Varför ser du Wikipedia överallt?
Publicerad 9 november 2009, senast uppdaterad 2023-05-19
För ungefär en månad sedan skrev jag en post om hur du kan klå Wikipedia i sökresultaten där siten verkar sitta som en kloss på första plats. Jag skulle vilja påstå att metoden jag beskriver i posten är Black Hat och inget jag skulle vilja uppmuntra, det är däremot en metod som fungerar och används.
Jag tänkte att det var på plats med en liten uppföljningspost där vi går igenom de sökresultat där Wikipedia kanske inte är enormt stark men ändå syns, hur kommer det sig att siten finns i nästan varenda sökresultat? Vi ska alltså titta närmare på alla de sökresultat där Wikipedia inte är speciellt stark utan generellt stark.
Det finns några anledningar till att Wikipedia har sån hög generell styrka. Det första är sitens storlek. På en sökning i Google efter site:wikipedia.org får jag idag resultatet resultatet 1 – 10 av ca 67 000 000 från wikipedia.org. (0,23 sekunder). Det handlar alltså om en site med jättemycket innehåll, du har förstås inte missat det men det är en av huvudanledningarna till sitens oerhörda styrka. Det är också en grundförutsättning för att synas på så många ställen, det måste finnas passande artiklar att visa för att det ska visas något.
Anledning nummer två är inlänkarna, Wikipedia.org tillhör toppskiktet av alla siter i världen när det gäller inlänkar. PR9 på startsidan är ett tydligt tecken och en Linkdomain-sökning på Yahoo visar 76 miljoner länkar bland annat från Google och AOL.
Den tredje anledningen, som också är den sista jag tar upp, är Wikipedias interna länkstruktur. Den är som gjord för att ta bra positioner lite överallt. I princip alla interna länkar pekar till relevanta sidor, lite som taggar på en blogg. De finns dessutom i huvudsak i text vilket gör att de fungerar extra bra.
3 kommentarer på "Varför ser du Wikipedia överallt?"
Kommentarsfältet är stängt.
Jag antar också att det är samma sak med nyhetssidor (ab, expressen, dn m. fl). Satte igång med att fixa upp mitt namn till första sidan ungefär när en hockeyspelare med samma namn slutade. Bad timing.
Fördelen mot nyhetssidor är väl att då de må generera länkar till sidan så genererar de få länkar ut från artikeln?
De svenska tidningarna saknar mycket som Wikipedia har och då framförallt ett bra system för internlänkning, de lyckas inte länka mellan artiklar på ett bra sätt vilket gör att de åldras illa och sjunker undan i sökresutlaten.