Första tankarna om ChatGPT Search
Publicerad 4 november 2024, senast uppdaterad 2024-11-04
Förra veckan lanserade OpenAI sin på förhand hajpade sökmotor. Blir det den Google-utmanare många har hoppats på?
Namnet blev inte SearchGPT, som det utannonserades som i juli, utan ChatGPT Search. Det blev heller inte en helt egen fristående tjänst utan sökfunktionen kommer istället inbyggd i vanliga ChatGPT.
Inte så konstigt att OpenAI vill fortsätta rida på ChatGPT-vågen med tanke på vilket household name den tjänsten har blivit. Att addera riktiga sökmöjligheter till en tjänst som många redan använder för att söka efter svar är givetvis ett mycket säkrare, fast i mitt tycke lite tråkigare, val än att lansera en helt ny separat sökmotor.
Så söker du
Du söker i den vanliga chatboxen i ChatGPT. Genom att markera den lilla jordglobsikonen indikerar du att du vill söka på nätet.
Likt vanliga ChatGPT blir sökresultaten som en chat där du kan ställa frågor om innehållet baserat på det du söker. Den stora skillnaden med Search aktiverat är såklart att du kan få tillgång till mycket mer aktuell information från olika källor på nätet.
Inga annonser – däremot partnerskap
ChatGPT Search innehåller inga annonser vid lansering. Gissningsvis kommer det här förändras med tiden men i skrivande stund är det något så ovanligt som en sökmotor med enbart organiska sökresultat.
OpenAI har däremot tecknat partnerskap med flera mediehus och dataleverantörer vars innehåll visas mer prominent i sökresultaten. Även fast mediehusen får betalt för sitt innehåll uppstår det i alla fall hos mig frågor kring hur viktningen görs kring vilka medier som i första hand visas som källor.
Optimera för ChatGPT Search
Precis som med Googles sökmotor baseras svaren som visas upp i ChatGPT Search på innehåll som finns på webben. Grunden i att optimera för ChatGPT Search är alltså densamma som att optimera för Google – säkerställ att du har en sajt som ChatGPT kan spindla av och skapa innehåll som svarar på de frågor och behov dina potentiella användare har.
Sedan kommer nyanserna! Exakt hur ChatGPT Search viktar sina rankingfaktorer vet vi för lite om i dagsläget eftersom det är så pass nytt. Föga förvånande tyder en hel del dock på att det är Bing som är en av de partners som hjälper till i bakgrunden.
Om det är något vi sett sedan de stora språkmodellernas intåg i våra liv är det att andelen longtail-frågor blivit fler (eftersom sättet att söka och få informationen serverad på har förändrats). Just därför finns det större anledningar att gå mer på djupet kring din SEO och tillhandahålla så mycket information som möjligt på din sajt för att kunna svara på fler nischade frågor.
Bättre sökresultat än Googles? Think again
En sak som Google fått mycket kritik för på sistone är att kvaliteten i sökresultaten blivit markant sämre de senaste åren. Att det skulle bli någon större skillnad med ChatGPT Search som sökmotor är dock rent önsketänkande.
Sökresultaten kommer aldrig, annat än i vissa marginella fall, bli bättre än det innehåll som finns tillgängligt för att bygga upp dem, oavsett om sökmotorn är Bing, Google, Perplexity eller någon annan.
Är du less på att Google visar för många sajter med betalda produktrecensioner när du letar efter neutrala åsikter kommer du inte bli gladare av att använda ChatGPT Search .
Med det sagt ska man inte underskatta vikten av ett bra UX och kanske finns här potential att ta åtminstone en del av den söta sökkakan som Google haft monopol på under så lång tid.