Sommarstäda din XML-sitemap
Publicerad 22 juni 2021, senast uppdaterad 2023-05-22
Det är vanligt att det finns en del oreda i sajters XML-sitemaps. I den här artikeln går Emma igenom hur du enkelt och snabbt kan städa upp i din sitemap med hjälp av verktyget Screaming Frog.
En XML-sitemap är en lista i XML-format som underlättar för Google att hitta en sajts sidor. Den har ingen direkt påverkan på sajtens ranking men för stora sajter som publicerar mycket innehåll kan en bra XML-sitemap hjälpa Google att hitta innehållet snabbt.
Vanligt med oreda
Det är ganska vanligt att det är oreda i ens XML-sitemap, detta gäller framförallt för stora sajter med många sidor. Det är vanligt att en XML-sitemap är fylld med sidor som du egentligen inte vill att Google ska bry sig om. Så det kan säkert för en del sajter vara dags att sommarstäda sin XML-sitemap. En ytterligare fördel med att gå igenom sin XML-sitemap är att du ofta hittar sidor du glömt bort och som kanske förtjänar mer kärlek.
Olika sätta att städa
Städningen kan du göra på flera olika sätt. Är din XML-sitemap kopplad i Google Search Console kan du exempelvis se vilka sidor i din sitemap som Google av en eller annan anledning inte väljer att indexera. Men vårt favoritverktyg för att städa XML-sitemaps är Screaming Frog. Den stora fördelen med Grodan i detta sammanhang är att du enkelt kan jämföra vilka sidor som finns i en XML-sitemap med sidor som länkas på webbsajten. Exakt hur du går tillväga i Screaming Frog kan du läsa här.
Utifrån Sitemap-analysen i Screaming Frog är det oftast tre saker som är extra intressanta att undersöka:
URL:er som finns på sajten men som inte finns i XML-sitemap
Har du sidor som du länkar till på din sajt men som inte är med i din XML-sitemap? Då kanske du kan fundera kring om sidan är viktig nog för att addera i din sitemap.
URL:er som finns i XML-sitemap men som inte finns på sajten
Detta kallas även Orphan URL:s och är något du vill undvika. Antingen så är det viktiga sidor som du missat att länka på sajten, vilket du behöver åtgärda. Eller så är det sidor du inte vill att Google ska lägga vikt vid, och då är det bäst om du tar bort dem från din XML-sitemap så att de inte är ”föräldralösa” längre.
URL:er i sitemap som inte är indexerbara
Du vill naturligtvis inte att Google ska lägga tid på att besöka sidor som du själv satt som Noindex eller Canonical. Så har du med den här typen av sidor in din XML-sitmap är det hög tid att städa bort dem.
Vill du inte städa din XML-sitemap själv? Kontakta i så fall gärna oss på Pineberry så hjälper vi dig att få ordning på den.
Glad sommar!