Två nyheter i sökresultatet med syfte att behålla besökaren
Publicerad 30 september 2014, senast uppdaterad 2023-05-19
Google fyller konstant på med nya tillägg i sökresultatet, och vi har kommit en lång väg från ett ”klassiskt” sökresultat med endast en länk och lite tillhörande text på väldigt kort tid.
Det jag kommer ta upp idag handlar dels om en ny sökruta i sökresultatet samt ett tillägg som visar mer detaljerad information om t.ex. en produkt som Google plockat ut från sajten och som visas ihop med sökresultatet. Den snabba slutsats vi drar av detta är att Google mer och mer fortsätter jobba mot att behålla besökaren i sökresultatet.
Vid varumärkessökningar har du möjlighet att se den nya sökrutan som speglar sajtens egen sökfunktion. Ifall det implementerats en korrekt uppmärkning på sajten kommer du bli skickad direkt till matchande landningssida efter du gjort sökningen. Saknar sajten korrekt uppmärkning kommer det fungera precis som när du gör en så kallas ”site:”-sökning, där du ser sajtens alla sidor i sökresultatet. Detta gör att du inte blir direkt skickad till sajten när du gjort sökningen, utan ett nytt sökresultat uppstår med de undersidor som matchar sökningen du gjort. Det som även sker när site-sökningen görs är att Adwords-annonser syns på sökningen av din sajt, vilket känns aningen girigt.
Tidigare har funktionen funnits genom mindre sökrutor som visas under specifika webbplatslänkar. Denna nya sökruta dyker upp ovanför webbplatslänkarna och blir därmed mer tydlig och lättanvänd.
Det finns ytterligare ett tillägg som Google kallar för Structured Snippets som är Googles sätt att extrahera information och väsentliga delar från datatabeller på sajten. Dessa presenteras som individuella resultat-snuttar tillsammans med sökresultatet. Ett bra exempel på ”snuttar” kan vara mer ingående information om en specifik produkt vid en produktsökning. Upp till fyra olika ”snuttar” kan visas samtidigt, detta är dock något vi inte sett i Sverige ännu.
Googles ambition har alltid varit visa upp relevanta resultat. Men tidigare har indikationen på ett relevant resultat varit att besökaren klickar på ett sökresultat och så fort som möjligt försvinner från Google. Alltså, ju kortare tid du spenderade på Googles söksida, desto mer relevant borde rimligtvis sökresultatet för sökfrågan varit. Den nya strategin verkar däremot vara att presentera så mycket information som möjligt så att besökaren får ett bättre underlag innan den klickar sig in på sajten. Google försöker alltså att besvara din sökfråga redan i sökresultatet, vilket även här stärker tesen om att Google vill behålla besökaren längre.
Frågan är ifall detta kommer ge ditt sökresultat en lägre CTR (Click-Trough-Rate) eller en bättre användarupplevelse?