Kan man ta bort sökresultat från Google? – 3 enkla metoder
Publicerad 19 oktober 2022, senast uppdaterad 2023-05-19
Har du någonsin googlat dig själv eller ditt företag och satt kaffet i halsen över vad som syns där? Då är detta inlägg för dig. Här får du 3 enkla metoder för att ta bort sökresultat från Google!
När man söker på Google visas sådant som sökmotorn tycker matchar ens sökterm. Det kan vara både ris och ros. I vissa fall kan det också vara sådant man helst inte vill ska vara för allmän beskådan. Det kan också vara uppgifter som är direkt skadliga för dig eller ditt företag. Det finns nog både en och annan som i frustration tänkt ”ta bort mig från Google helt och hållet!”. Hur ska man då gå till väga om man vill ta bort information eller bilder från sökresultatet på Google? Låt oss ta en titt på vilka alternativ som finns.
1. Kontakta de som äger eller hostar innehållet
Det låter kanske självklart, men man bör alltid i första hand ta kontakt med de som lagt upp innehållet. Detta är nämligen oftast det snabbaste sättet att få bort innehållet från Google. Det behöver inte vara upphovsmakaren ifall denne inte är samarbetsvillig, utan kan också vara sajtägaren. Om det är ett forum som visar innehållet finns det ofta admins man kan kontakta. Många stora sajter har även sätt att rapportera innehåll som är skadligt eller bryter mot lagen.
Det är dock inte alltid detta går att ta bort den här vägen. I sådana fall kan du prova:
2. Ta bort sökresultat från Google den legala vägen
Vi kan kalla detta den lagliga eller legala vägen att ta bort sig själv från Googles sökträffar. Om det du vill ta bort är sådant som gäller dig som privatperson kan du pröva något som kallas ”rätten att glömmas bort”. Det är ett sätt att helt och hållet ta bort sökresultatet från Google. Då skickar man in en begäran om att bli ”bortglömd” till Google. När man skickar in sin ansökan får man ange vilket land man bor i, detta eftersom olika länder har olika lagar kring detta. Men Sverige är en del av EU och vi har i denna del av världen ett relativt starkt skydd på detta område.
Uppgifter som potentiellt kan tas bort genom rätten att glömmas:
- Uppgifter om minderåriga
- Känsliga uppgifter, som exempelvis etniskt ursprung, sexuell läggning, hälsa, sexualliv eller politiska åsikter
- Uppgifter som kan riskera att utsätta dig för identitetstöld eller stalking
- Uppgifter som kan leda till stora negativa konsekvenser för dig, t ex sånt som påverkar dina möjligheter att söka jobb
Det kan dock ta lite tid för Google att gå igenom din ansökan, och det är inte säkert att de gör samma bedömning som du gjort. Många av dessa fall är olika nivåer av gråzon. Det kan också finnas omständigheter som kan göra att Google inte väljer att ta bort innehållet. Det kan exempelvis vara att du redan är en offentlig person eller att uppgifterna gäller dig i ditt arbetsliv. Eller att uppgifterna är korrekta, relevanta och aktuella. Det spelar också roll om det var du själv som offentliggjorde uppgifterna.
Om det är så att Google inte godkänner din begäran kan du lämna klagomål om dem hos Integritetsskyddsmyndigheten (IMY, tidigare Datainspektionen). IMY kan inleda tillsyn mot sökmotorn om de anser att de agerat felaktigt. Du kan också vända dig till en advokat för vägledning.
I de fall du inte kan ta bort innehållet eller om det snabbt sprider sig till nya hemsidor finns det andra metoder du kan pröva:
3. Nyansera information på Google
I vissa fall kan det vara svårt att få Google att ta bort sökresultat. Negativa sökträffar om ditt företag kan vara skadliga, men det är inte säkert det bryter mot lagen. Negativa omdömen eller blogginlägg är exempelvis inte skyddade under rätten att glömmas bort och är svåra att ta bort. Men det finns andra sätt att nyansera innehållet på Google. Du kan exempelvis göra en analys av sökorden och sökbeteendet, och satsa på att ta topp-positionerna med dina egna sidor.
Enligt Sistrix klickar runt 28,5% på det första sökresultatet på Google. Om du rankar högt har du därför chans att nyansera bilden av det som sägs. Du kan då bemöta eventuell kritik eller ge din sida av det som sägs. En sådan sida kan då optimeras för de negativa sökningarna. I de fall ni vet att ni gjort fel kan ni också ta med vad ni förändrat sedan det hände.
Inget företag har förstås 100% nöjda kunder, men man bör också som företag komma ihåg att jobba förebyggande. Då kan man undvika eller minska dåliga betyg eller blogginlägg från första början. Om exempelvis många av era kunder upplever era villkor som vilseledande bör ni se över dessa. Ni kan också påminna redan nöjda kunder att lämna betyg på relevanta ställen (Google maps eller andra betygstjänster etc), så nyanserar ni betygen över tid på det sättet. Men kom ihåg att inte tjata eller tvinga, då kan det få motsatt effekt.
Vanliga frågor om borttagning från Google
Kan man ta bort bilder från Google?
Ja, genom ”rätten att bli bortglömd” kan man även ta bort bilder från Google. Det görs dock samma bedömning som vi nämnt ovan.
Finns det situationer när man inte kan ta bort information från Google?
Ja, det finns många saker som gör att sökmotorer inte tar bort innehåll. Det kan vara om du är en offentlig person, om det gäller dig i din yrkesroll eller om det behövs för allmänhetens rätt till information. Om du själv gått ut med informationen och sedan ångrat dig spelar också roll. Innehåll som publicerats för journalistiska ändamål kan också vara sådant som förblir online.
Kan man ta bort sökträffar om brottsmål?
I många fall kan man få rätt att bli glömd även här, exempelvis för gamla mindre allvarliga brott eller om du blivit frikänd, men det finns undantag. Om sökmotorn vill visa informationen även om du är frikänd är dom enligt IMY skyldiga att ”ordna sökresultatet så att webbsidor med aktuell information visas överst i listan”.
Internet är en fantastisk plats, men det kan också snabbt förvandlas till en läskig och ogästvänlig plats. Speciellt när oönskat innehåll om dig eller ditt företag sprids fritt. Det är verkligen inte kul, men med dessa metoder kan du potentiellt ta bort sökresultat från Google eller nyansera det som sägs. Lycka till.
6 kommentarer på "Kan man ta bort sökresultat från Google? – 3 enkla metoder"
Kommentarsfältet är stängt.
Hej vill inte man ska kona söka på mej vill inte synas mhv mehdi fattah
Jag vill inte andra söker mig på google då kan dem inte veta att se min adress, ålder ,telfon nummer ,,kan ni tabort allting om mig/ tack
Hej Najmeh,
Vi kan inte ta bort åt dig, men du kan prova metoderna ovan, exempelvis genom att kontakta de sajter som du inte vill ska visa ditt namn. Mvh Tilde
Hej Mehdi,
Menar du att du inte vill synas på Google men att sajterna ska kunna fortsätta visa ditt namn? Du kan prova metoderna ovan, exempelvis genom att kontakta sajterna som visar upp ditt namn och fråga vad de kan göra. Mvh Tilde
Hej
Kan man ta bort min sambos namn ifrån min sida alltså jag vill inte att andra ska se att han bor på min adress.
Hej Barbro,
Du får kontakta de som listar uppgifterna och fråga om de kan ta bort. Du ser också fler förslag i inlägget ovan på hur du kan göra.
mvh Tilde