9 anledningar till att annonsering på Meta misslyckas
Publicerad 13 december 2024, senast uppdaterad 2024-12-13
Att annonsera på Meta kan vara väldigt lönsamt. Samtidigt finns det flera fallgropar. I denna artikel listar vi nio missar du vill undvika när du annonserar på Meta.
I avsnitt 107 av Sökpodden pratade vi om nio anledningar till att annonsering på Meta misslyckas. Varför just nio undrar du säkert? Jo, det var så många Ricci, vår Head of Social, kom att tänka på just då. Det finns garanterat fler vanliga misstag på Meta, men dessa nio är en bra start!
1. Det saknas en strategi
Många börjar annonsera på Meta utan att ha ett tydligt syfte eller mål med sina kampanjer. Utan en strategi är det omöjligt att fatta rätt beslut – ska du optimera för konverteringar eller räckvidd? Detta misstag kan tyckas märkligt, men ofta handlar det om att man börjar annonsera för att ”alla andra gör det” snarare än att ha en genomtänkt plan.
2. Du struntar i att A/B-testa
Även om du har lång erfarenhet av annonsering på Instagram och Facebook, kan du aldrig vara säker på vad som kommer att fungera bäst. Därför måste du alltid testa både annonser, målgrupper, landningssidor, kampanjmål och så vidare. Tyvärr är det alldeles för vanligt att annonsörer låter sina kampanjer rulla på utan att justera något.
3. Du testar för mycket samtidigt
Även om A/B-testning är viktigt, finns en risk i att testa för många saker samtidigt. När du gör det blir det svårt att veta vad som faktiskt påverkar resultatet. Så testa en sak i taget, annars blir det onödigt svårt att analysera dina experiment.
4. För hög frekvens
En vanlig miss är att låta samma annons rulla för länge, vilket leder till att samma personer ser den gång på gång. En för hög frekvens gör att din målgrupp tröttnar, vilket ofta innebär lägre engagemang och sämre resultat. Därför är det viktigt att hålla koll på din frekvens!
5. För många Ad sets
När du delar upp din data i för många Ad sets får Meta svårare att använda sina algoritmer effektivt. Konsekvensen blir att kampanjerna inte presterar lika bra. Det är samma princip som gäller i Google Ads – splittrar du upp din data i för många delar blir det svårare att dra nytta av plattformens maskininlärning.
6. Det saknas relevanta landningssidor
En annons kan ha ett genomtänkt budskap och ett attraktivt erbjudande, men om du skickar trafiken till en landningssida som inte matchar det gör du det svårt att att konvertera. Ett vanligt hinder är att de som jobbar med annonseringen inte har möjlighet att påverka landningssidorna. Så ska det naturligtvis inte vara!
7. Problem med pixeln och spårning
Att Meta-pixeln eller spårningen inte fungerar som den ska är tyvärr mer regel än undantag. Ett vanligt fel är att du har Pixel-event men att du saknar alla nödvändigt parametrar. Exempelvis att du registrerar köp men att du inte skickar in värdet på köpen. Det här leder till att du saknar viktig data vilket gör det svårare att optimera dina kampanjer.
8. Fel budget eller budgetallokering
Budgetens storlek och hur den fördelas spelar stor roll för ditt resultat. En för liten budget kan göra det svårt att få tillräckligt med data för att optimera kampanjerna. Ett kanske ännu större problem är att budgeten fördelas fel – till exempel att en för stor del av budgeten läggs på remarketing mot befintliga kunder, medan nya kunder får för lite av dina pengar.
9. Missar att utvärdera målgruppsdata och placeringar
Sist men inte minst har vi missen att inte analysera dina målgrupper och placeringar. Genom att utesluta målgrupper och placeringar som inte presterar kan du på ett enkelt sätt förbättra dina resultat.
Vill du ha vår hjälp med att undvika dessa misstag? Hör av dig så tar vi ett snack kring hur vi kan optimera din annonsering på Meta.