Microklustermetoden

Microklustermetoden är den metod för att bygga nätverk av siter som tagits fram av Magnus Bråth. Nätverk av siter kan ha många anledningar att finnas men ofta är en av anledningarna att man vill använda det för sökmotoroptimering. Saker som spelar in när man bygger ett sådant nätverk är bland annat hur man ska få styrka i nätverket, hur man bäst tar till vara på den styrkan för de siter man vill optimera och hur man får länkverket att agera naturligt emot sökmotorer.

Microklustermetoden bygger på principen att man delar in sitt nätverk i kluster om 5-10 siter där varje kluster har ett gemensamt tema. Klustret skapas kring en huvudsite på vilken man måste lägga lite mer ansträngning. Tanken är nämligen att huvudsiten ska kunna attrahera inlänkar. Om den inte kan gör det organiskt så åtminstone med länkbyten. Den behöver också ha en del innehåll. När man byggt upp huvudsiten så att den har en bra styrka skapar man kringliggande siter med innehåll på samma tema, dessa länkas sedan reciprokt mot huvudsiten. På det sättet kan man bygga ett större antal ganska starka siter men bara behöva anstränga sig för en. Man sprider nämligen ut lite av styrkan från huvudsiten samtidigt som man amplifierar den. Detta för att ett antal halvstarka siter kan ge mer värde i utlänkar än en stark, kraften från huvudsiten delas nämligen inte upp jämnt över bisiterna utan det totala värdet är större än summan av delarna. Saker man ska tänka på är att se till att inta alla siter i klustret har samma cms eller utseende samt att de ligger på olika IP och gärna olika C-klass.

Det kan vara värt mycket om en eller två av siterna i Microklustret är en blogg. På så vis kan man få inlänkar från bloggportaler och rss-tjänster. Det tillför också extra styrka utifrån. Man har också i större möjlighet i en blogg att använda sig av sociala media för att få organiska inlänkar. Det är bra om det finns möjlighet att ha en tävling på en av siterna, då finns dessutom tävlingskataloger och liknande att använda för inlänkar. Som du kanske märker arbetar man med sitt microkluster i stort sett som om det vore en enda stor site. På det viset slipper man en massa dubbelarbete. Inlänkar till nätverket från samma källa kommer betyda mindre varför man helt enkelt skippar det, precis som om det vore en enkel site. Det handlar alltså i mångt och mycket om att skapa maximal kraft med så lite arbete som möjligt och ändå hålla sig inom sökmotorernas riktlinjer.

Efter att tillräcklig tid gått är det rimligt att länka ihop sitt microkluster med ett annat microkluster. Det är bäst att länka de siter i klustren som är närmast varandra i ämne. Om sådant inte finns bör det vara huvudsiterna som länkar, detta eftersom de kommer ha högre trust och därmed skada det totala nätverket minst. Det är en fråga om skada eftersom nätverk egentligen inte är något positivt, det bästa vore ju om man hade alla dessa siter separat och de ändå hade den styrkan. De får ju förstås så pass mycket mer styrka med den här metoden att det är värt det.

När man väl länkat ihop sina microkluster enligt den här modellen har man byggt ett nätverk som genererar maximal effekt per arbetstimme. Det är inte många metoder att bygga nätverk som är snabbare än den här metoden i arbetstimmar räknat. Det kommer däremot att ta lite tid innan den stora styrkan i nätverket uppnås.

(mikroklustermetoden, microklustermetoden)

9 kommentarer på "Microklustermetoden"

  1. Först av allt, TACK för alla intressanta artiklar. Otroligt värdefullt.

    Har jag förstått rätt om jag länkar huvudsiten till var och en av de kringliggande siterna samt att de länkar tillbaka till huvudsiten. De kringliggande siterna ska dock inte länkas till varandra.


  2. Vad använder du för sorters satellitsidor? Ligger dom på en separat host som du hyr eller använder dig av bloggar, så som blogg.se, bloggplatsen.se osv?

    Tack för allting, riktigt bra beskrivet.


  3. Jonas, har inte gjort några nyliga tester men kan inte se att det förändrats.

    John, vad menar du när du pratar om satellitsidor, vet att definitionerna är många just nu och många av dem ganska långt från orginalbetydelsen. Jag använder mig i princip aldrig av gratisbloggar till något så det är kanske svar på frågan.


  4. Jo, definitionerna är många. Satellitsidor är det svenska ordet jag hört av web 2.0 sidor. Hur som svarade du på min fråga och det tackar jag för. För en person som jag själv som kör mest affiliatesidor för eget vinstintresse är detta någonting man borde lägga mer vikt vid på? Antar att detta är ganska dyrt då du kör med seo-hosting med tillgång till fler ip:n och fler c-nät?


  5. Den ursprungliga definitionen av satellitsida eller satellitsite är en site som behandlar ett liknande eller del av ämnet dom huvudsiten tar upp. Gärna ska den kunna stå på egna ben och konvertera egna leads.

    Jag använder mig inte av någon form av färdig SEO-hosting men det finns ganska gott om alternativ och jag tror att slutkostnaden inkl domän kanske landar någonstans kring 30kr per mån. Hundra domäner skulle alltså inte bli mer än 3000 kr per mån vilket borde vara överkomligt för de flesta.

    Värt att tänka på med SEO-hosting är att det finns en överhängande risk att du hamnar i ganska dåligt sällskap.


  6. Är den sortens alternativ du använder dig av avsett för internationellt bruk? 3000 kr per månaden låter som en hygglig peng, inget jag har sett tidigare. Vad för host syftar du på när du säger detta?


  7. Det är faktiskt ett snitt över den stora mängd hosts jag använder mig så du kan gott använda det som riktvärde när du väljer (välj dom som blir billigare, rata dom som blir dyrare).


Kommentarsfältet är stängt.