Kan mina positioner ta skada av dåliga länkar?

Det finns de som, ofta förmodligen för att kunna sälja lättare, hävdar att länkar till en sida aldrig kan skada positioner. De säger att det värsta som kan hända är att de inte ger någon positiv effekt. Det finns en lång rad argument där man försöker applicera sunt förnuft på sökmotoroptimering och det kan man inte.

Ett argument jag ofta hör är att om man kunde tappa positioner för att man får dåliga inlänkar så skulle man kunna använda det för att sabotera för sina konkurrenter, alltså kan det inte fungera så. Det här är ett typiskt exempel på att någon har suttit och tänkt till snarare än att testa. Algoritmen har inget sunt förnuft, den är en algoritm. Alltså kan du inte applicera sunt förnuft på den.

Sanningen är att man mycket väl kan hamna i alla möjliga typer av filter och straff om man får dåliga inlänkar och det händer hela tiden. Om inte våra egna tester duger så har jag dessutom gjort en liten poll bland de seo-intresserade på Pineberry.coms Facebooksida. Av de röstande har inte en enda deltagare sagt att det inlänkar är ofarligt, vi är helt överens om att inlänkar är en risk om de är dåliga.

Därför är det ett ansvar som du som köpare av SEO måste ta. Du måste veta att din leverantör levererar bra länkar annars riskerar du straff och filter. Om du köper positioner snarare än transparens tar du en risk och om din leverantör inte berättar vilka länkar de genererat (oavsett hur de genererat dem) så vet du inte ens vilken risk du tar. Be din sökmotorkonsult om en lista på vilka länkar som levererats om du inte sett någon tidigare.

15 kommentarer på "Kan mina positioner ta skada av dåliga länkar?"

  1. Jag har inte varit med om att hamna i googlefilter men visst har jag vänner som ”testat” lite för hårt och försvunnit ifrån bra placeringar…


  2. Men… levererar SEO-konsulter inlänkar? Var det inte för tio år sedan som det funkade så? 😉


  3. Bra inlägg och att någon tar upp det, har själv råkat i filter med sidor som bara har lågkvalitativa länkar – osäker på om det beror på det, svårt att säga.. Kan du inte ge exempel på en dålig och en bra i inlägget för de som inte vet?


  4. …så man kan skada sina konkurrenter genom att fulinlänka? 😉 Det låter ju, som du säger, rätt tokigt.


  5. Bra post, svaret är helt klart inte så vida känt. Jag tror många sitter kvar i hur det var för 2-3 år sen, för då var det faktiskt i Sverige svårt för en sajt att bli straffad av länkar. Möjligen helt nya sajter, men inte äldre med bra innehåll (ja, det är väl testat). Enligt min uppfattning hände något i början av 2010, kanske tidigare (i USA mycket tidigare), och det blev plötsligt mycket enklare att sänka en sajt med länkar.

    Är bara en tidsfråga innan det här slår tillbaka mot Google. En tjänst där man kan sänka en konkurrent. Gissningsvis $50-100 skulle behövas i Sverige.


  6. Sett många som hamnat i dessa filter och det är ett rent hel..te att tvätta bort fula länkar har ett helt underbart exempel på det här: http://bit.ly/jEJRDV


  7. Jag vet ett företag som tar flera tusen kronor i månaden för att länka från så kallade spambloggar. Men säg det inte till någon.


  8. Björn, jag tycker personligen inte att det är ett problem så länge man redovisar vad man gör. Det finns ju inte någon lag som säger att man måste ha intressant läsning i sina bloggar. Det som är farligt är om de levererar något som ökar en kunds risk utan att berätta om det.


  9. Detta är ju ett dilemma för Google. Jag menar, är det såpass enkelt att sänka sajter i serpen, måste ju Google ta action mot att detta händer. Annars är det ju ett kryphål, om än ett bakvänt kryphål…

    Petter


  10. Bra post. Har någon ett exempel på en sajt som blivit sänkt i serpen pga att någon lagt in mindre bra länkar.


Kommentarsfältet är stängt.