SEO-året 2024 – en nyårsresumé
Publicerad 30 december 2024, senast uppdaterad 2024-12-30
Algoritmläckage, ett eroderande sökkontrakt och generativ AI som påverkar ur mer än bara ett perspektiv. SEO-året 2024 är över – och vi blickar tillbaka på det som varit för att försöka urskilja vart vi är på väg.
På många sätt har 2024 varit en naturlig fortsättning på 2023 där generativ AI påverkat flera aspekter av sök. Både utifrån vilket innehåll som visas i själva sökresultaten och under huven hos Google. Vi har också fått ta del av en algoritmläcka och sett en gammal produktnyhet från USA äntligen lanseras i Sverige.
Popular Products lanseras i Sverige
Popular Products lanserades i USA redan 2020 – men det var först under 2024 som det började dyka upp i de svenska sökresultaten. Denna förändring har för e-handlare inneburit större möjligheter att synas med sina produktsidor i sökresultatet, ofta på sökord där Google tidigare främst visat kategorisidor.
En trevlig förändring också rent användaremässigt, där användarna presenteras ett rikare sökresultat att välja från.
AI-overviews rullas ut – men Europa får vänta
Att vi i Europa får vänta på de senaste funktionerna från Google känns nästan mer som regel än undantag dessa dagar. Behöver vi vänta fyra år på AI-overviews också? Det återstår att se.
Precis som vi spekulerade om 2022 integrerade Google sin generativa AI i sökresultatet på riktigt under 2024. AI-overviews blev namnet och tyvärr kändes det väl ganska framstressat och kom med en del barnsjukdomar. Googles rekommendationer om att dricka urin för att bota njursten och ha lim på sin pizza är två tydliga exempel på det.
Google är avsändaren
Den största skillnaden mellan AI-overviews och vanliga sökresultat är att Google här blir avsändaren av svaret på ett helt annat sätt. Det gör det extra viktigt att informationen är korrekt. Även fast Google tidigare visat upp länkar till felaktig information i sökresultaten har de inte uppfattats som källan till svaret.
Även om de värsta barnsjukdomarna nu har åtgärdats är det viktigt att komma ihåg att svaren som ges aldrig kommer bli bättre än det innehåll som finns på Internet.
Kommer sökkontraktet fortsätta gälla?
En bärande fråga som inte fått något tydligt svar under 2024 är om det klassiska sökkontraktet som vi hittills känt det kommer fortsätta att gälla.
Det tysta kontraktet under många år har varit att sajtägare skapar innehåll som sökmotorn, nästan uteslutande Google, kan visa upp när deras användare ställer frågor, vilket är bra för Googles användare och därmed också Google själva. I utbyte mot det skickar Google gratis trafik till sajterna (och tjänar lite pengar på vissa annonser).
Om trafiken som sökmotorn skickar vidare till sajterna markant minskar, eftersom svaret ges direkt i sökmotorn, minskar också incitamentet för sajtägare att skapa det innehållet för sökmotorn och deras användare.
Framväxten av chatbotar som kombinerar sök med generativ AI har aktualiserat denna fråga mer än någonsin.
Även fast ChatGPT, Perplexity och liknande använder exakt samma innehåll som Google för att bygga upp sina svar är det inte lika självklart att innehållsskaparen bakom svaret får någon trafik. Debatt om ersättning till innehållsskaparna har förts men har inte aktualiserats annat än i vissa undantagsfall.
Samtidigt ska sägas att många användare inte förväntar sig det heller utan tar gladeligen ChatGPTs svar som sanning, utan att kolla några källor. Så kanske ett icke-problem givet post truth-eran många menar vi lever i?
Alla innehållsskapare kommer heller inte fortsätta att tolerera det som nu sker – och många har redan agerat. Som vi såg i vår undersökning från tidigare i år blockerar hela 83 % av de svenska dagstidningarna ChatGPT (liknande siffror för andra AI-botar) och internationellt ser det ungefär lika ut.
Om majoriteten av källor aktivt väljer att stå utanför kommer det oundvikligen orsaka problem avseende gällande kvaliteten på innehållet som bygger upp svaren.
AI-texters vara eller icke vara
Generativ AI har fortsatt prägla året för alla som jobbar med innehållsskapande under året. Vi har välkomnat till mer debatt när det passar sig och inte passar sig att använda olika grader av AI i dessa processer, vilket inte allltid är alldeles självklart.
Rätt använt är generativ AI en oslagbar kompanjon för att skala vissa typer av insatser relaterat till innehåll. Att kostnaden för innehåll nästan gått ner till noll har samtidigt gjort att Internet på många håll svämmats över av mer eller mindre lågkvalitativt innehåll vilket påverkar hur användarna ser på innehåll.
Det här är en ytterst viktig fråga ur varumärkesperspektiv. Även om önskvärd rankingeffekt går att uppnå med högst genomsnittligt AI-innehåll många gånger behöver du också ställa dig frågan hur den typen av innehåll påverkar ditt varumärke.
Alla dina konkurrenter kan göra samma sak och utan rätt förankring i det som gör ditt varumärke unikt riskerar du att bara bli en i mängden. En mix av AI och mänsklig kreativitet som grundar sig i det ditt varumärke vill uppnå är vi övertygade om är vägen framåt.
Forumens återkomst
De klassiska forumen har fortsatt sitt återtåg i sökresultaten under 2024, och Reddit har mer eller mindre blivit mainstream.
I en värld där allt fler användare börjar tvivla allt mer på det innehåll som skapas är det inte konstigt att människor börjat söka sig till forumen. På forum samlas riktiga människor för att diskutera det ämne de genuint är intresserade av – vilket Google också noterat och justerat sina algoritmer för.
Räkna med att fler varumärken kommer inse vikten av att synas på forum under 2025.
Site reputation abuse
Site reputation abuse-policyn blev inte den sista spiken i kistan för parasite SEO men ändå en signal att Google tittar på det här området.
Tyvärr verkar det inte som att Google lyckas lösa det här algoritimiskt utan att det är manuella straff på ett relativt sett fåtal sajter det handlar om – vilket gör att många starka sajter fortsätter att vara värd för parasiter.
Auktoritet trumfar allt
Att Google fäst allt mer vikt vid just auktoritet på senare tid beror troligtvis på att de inte klarar av att bedöma innehålls kvalitet längre i generativ AI-eran när Internet svämmats över av grammatiskt korrekt, men ack så generiskt, AI-genererat innehåll.
Tröstlöst tyvärr för alla mindre fristående sajter som lägger mycket tid och energi på att skapa bra innehåll men får se sig nedprioriterade av starkare domäner och varumärken som rankar högre trots sämre innehåll.
Teamet bakom Shepherd skrev av sig om hur de upplever det ur sitt perspektiv i den här bloggartikeln. Rekommenderad läsning om ett väldigt tråkigt problem som det också borde ligga i Googles intresse att lösa.
Länkar och på annat sätt bygga auktoritet lär alltså blir än viktigare att fokusera på 2025, nu när innehållet i sig är en ren dussinvara som vem som helst kan skapa.
Stor Google-läcka ger nya insikter om algoritmen
Årets största SEO-snackis var den stora läckan om Google-algoritmen som Rand Fishkin och Mike King publicerade.
Även om en del av det här redan kommit fram i monopolrättegången 2023 blev det en tydlig påminnelse om hur mycket av det Google kommunicerat genom åren faktiskt tycks gå stick i stäv med hur det egentligen ser ut.
Google kan tvingas sälja Chrome
Att Google måste sälja sin webbläsare Chrome blev utfallet i monopolrättegången mellan Google och den amerikanska staten.
Det återstår fortfarande att se vad som blir av denna dom. Både överklaganden från Google och en ny administration i USA skulle kunna innebära att detta inte är något som verkställs.
Oavsett det slutgiltiga utfallet tycker jag det tjänar som en bra påminnelse om Googles ställning – och att det största hotet mot Google inte är konkurrerande sökmotorer – utan snarare regleringar från det offentliga.
På tal om konkurrerande sökmotorer.
ChatGPT lanserar sökmotor
Precis som väntat lanserade ChatGPT sin sökmotor under året. Det ska bli spännande att se om de lyckas ta någon nämnvärd marknadsandel från Google.
Många av dem som mer eller mindre har dödförklarat Google när ChatGPT äntrade scenen tycker jag har missat en viktig poäng.
Sökresultaten kommer aldrig vara bättre än det innehåll som bygger upp Internet – och ChatGPT har inte tillgång till bättre innehåll än Google. Det är faktiskt tvärtom eftersom så många mediehus väljer att stå utanför, som nämnt ovan.
Även bredare massmedia har börjat rapportera om hur enkelt ChatGPTs AI-genererade svar kan manipuleras, vilket gör att trovärdigheten för dessa sökresultat börjar ifrågasättas i högre grad. Troligtvis kommer den här insikten att landa hos fler under 2025 vilket bara är sunt.
Tack för i år
Ett år går fort och där lägger vi 2024 till handlingarna – och blickar framåt mot 2025. Stort tack alla som läst, kommenterat och på annat sätt engagerat sig med det innehåll vi skapat under året. Gott nytt år till alla!