Interaction to Next Paint är snart här – så förbättrar du dina sidors INP
Publicerad 6 februari 2024, senast uppdaterad 2024-02-08
First Input Delay försvinner snart från Core web vitals och ersätts av Interaction to Next Paint. Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta om denna nya metric.
Google utannonserade Interaction to Next Paint (INP) som ersättare för First Input Delay (FID) redan i maj 2023. Det är dock inte förrän den 12 mars i år som skiftet sker.
Bygger vidare på FID
INP bygger vidare på det FID strävade efter att mäta – hur pass snabbt sidan svarar på användarens interaktion med den.
Medan FID uteslutande fokuserade på användarens första interaktion med sidan (t.ex. första klicket på en länk eller knapp) mäter INP alla interaktioner som sker under tiden användaren interagerar med sidan. Detta betyder att INP är ett fylligare och mer sanningsenligt mått än FID för att mäta hur pass väl sidan svarar på användarens interaktioner med den.
Har du redan optimerat dina sidor med avseende på att förbättra FID har du en solid grund för att även få bra INP-värden.
200 millisekunder
För att uppnå en godkänd nivå krävs att INP inte överstiger 200 millisekunder (samma nivå som FID alltså).
Ett exempel
Låt oss illustrera med ett enkelt exempel. Vi tänker oss att vi har en produktsida där det finns en knapp för att visa fler bilder. Tiden det tar från att användaren klickar på knappen tills den nya versionen av sidan konstruerats i användarens webbläsarfönster blir INP-värdet.
I exemplet ovan har sajten alltså lite att jobba med för att få en godkänd INP då tiden detta tar landar på 300 millisekunder. Attans!
Se dina sidors INP
Du kan sedan en tid tillbaka se din sajts INP-värden i Search Console under Core web vitals-rapporten. Där kan du fastställa om du behöver agera för att förbättra INP.
Precis som för FID använder sig Google av faktisk användardata från CrUX-rapporten i Chrome för att mäta INP – och inte data från Googlebots egna interaktioner med din sajt.
Av denna anledning kan du inte göra stickprover av enskilda URL:er i PageSpeed Insights för att mäta faktisk INP live i labbmiljö. Om du har en sajt med tillräckligt mycket användardata kommer INP-värden däremot att synas för den senaste tillgängliga perioden i Page Speed Insights och Search Console (exakt samma princip som för FID alltså).
Förbättra din sajts INP
Mycket av det som varit aktuellt för att förbättra FID gäller även för INP – fast du behöver tänka några steg längre. Enkelt sammanfattat är allt som innebär att servern så snabbt som möjligt kan svara på användarens interaktioner med sidan något som kommer förbättra INP. Här är några exempel på vad du kan göra:
- Optimera inläsningen av JavaScript och säkerställ att den är så effektiv som möjligt.
- Undvik att läsa in JS som inte används på sidan.
- Används CSS-elementet content-visibility för att rendera element offscreen med lazy load.
- Undvik i så hög utsträckning det är möjligt att rendera ut html via javascript client side.
- Cachelagra resurser som används på flera sidtyper så att användaren inte behöver läsa in dem flera gånger.
Google rekommenderar att du använder dig av en RUM-tjänst (Real User Monitoring) i analysfasen för att samla in faktiska användardata – och därigenom se vilka delar av din sajt som har problem och orsakar för hög INP. För mer information om hur du optimerar INP kan du läsa vidare här.
Vår rekommendation
Precis som med övriga core web vitals är för höga INP-värden inget de flesta sajter behöver ha panik över ur ett strikt rankingperspektiv på Google. Med det sagt är det såklart viktigt att optimera sajten på ett bra sätt för dina användare. Om du har en sajt som upplevs som slö och svår att interagera med bör du prioritera det för deras skull. Allt annat lika konverterar mer användarvänliga sajter bättre.
Hör gärna av dig till oss på Pineberry om det här är något du har frågor kring eller vill ha hjälp med!