt enkelt tagit artiklar som vi vet håller en stadig position, skjutit till ett stort antal shares/likes/tweets (ofta mha våra vänner och bekanta på Twitter och FB) och mätt effekten. När vi inte sett någon effekt har vi istället adderat en eller några länkar och då sett kliv uppåt. Det senare för att säkerställa att det inte var någon annan faktor som höll tillbaka artikeln.
Intressant! Det är sant att aktivitet i sociala medier inte i sig generar länkkraft, men och det är ett stort men, sociala medier kan vara den bästa länkstrategin. Det visar inte minst min kampanj mot Svensk självmordsguide och kampanjen mot Sverigedemokraterna. Genom att få snabb spridning på ett upprop om att länka till något, så kan du generera en väldans massa länkar som är dofollow. Inte minst från media som genast är på hugget om det blir en snackias på Twitter.
Visst kan det ge den effekten Pontus i en del sammanhang. Om man nu arbetar med i stort sätt enbart företag är det lite knepigare att skapa uppmärksamhet via sociala medier. Exempelvis produkter i stil med pneumatiska pressar är lite svårare att engagera folk i. Överhuvudtaget är nyttan av sociala medier för B2B-företag lite mer tvivelaktig att använda generellt.
Instämmer till stor del med Magnus; fixa webbplatsen och länkarna först.
Det som jag tycker saknas är att se konkreta mätbara resultat med sociala medier hos många. Vilken ökad konvertering ger det?
Vad som gäller sajten sverigedemokraterna kan man fråga sig. Vilken nytta gjorde den i konvertering?
Urban, har ett företag (B2B) som kund som under 2010 hade facebook som näst största trafikkälla. Inte en enda konvertering under året, folk kom dit för att läsa bloggposterna som skrevs (och länkade från sidan) men ingen köpte. Bästa konvertering gav google organiskt, följt av nyhetsbrev, följt av adwords. Socmed = 0.
Urban: Bra poäng ang. B2B och engangemang. Problemet tror jag mycket handlar om att de som dominerar exempelvis Twitter är folk som brinner för just sociala medier. Fler behöver engangera sig där för att det ska vara relevant med alla typer av budskap och branscher.
Vad det gäller Sverigedemokraterna.de tycker jag nog att sajten konverterade rätt så bra. Målet var att folk skulle hitta motargument under valrörelsen. Under sista veckan hade sajten 25 000 unika besökare som var kvar på sajten i längre än 1 minut (av totalt 71 000 unika besökare ). Att en webbplats skulle kunna påverka hela valet var aldrig något jag trodde. Dessutom lever vi i ett fritt land, där man får rösta på vad man vill. Målet var bara att försöka slå hål på SD:s floskler som döljde deras rasism. Jag tror mer om svenska folket än att de håller med om vad exempelvis Kent Ekeroth tycker.
SD-sajten kan man diskutera om den lyckades. För valresultatet gjorde den som sagt ingenting, kanske tvärtom. Anledningen till att jag inte stödde den vara att jag såg en uppenbar risk att den skulle vara rent kontraproduktiv.
Den lär ha stärkt SDs sympatisörer och gjort en del av dem mer motiverade att rösta eftersom den tillsammans med annat bekräftade deras bild av att alla motarbetar dem eftersom de sitter inne med sanningen. De tycker själva att de finns i ett politiskt utanförskap och att attackera grupper som anser sig vara i utanförskap stärker sammanhållningen och motivationen hos gruppen.
Så ur det perspektivet så kan man knappast prata om en konvertering med webbplatsen.
Det går varken att mäta om den påverkade valresultatet positivt eller negativt. Däremot kan man spekulera. Jag gör av förklarliga skäl inte samma analys som du av utfallet.
Att försöka isolera effekten av Twitter eller G+ sett enbart utifrån ett länkperspektiv är så världsfrånvänt att jag baxnar, och påvisar en så fundamental oförståelse för hela området.
Självklart leder en länk från Twitter inte till att sidan man länkar till far som en raket genom sökresultaten. Det är heller inte det som är avsikten med länken, och om så vore, så skulle jag betrakta Google som trasigt.
Men en tweet som delas vidare och blir en integrerad del av fler personers flöden som ser till att den flödas vidare ut till andra sajter och plockas upp av aggregatorer. Den kan färdas ganska långt den…
Och ändå, ändå är det inte där den verkliga SEO-nyttan med sociala medier ligger, utan i att våga ta plats som en auktoritet. Ja kanske framför allt vad gäller pneumatiska värmepumpar. För hur många av dina konkurrenter finns där idag? Jag kan ju bara inte först varför man vill motsätta sig en breddning av den digitala närvaron?
Det är väl ingen slump att den här bloggen och det officiella Twitterkontot för Pineberry heter Sökmotorkonsult? Eller för den del att ordet sökmotorkonsult länge varit ett sökförslag till sökmotor?
Det är SEO-effekt som man inte mäter i form av länkkraft.
Men som sagt, om man bara tycker att SEO är länkar, då behöver man inte mäta vidare, då räcker det med att konstatera att en packe länkar från Twitter, G+ och Fb inte ger någon länkkraft.
Jag vill passa på och ta rygg på Nikkes resonemang ovan. Att bara koncentrera sig på den eventuella länkkraft som delningar via sociala medier ger är att titta vansinnigt enögt på frågan. Sociala mediers möjlighet att fånga upp vad som intresserar dina potentiella kunder och kunna bemöta deras frågeställningar med nytt och anpassat innehåll på din webbplats, eller i andra kanaler är i varje fall för mig en viktig ingrediens i ett företags SEO.
Flera kommentarer ovan påpekar även sociala mediers kraft ur ett PR-perspektiv. Och de har i sak alla rätt i detta. Men då arenan för denna PR är SERPen så blir det SEO för mig. SEO är något mycket större än en enskild ranking på ett specifikt nyckelord. Det är den totala upplevelsen av ett varumärke via sökmotorn.
Min kollega Sara Andersson gästbloggade på detta ämne på den internationella bloggen State of Search för några veckor sedan. Jag ska inte återupprepa hela hennes resonemang här och inte heller länka bort från denna blogg. Ni som vill läsa inlägget, klicka på mitt namn ovan så kommer ni till vår blogg och en kommentar och ett svenskt exempel på när PR blir SEO/SEM. Där hittar ni även en länk till State of Search.
Vi har inte mätt huruvida det är länkar eller inte, vi har mätt om det finns några direkta seo-effekter (något som många hävdar), det gör det inte.
Att det kan få indirekta effekter tas inte upp i den här artikeln och det kan det förstås, det kan ju allt annat med å andra sidan, t ex TV-reklam. TV-reklam skulle alltså också enligt din definition falla in under SEO eller varför inte att starta ett politiskt parti, det kan också ge indirekta effekter.
Det är tydligt att det saknas ekonomiskt perspektiv, det är klart att man kan få indirekta effekter men är det verkligen rimligt att rekommendera ett litet företag att göra den ansträngningen, måste alla vara ledande i sitt segment eller kan man som bagare nöja sig med att bli hittad?
Jämförelsen med den här bloggen är intressant, det har ju inte direkt varit billigt att bygga upp den, så pass dyrt att en enmansföretagare inte skulle kunna göra något annat med sina intäkter än att satsa just på det. Om det är det enda sätt man kan göra SEO så skulle jag rekommendera att bara låta bli och hellre ta ut en lön.
Det hela beror ju på vilken bransch (niche) man är i och vilka produkter eller tjänster man skall marknadsför och hur.
Jag har tjänar en massa pengar genom affiliate marknadsföring.
Man sätter upp en landningssida och låter ett program automatiskt söka igenom alla tweets efter specifikt sökord.
När den hittar ngn som twittrar innehållande de sökordet fick den automatiskt ett svar av mig innehållande en länk till min landing page.
Man måste kunna veta hur man skall sköta marknadsföringen på de sociala sidorna, men sen att alla inte kan använda alla marknadsföringsmetoder är en helt annan femma.
Sen att man inte ser resultat på SERPen beror mer på att ni förmodligen använde er av fel taktik för resultaten jag får är det inget fel på.
😉
Att man genom att bryta mot användaravtalet kan spamma folk på Twitter är ju inte konstigt och spam fungerar ju faktiskt.
Att vi skulle testat på fel sätt har jag svårt att gå med på, hur menar du att ett test borde går till?
Jag blir antingen nyfiken på hur ni undersökt detta. Har ni gjort storskaliga tester eller mindre tester? Har ni gjort ett test ni sett fungerat/inte fungerat i USA eller kommit på något eget?
Personligen tycker jag det är ett mycket intressant ämne med hur sociala medier påverkar SEO. Själv har jag bara sett ett par tester som SEOmoz genomfört, dessa verkar ha visar ett mycket tydligt samband som även är ganska kraftigt.
Det enda egentliga test jag sett på SEOmoz är i mina ögon helt värdelöst (http://www.seomoz.org/blog/tweets-effect-rankings-unexpected-case-study). De har (som vanligt) inte brytt sig det minsta om en vetenskaplig modell utan bara slängt ur sig en tweet och sett att de haft positioner, de har inte gjort något som helst för att utesluta andra faktorer, inte ens mätt positioner innan etc etc.
Om du vill läsa lite mer om våra egna tester är det här en bra start: https://www.pineberry.com/bloggen/seo/twitters-effekt-pa-sokresultaten/
Jag menar efter att ha läst artikel att det verkar som om ni bara har provat en metod, rätta mig om jag har fel och ni får gärna ger mer detaljer hur det exakt har gått till.
Om vi nu antar att ni har twittrat ett meddelande på Twitter innehållande en länk till sidan ni använder i testet.
Vi kan ta länken som exempel, det finns tre olika metoder man kan använda för att länka till en sida från en tweet på Twitter.
Bara nu är vi uppe i tre olika metoder, om två av dem inte funkar, kanske den tredje gör?
Det gäller ju att testa alla möjliga alternativ först och sen bestämma sig för om det funkar eller inte funkar.
Vilka tre metoder menar du att det finns att länka?
Jag håller med Magnus, man har hört alldeles för mycket teorier om hur Google fungerar . Det gäller inte bra just den sociala inverkan utan även många andra saker.
Själv så fungerar det alldeles utmärkt i många fall att keywordspamma, bygga länkar i rasande fart, ifall det inte är alldeles för hård konkurrens om ordet så får man en bra placering ändå.
Självklart är det inte att rekommendera, men vad jag vill få fram är att jag tror att man i många fall överskattar google. Google är inte så smarta som man tror, i alla fall inte i sverige, i alla fall inte än.
Svar till Magnus:
Vanlig länk, @ & 301
Svar till Axel:
Jag tror inte att det beror på att Google inte är smarta eller inte eller om siten är på svenska eller inte.
Man kommer undan med rätt mycket skit på engelska sidor också, så länge konkurrenterna inte är vassa.
Skall ta ett kraftig förenklat exempel:
Jag är på 10:e plats på ett nyckelord och vill komma till topp 5.
Vi låtsas att alla sidor bara har länkar från artikel kataloger.
Sidorna jag vill komma förbi har i snitt 5 länkar var, det enda jag behöver göra då är att lägga upp 15 artiklar, och alla de 15 artiklarna kan vara exakt samma artiklar på 15 olika kataloger.
Jag blir inte bestraffad utan hamnar bland topp 5.
MEN, om en av konkurrenterna upptäcker vad jag har gjort, och lägger upp 15 UNIKA artiklar, då är jag körd.
Konkurrenten kommer gå förbi mig med raketfart och det kommer krävas mycket mer än 15 unika artiklar av mig för att återta min position tillbax.
Skall man ta genvägar till toppen för det finns?
Det är upp till var och en, men jag personligen låter hellre min väg till toppen ta dubbelt så lång tid, men andra sidan kommer jag vara där uppe för evigt.
Varenda gång Google har kommit med en uppdatering har majoriteten av mina konkurrenter tappat placeringar medan jag sitter som ett berg.
Detta händer gång på gång och spelar ingen roll om uppdateringen heter Florida, Alabama, Panda eller Schmanda.
Tycker de att det är roligt att tappa nästan all försäljning ett par veckor per år och få extra utgifter för att ta tillbax sina sidor till toppen får de väl göra det.
God Jul till Alla !
MVH Balsever
Typerna av länkar du nämner:
Vanlig länk – finns inte på Twitter, du kan få en nofollow-länk
@ – Vad är det, är det en mention av en url eller en mailadress?
301 – Du kan ju länka med nofollow till något som 301:as sen om du vill men det lär ju inte göra skillnad.
Vanlig länk menade jag när du kopierar och klistarar in en helt vanlig länk som förkortas av Twitter, menade inte vanliga länkar i allmänhet.
@ använder man igentligen när man vill göra mention av domänet.
T.ex http://t.co/Kvu572AM @Sokmotorkonsult.se men det är bra trick för att få sökmotorer att uppmärksamma en url fast den inte följer den.
301 – Skall inte länkas till något. Länken som läggs upp på Twitter skall vara en 301. Från en hög PR domän.
Sen no-follow eller do-follow
Jag har aldrig brytt mig att kolla om en länk är det ena eller det andra och inga no-follow länkar har hittils hindrat mig från att ranka högt.
Google själv listar no-follow länkar på Webmaster Tools, det duger för mig.
😉
Håller fullständigt med dig. Även om jag är hyfsat ny inom SEO tycker jag det är mycket snack i de kretsarna jag rör mig runt om Twitter, Facebook etc. Känner det är bättre få ordning på länkarna innan man förhastar sig.
Magnus, kommer ni göra några uppföljningar på den här typen av mätningar?