Google

Google
Jag har specialiserat mig på Google, sanningen är att hela min karriär baseras mer eller mindre på Googles sökmotor. Det gör förstås att jag funderar en hel del över företaget, jag är inte odelat positiv varken över sökmotorn eller företaget som helhet. På det stora hela är jag imponerad förstås. Jag tänkte att det därför var dags för en lite ovanlig post på sökmotorkonsult. Det ska inte bli så tekniskt idag, idag handlar det om Google.

Google har förändrat hur vi använder Internet. Du kanske vill hävda att det ju fanns andra sökmotorer innan Google och det är förvisso sant men Yahoo, Altavista, Webcrawler och de andra var inte samma sak. Sökresultaten var förr riktigt, riktigt dåliga. Många tror att sökresultaten blir sämre och sämre och att det är sökmotoroptimerarnas fel, jag ska återkomma till det här lite senare, men sanningen är att våra krav ökar hela tiden och fort. Du förväntar dig numer att få precis rätt resultat på förstaplatsen varje gång du söker, på Webcrawler brukade jag irritera mig över att det bara fanns 3 sidor med sökresultat. När var senaste gången du gick till sidan 4 på en Googlesökning?

Googles historia

Sergey Brin & Larry Page

1996 på Stanford i USA påbörjade Larry Page och Sergey Brin det som skulle bli Google. Från början var det ett forskningsprojekt och båda var forskare på universitetet. På den här tiden bedömde nästan alla sökmotorer (de större åtminstone) bara sidor utifrån vad de hade för innehåll och det på ett, om man jämför med dagens sökmotorer, okomplicerat sätt. En metod för att bedöma en sidas relevans för ett sökresultat var att helt enkelt räkna antalet gånger ordet nämndes, vilket förstås gav upphov till en hel del mer eller mindre spammiga sökresultat. Page och Brin hade 2 tankar, den ena att ladda ner hela Internet, den andra att mäta alla länkar på Internet. Trots att det låter som ett mastodontjobb är det precis vad som gjorts (mer eller mindre). Alla länkar mättes med en algoritm som fick namnet PageRank efter dess upphovsman och helt plötsligt hade man en metod för att värdera siter på nätet. Själva idén bakom algoritmen är inte ny, man har tidigare applicerat den på annat men som PageRank för sidor på Internet blev det något fantastiskt.

Vad skiljer Google från dom andra?

Googles sökmotor skiljer sig från alla andra sökmotorer, av någorlunda storlek, på ett fundamentalt sätt. Visserligen finns det stora skillnader i massor men alla kommer mer eller mindre ur samma källa. Den stora skillnaden är att Googles målsättning var en annan. Målsättningen var att ge så bra resultat som möjligt så snabbt som möjligt.

Det här låter kanske som en självklarhet för en sökmotor men jämför med Yahoo som var störst när Google var nyfödd. Du kan lätt fortfarande se det på designen. Yahoo vill att du ska fastna på Yahoo.com, att du ska läsa alla nyheter där, se film och diskutera. Google vill att du ska söka och när du gjort det ska du hitta exakt vad du ville ha och lämna siten. Skillnaden är fundamental, Yahoo maximerar för sidvisningar och intäkter, Google optimerar för snabba och bra resultat.

Ryktet säger att när Brin och Page kommit en bit med sin sökmotor gick de till herrarna på Yahoo och erbjöd dem att köpa algoritmen. Svaret sägs ha varit något i stil med ”Varför behöver vi en bättre sökmotor, vi har en tillräckligt bra.” Så här i efterhand kan man kanske anse att det var ett dåligt drag men vi ska komma ihåg att Yahoo hade ett annat mål, att leverera bäst resultat var inte deras kärnverksamhet.

Den här fundamentala skillnaden mellan Google och resten går igen i det mesta man ser från företaget. Till och med deras annonser (som inte dök upp förrän mycket sent) fungerar på samma sätt. Istället för att försöka pracka på dig saker du inte vill ha ger Google dig de annonser du letar efter och vips så har de skapat en modell för att tjäna enorma pengar.

Google och kulturen

Om det är något det pratas mycket om så är det kulturen på Google. Om något så måste jag kanske säga att personligen så är jag inte så vansinnigt imponerad. När det görs reportage från the Googleplex så pratar man alltid om att de anställda får gratis, nyttig och god mat. Det visas alltid upp någon datanörd som byggt en legorobot på sitt kontor och det som alltid är det allra viktigaste; en dag i veckan får Googleanställda jobba med precis vad de vill. Det vi ska komma ihåg är att det inte är någon sorts idé om att allt ska var så himla fint som gör att man har alla dessa smågrejer och Google är på inga som helst vis först med det. Att se till att det finns bra mat i lokalerna och att man ordnar aktiviteter med de anställda är något som många företag gör, titta på General Electrics så får du se något häpnadsväckande. Fenomenet att en dag i veckan få jobba med vad man vill låter i min värld dessutom som ett straff snarare än något bra, jag förväntar mig att alltid få jobba med det jag älskar.

En annan sak som alltid nämns är Googles slogan som myntats av Paul Buchheit, ständigt närvarande i allt som skrivs om Google är ”Don’t be evil.” Det kan låta som att man måste ha en tendens att bli en ond härskare för att ta sig en sådan slogan men det finns goda anledningar. Det handlar om att man faktiskt såg många av konkurrenterna som onda och ville befästa sin identitet, kanske inte så mycket för omvärlden men för sig själva. Naturligtvis har det här tagits upp i samband med att Google gjorde ett omtvistat inträde på den kinesiska marknaden med självcensur.

Google och SEO

Många har idag en skev bild av sökmotoroptimerarnas och Googles förhållande till varandra. Det är lätt att tro att det råder någon sorts krig, att SEO:s försöker spamma igen alla sökresultat och att Google gör allt för att bli av med alla former av sökmotoroptimering. Inget kunde vara mer felaktigt. För att förstå det här ska vi ta en titt på lite riktigt konkurrensutsatta sökord. Ett bra exempel är en sökning efter Poker på Google.se, det är förmodligen den mest konkurrensutsatta sökningen i Sverige idag. Etta ligger (det är lite dagsform på det här men det är alltid ungefär lika) Poker.se, tvåa Pokerstars.com, trea Pokerspelaren.se och efter det kommer nyheter och bilder. Jag orkar inte spalta upp hela resultatet utan du får helt enkelt söka. Poker.se är Sveriges största nyhetssite för Poker och jag kan för mitt liv inte komma på en site som platsar bättre på förstaplatsen. Pokerstars är världens största pokerrum och har därmed också en given plats i resultatet, osv, osv.

Sökresultatet för poker är relevant, riktigt och varierat. Variationen är faktiskt en av Googles viljor, alla sidor i ett sökresultat ska inte vara av samma sort. Det finns i resultatet bonuserbjudanden, pokerrum, nyheter osv. Det här är som sagt Sveriges mest sökmotoroptimerade sökresultat (om man jämför med en del internationella resultat är konkurrensen en liten plutt däremot) och vi som jobbar med SEO för poker har bashat varandra här i åratal. Vad har blivit resultatet av det? Jo, sökresultatet är så nära perfekt man kan få det. Sökresultatet är vad man letar efter när man söker efter poker. Om vi går tillbaka en bit i den här artikeln och kommer ihåg vad som var den fundamentala skillnaden mellan Google och alla andra, det handlar bara om att visa så bra resultat som möjligt.

Vad är det då som gör att det här sökresultatet är så bra? Svaret är ganska enkelt, det är dyrt att få sin site att placera sig där. Konkurrensen är tuff och du kommer vara tvungen att investera mycket tid och pengar för att ta dig dit. Om du tänker göra den investeringen så behöver du verkligen se till att du kan tjäna pengar på trafiken. Om din sida inte är något som besökarna verkligen är intresserade av så har du kastat bort pengarna. Det är ett  självsanerande sökresultat. Google är förstås medvetna om detta och arbetar aktivt med snarare än mot sökmotoroptimerarna runt om i världen. Man deltar på konferenser, delar med sig av information man tycker behövs och man ser till att föra dialog.

Varför Google?

Kan man verkligen kalla sig sökmotoroptimerare om man bara jobbar med Google? Nåväl, jag har ok koll på övriga sökmotorer med, Yahoo, Baidu, Yandex och Bing är fortfarande ganska intressanta men låt oss titta på den svenska marknaden. På länken här ser du en aktuell bild över trafikfördelningen i Sverige från Statcounters fantastiska tjänst.

Som du ser spelar inget förutom Google någon som helst roll om man vill driva trafik i Sverige. Visserligen så skiljer det sig lite i andra länder och det finns en liten tabell i min artikel om sökmotorer.

Credits

18 kommentarer på "Google"

  1. Googles affärsmodell är intressant. Av alla dot.com företag måste Google lyckats bäst.


  2. Pingback: Vecka 28 -Semester! - PRODUKTION203
  3. Tack för en mycket bra, välskriven och lärorik artikel. När jag ser sådant då ökar kraven och man börjar vänta sig mer. Jag är ganska nyfiken på om man kunde strukturera SEO’s utveckling i första värdskriget, förlåt första SEO-kriget mellan motorerna och optimerarna s.a.s.

    Jag tror att de också skulle vara intressant och lärorikt för de som vill se skillnaden på SEO igår och SEO idag, vad tror du går det att få samman något snyggt på den tematiken?


  4. Låter definitivt som en en bra idé, jag ska se om jag kan få till något.


  5. Pingback: Dynamiska eller statiska sökvägar | Sökmotorkonsult.se
  6. Pingback: Hammertime | Nakna Sanningen
  7. Hur bra är Yandex jämfört med Google, du som verkar ha koll? Är det som gamla Altavista eller är de bättre? Såg att Mail.ru brukar inte räknas som en sökmotor fast det finns en… De kanske använder Yandex där också?


  8. Mycket intressant läsning! (Även om artikeln är från 2010)

    Minns att jag använde Altavista och Yahoo mycket de första åren på nätet, det märkliga är att hur jag än försöker kan jag inte minnas övergången till Google. Det är som att de en dag helt plötsligt bara var störst:) (Även om det såklart inte var så, men det upplevs så, för mig i alla fall) Och enda sökmotorn man nu använde.

    Minnet kan ju bero på att jag inte var ett dugg intresserad av hur sökmotorer funkar då, men minns ju trots allt tiden innan Google bättre. (Som jag var lika ointresserad av)


  9. Även fast man har läst om Google och deras historia sedan tidigare så kan man inte sluta läsa och även imponeras av detta fantastiska företag. Detta var riktigt kul läsning för en SEO:are och det är just såna här artiklar som förtjänar att synas högt upp i sökresultaten!


  10. När jag såg tweeten med länk till detta inlägg trodde jag det var helt nyfärskt. Men så ser jag att det ändå har ett par år på nacken.
    Grym artikel som hamnar i favoriterna direkt.


  11. Trevlig artikel och intressant läsning, den hade mervärde och berättade faktiskt något för mig och var inte bara ännu en ”info artikel om Google”. Mer sådant, alltid trevlig läsning som sätter tankarna i rullning och vad det gäller mig, ger mig energi.


  12. Oj vad tiden går, har det blivit någon uppföljning med SEO nu och då?

    Efter att ha läst på lite bättre själv om Google så ska jag inte bara klia dig på ryggen och komma med beröm, det saknas faktiskt ett ord också:backrub. 🙂


Kommentarsfältet är stängt.