Google börjar verkställa Site reputation abuse-policyn
Publicerad 7 maj 2024, senast uppdaterad 2024-07-01
Google har börjat verkställa sin Site reputation abuse-policy som riktar in sig på sajter som hyr ut sin auktoritet till tredje part. Vi har sammanställt det viktigaste du behöver känna till om uppdateringen.
Google har börjat verkställa sin Site reputation abuse-policy som kommunicerades tidigare i år. Denna uppdatering är till stor del designad för att komma åt sajter som hyr ut sin auktoritet till tredje part.
More more of the same
Vi ska börja med att säga att det inte är första gången Google riktar in sig på den här typen av upplägg. Redan 2019 skrev vi om hur Google började straffa sajter som leasade ut sin domänauktoritet.
Även fast en del sajter då blev drabbade initialt har den här typen av upplägg inte slutats att premieras i serpen med tiden – snarare tvärtom. Det återstår att se om det blir annorlunda denna gång.
Denna nya giv kommunicerades första gången i samband med core-uppdateringarna i mars och har nu alltså börjat verkställas.
Manuella straff
Inledningsvis har det enbart delats ut manuella straff till sajter som bedöms bryta mot dessa riktlinjer. Sajter som fått manuella straff kan se notifieringar om det i Search Console. Enligt Danny Sullivan på Google väntar också algoritmiska straff också längre fram.
Vad är site reputation abuse?
Uppdateringen handlar om att komma åt starka sajter som just på grund av sin styrka och auktoritet kan ranka på i stort sett vad som helst – fast de inte är de verkliga experterna på det givna området.
Det här är ett vanligt upplägg bland många mediesajter där en sektion av sajten hyrs ut åt tredje part. Eftersom sajten som hyr ut sektionen är så pass stark har innehållet som publicerats där kunnat ranka väldigt bra (oavsett innehållets kvalitét). Ett vanligt upplägg är att mediesajter har sektioner för rabattkoder, finans, produktrecensioner, och liknande, som drivs av tredje part. Det är det Google nu, återigen, säger sig vilja straffa ut.
Amerikanska SEO:are har börjat rapportera om hur stora mediehus som USA Today, CNN och LA Times drabbats av uppdateringen.
You're right. I'm seeing the same thing. USA Today, CNN, and LA Times are gone for "subway coupons" and other queries. Sure seems like the update is underway. 🙂 First screenshot is now and second is as of yesterday. pic.twitter.com/f46B5h2ccP
— Glenn Gabe (@glenngabe) May 6, 2024
Native klarar sig
Allt tredjepartsinnehåll ska dock inte bedömas som spam. Sektioner av en sajt som rymmer tredjepartsinnehåll i form av native-artiklar och advertorials ska inte klassas som spam eftersom det inte är skapat för att manipulera sökresultaten, enligt Google.
Annorlunda denna gång?
Om jag ska spekulera tror jag Google vill gå hårdare fram den här gången än 2019. Även fast vi sett detta ske förr är det idag 2024 en helt annan diskussion kring kvaliteten på Googles sökresultat – och kvaliteten är alltmer ifrågasatt.
Att premiera starka sajter/varumärken fungerar sämre idag i vissa serpar än förr då många av dessa på ett mer utstuderat sätt kapitaliserat på de positioner och trafik de relativt enkelt kunnat ta i serpen – vilket allt fler användare börjat uppfatta som negativt.
Samtidigt bygger detta såklart på att det verkligen finns annat alternativt kvalitativt innehåll att visa upp för de som googlar. Här har mindre sajter med ett tydligare nischat fokus en chans att ta mark i det som nu sker, om Google löper hela linan ut denna gång.
Är du drabbad eller gynnad av den förändring som Google nu gör? Hör gärna av dig till oss på Pineberry om du vill ha hjälp med hur du ska lägga upp din SEO-strategi.