Länkbudget för SEO

Vad är en lämplig länkbudget för SEO? I denna artikel går vi igenom varför det är viktigt att fundera kring din länkbudget och vilka hänsyn som kan vara kloka att ta. 

I avsnitt 104 av Sökpodden pratade vi om ämnet länkbudget och denna artikel är inspirerad av det samtalet.

Länkar har alltid varit ett hett ämne inom SEO och att förstå hur man bäst fördelar sin länkbudget är en kritisk del av en framgångsrik SEO-strategi.

Länkar på väg mot ett uppsving

Innehåll och länkar är nästan som Yin och Yang inom SEO. Du behöver båda för att lyckas. Under en period har intresset för länkar minskat till förmån för innehåll, men nu börjar vi se ett uppsving för länkar igen. Håller du med? Sannolikt beror det ökade intresset för länkar på att AI gjort det enklare att skapa innehåll, vilket i sin tur gör länkar mer värdefulla igen.

När fler och fler sajter väljer att använda sig av AI för att skapa innehåll blir det svårare att stå ut mot mängden. Antingen behöver du då investera ännu mer i ditt innehåll, för att göra det riktigt bra, eller så kan du välja att satsa mer på länkar för att på så sätt öka din konkurrenskraft i sökresultaten.

Rimlig länkbudget

Hur stor andel av den totala marknadsföringsbudgeten som bör gå till SEO är en vanliga fråga jag får. Det är inte lika vanligt att någon frågar hur stor del av SEO-budgeten som ska gå till länkar, även om detta också är en viktig fråga att ställa sig.

Så vad är då en en rimlig länkbudget? Svaret är som så mycket inom SEO, att det beror på. Det är flera olika faktorer som avgör. Om sajten i fråga är en myndighetssajt som funnits i många år har den garanterat redan en stark länkprofil, och då behöver du sannolikt inte ha en länkbudget alls. Då är din budget garanterat bättre investerad i andra delar av SEO-arbetet.

Är du istället en nystartad sajt med få eller inga länkar, då kommer du behöva fokusera en betydande del av SEO-budgeten på att bygga en stark länkprofil. Så det finns inget generellt svar på hur stor länkbudget du bör ha.
Det viktiga är att du tar ett aktivt beslut kring din länkbudget. För ett vanligt misstag är att företag inte alls har länkar på agendan trots att deras SEO-resultat sannolikt skulle gynnas av dem.

Ett räkneexempel

Ett sätt att få fram vad som är en rimlig länkbudget är att räkna baklänges genom att estimera värdet av det du försöker uppnå med länkbudgeten. Vi kan tänka oss följande högst fiktiva exempel:

lösnäsa

Du har en sajt att i den lukrativa branschen för lösnäsor. De viktigaste sökorden inom segmentet lösnäsor har tillsammans ungefär 10 000 sökningar per månad i Sverige. Idag rankar du i de flesta fall på plats 5-10 på dessa sökord. Genom att addera länkar är din bedömning att du i genomsnitt kan klättra tre positioner på dessa sökord vilket kommer öka din organiska trafik med cirka 1 000 besök per månad.

Med en konverteringsgrad på 5% och där din vinst per order är 100 kr ger detta dig ett totalt överskott om 5 000 kr per månad. Det är långt ifrån en riskfri investering så du vill kunna räkna hem satsningen på 12 månader. Utifrån antaganden i detta exempel skulle det då vara rimligt med en länkbudget motsvarande 60 000 kr.

Google och länkar

Det är ingen hemlighet att Google inte vill att du ska aktivt jobba för att skaffa länkar. Samtidigt, det är din sajt och du behöver ta de beslut du tror är bäst för dig, och inte vad som är bäst för Google.

Under många år har de varit en viss moralpanik kring detta om du frågar mig, men på senare tid upplever jag att det tack och lov lugnat ned sig. Sannolikt hänger detta ihop med att Googles egen gloria hamnat på sned gång efter gång vilket gör att sajtägare blivit mer bekväma med att fatta sina egna beslut och inte alltid blint lyssna på vad Google säger.

En eller flera länkar

En intressant fråga när det gäller länkbudget är hur du ska fördela dina budget. Om du har 50 000 kr att lägga på länkar varje månad, ska du satsa allt på en stark, värdefull superlänk, eller sprida pengarna på 10 -15 st ”helt ok” länkar? Här kommer du få olika svar beroende på vem du frågar.

I poddavsnittet var Anders tydlig med vad han tycker, han väljer superlänken alla dagar i veckan. Hans argument för detta är att det är relativt enkelt att hitta ”helt ok”-länkar vilket gör att dina konkurrenter också kan göra det. Superlänken däremot, där är chansen större att det bara är du som får tag i den vilket ger dig en fördel.

Andra SEOare kanske tycker att det är bättre att sprida budgeten på fler länkar, och på så sätt minska risken av att du köper grisen i säcken. För ju dyrare länken är desto viktigare är att du gör en noggrann värdering sajten du får länken ifrån, genom att exempelvis kontrollera vem som länkar till sajten och vilka andra sajter det länkas till från sajten i fråga.

Digital PR

Många företag föredrar att jobba med digital PR (Outreach) istället för att köpa länkar. Detta kan jag förstå, och jag tycker att alla företag som har resurser för att satsa på digital PR bör göra det.

När det gäller länkbudget för digital PR så kräver det ofta en lite större budget för att kunna ge resultat. Utfallet är dessutom mer osäkert jämfört med mer traditionellt länkbyggande. Lyckas du med din digitala PR kan det ge dig många och bra länkar, men i värsta fall kanske det inte ger en endast länk. Samtidigt, när du jobbar med digital PR är syftet i bästa fall inte enbart länkar vilket gör att hela kostnaden för kampanjen kanske inte behöver tas från din länkbudget.

Drömlänken

Om budgeten inte var ett problem och du kunde köpa eller få en länk var som helst, vad skulle du välja då? För egen del skulle jag gärna få en länk från Riksdagen, är där någon som kan hjälpa mig med det?😀

Kommentera gärna nedan vad som är din drömlänk.

Lämna ett svar

Läs våra regler för kommentarer. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *