Konverteringsgrad

I denna artikel går vi igenom vad konverteringsgrad är och varför det är viktigt i ditt arbete med sökmotoroptimering. Att jobba med SEO utan att fundera på konvertering blir nästan meningslöst.

Konvertering är något som talas om allt för sällan när man pratar om sökmotoroptimering. Visserligen kan man välja att se det som två olika discipliner men de hör ihop så starkt att den ena nästan blir meningslös utan den andra. Eventuellt kan en sida som konverterar bra kunna klara sig utan optimering och i stället använda sig av andra kanaler men då har min enligt min mening missat en del ganska viktiga poänger.

För att reda ut begreppen, konvertering är när en besökare gör det man förväntas på en sida. Det kan vara att besökaren registrerar sig, köper en produkt eller klickar på reklam. För sidans ägare är det här förstås extremt viktigt. Om man till exempel har ett nyhetsbrev som man tjänar pengar på att ha annonser i så är det essentiellt att så många som möjligt skriver upp sig på nyhetsbrevet. Om man har en shop är det än tydligare eftersom intäkterna är direkt avhängiga av konverteringen.

Konverteringsgrad är den andel av besökarna som konverterar. Det handlar allt som oftast om någon eller några procent och man kan säga att en sida som har 30% konverteringsgrad konverterar exceptionellt. En sida som konverterar under 1% kan, lite beroende på ämne, sägas konvertera riktigt dåligt. Vissa typer av sidor kan har däremot väldigt låg konverteringsgrad och då kanske en eller till och med en halv procent kan anses bra.

Konvertering

Det lättaste, och ofta bästa, sättet att mäta konverteringsgrad är med Google Analytics eller något liknande verktyg. Det finns flera olika sorter och de är ofta gratis att använda. Det som kan vara ett problem, som bla Google Analytics inte klarar av att hantera är de besökare som hittat till siten via ett sökord och sedan återkommer antingen genom att söka på sitens namn eller med en typein. Dessa besökare kommer i Analytics taggas som om de kom in på det senare sättet om de konverterar efter det. Det här kommer ge resultatet att brandade sökningar och typeins kommer visa bättre konverteringsgrad än vad de förtjänar. Nu är ofta konverteringsgraden hög på dessa båda eftersom det handlar om besökare som vet vad dom hittar. Särskilt på produkter som kräver lite eftertanke eller är komplicerade att köpa så kan besökaren vilja fundera ett tag och sedan återkomma.

Vad är det då som gör att vissa sidor konverterar bättre än andra?

Det kan som sagt ofta bero på ämne, typ av sida och vad besökaren förväntas göra. Många av de siter som tjänar sina pengar på banners eller annan reklam kan räkna med sämre konverteringsgrad än de som erbjuder något på siten. Textannonser av Googles AdSense-typ har visat sig konvertera bättre än traditionella banners. Allmänt kan man säga att ju närmare sidans innehåll i ämne reklamen är desto bättre konverterar sidan.

Det finns förstås en del andra faktorer och en av de som är mer intressant just nu är hur besökarna kommer till siten. Besökare som vet att han eller hon letar precis efter din site kommer naturligtvis konvertera bättre än någon som upplever sig leta efter något annat. Om du säljer kattmat och är någorlunda känd för det kommer du få besökare till siten just av anledningen att de ville köpa kattmat. Sådana besökare är det ganska lätt att konvertera. Samma sak gäler om besökaren kommit in från sökmotorerna och gjort det på en sökning som är väldigt nära den produkt du har. Om du säljer metspön och besökaren sökt på just metspön så kommer du ha en bättre konverteringsgrad än om besökaren sökt på fiske. Här finns kan man spendera en livstid om man vill undersöka saken nämare för vissa termer kommer konvertera bättre på grund av sin egen natur. ”Hyra bil i Skövde” kommer förmodligen ha en hög konverteringsgrad om man har en biluthyrning i Skövde eftersom besökaren i princip letar efter någon att ge sina pengar. Termer av mer informationsmässigt slag som t ex ”allt om bilar” kommer sämre konvertering eftersom den som sökt letar information.

En annan viktig sak när det gäller konvertering är sidans titel. Eftersom sökmotorer oftast visar titeln i resultatet kommer dess utformning påverka vad besökaren förväntar sig. Om besökaren förväntar sig att möta en typ av sida och får något annat kommer konverteringsgraden bli låg.

Det som i slutändan är avgörande, när besökarna kommer in på rätt sätt och är ute efter det du kan erbjuda, är sidans utformning. Här handlar det om att inte ge besökaren några val. Det är viktigt att landningssidan, den sida besökaren landar på från sökmotorer och liknande, är den sida där besökaren kan utföra handlingen du vill. Det är absolut inte bra om besökaren behöver klicka sig vidare i siten, du vill att besökaren ska fatta sitt beslut direkt. Det är förstås också viktigt att besökaren fattar rätt beslut därför vill du hålla landningssidan ren från distraktioner. Den får inte vara ren på ett sådant sätt att den känns tom men den får inte ha andra utvägar. Om du har en webshop som säljer ormar får det inte finnas en puff för en intressant artikel om huggormar i Mälardalen. Det är då stor risk att besökaren väljer att klicka sig vidare till artikeln och då har du missat en konvertering. Några av de absolut bästa konverteringsgraderna jag sett är på sidor som i princip bara har en enda stor knapp där det står ”Bli medlem nu” eller ”Kom igång direkt”.

Ett exempel på en site som är byggd optimalt för sökmotorer och för att konvertera maximalt är en shop för en pokermjukvara jag jobbat med. Vi valde att göra två huvudsakliga uppdelningar på siten, dels den man kommer till om man sökt på ”Poker Software” och liknande termer, dels den del man kom till om man sökt på ”Free Poker Software”. Den första delen hade lite information om produkten, en utmärkelse man vunnit och en stor puff för att köpa produkten. Den andra delen, gratisdelen, hade Trialversionen presenterad på ungefär samma sätt. Vi valde att göra så här eftersom de som sökt på Free-termerna konverterade riktigt dåligt när det gällde köp men när de erbjöds en trial var de mer intresserade. De andra besökarna var däremot mer intresserade av att köpa så länge man inte erbjöd dem gratisvarianten.

8 kommentarer på "Konverteringsgrad"

  1. Finns det handfasta tips du kan ge eller finns det företag som kan analysera ens hemsida för att komma fram till ett par förbättringsförslag?

    Kontakta mig gärna via mail!


  2. Om man har en webbshop och på samma domän även har en företagsblog som får organisk trafik, hur konverterar man besökare där?
    Besökaren har ju kommit in på blogginlägget, från den sidan vill jag han eller hon ska röra sig vidare mot mina produktsidor där man kan lägga en order.
    Om jag i blogginlägget har en länk eller banner där besökaren klickar för att komma till produktsidan, är detta definitionsmässigt en konvertering? Får en hel del trafik på just mina blogginlägg.


  3. Det är nog faktiskt upp till dig att bestämma själv. Jag skulle kanske inte lägga så stor vikt vid det utan snarare på faktiska pengar in. Visserligen kan det vara intressant att mäta vilka artiklar på bloggen som driver mest trafik till shoppen och det kan naturligtvis användas som ett instrument för att optimera bloggens användande. Jag skulle nog kanske mäta vilka artiklar som genererar försäljning i första hand däremot.


  4. På tal om konverteringsgrad kan jag rekommendera boken Call to Action som handlar om just detta.


  5. Pingback: Tjäna pengar på att blogga, en komplett guide | Nakna Sanningen

Kommentarsfältet är stängt.