Bryter American Express mot Adwords policy?
Publicerad 18 september 2013, senast uppdaterad 2023-05-19
Double Serving, eller dubbelvisning som det kallas på svenska, innebär att samma annonsör med olika Adwords-konton visar flera annonser på samma gång vid en sökfråga på Google. Det här är ett problem eftersom en annonsör då kan ta upp flera annonsplatser i Googles sökresultat och det är inte tillåtet enligt Googles policy.
Sökmarknadsföringen ökar kraftigt jämfört med många andra marknadsföringskanaler och det innebär att konkurrensen blir hårdare i sökresultaten. Inte helt oväntat finns det många aktörer som ser en möjlighet i att försöka ta över sökresultaten för att kunna driva mer trafik i konkurrensutsatta segment genom att annonsera med flera konton på samma sökord.
Ända sedan Google Adwords begynnelse har det funnits företag som försökt manipulera sökresultaten genom att ta upp så mycket utrymme som möjligt. Double Serving har varit en av de vanligaste taktikerna för att försöka visa fler annonser från samma avsändare vid enskilda sökfrågor. Det här är ett gammalt problem som ställer till det ur ett konkurrensperspektiv då stora företag lätt skulle kunna konkurrera ut mindre företag och driva upp priset med den här taktiken. Det är lätt att tro att det här inte är ett problem som existerar längre, men så är inte fallet.
Vad säger policyn?
Enligt Google finns policyn för att ”skydda kvaliteten och mångfalden” i annonserna som visas genom att inte låta en annonsör ta upp mer utrymme än andra. Läser man Googles policy om Double Serving står det tydligt att en överträdelse av policyn sker när flera webbplatser delar gemensam äganderätt och två eller fler av faktorerna nedan är närvarande:
- Gemensamt produkterbjudande: Samma fysiska varor säljs på båda webbplatserna på ett sådant sätt att besökarna inte upplever någon tydlig skillnad i utbudet mellan webbplatserna.
- Liknande prissättning: Webbplatserna innehåller prisuppgifter och prisskillnaden är 25 % eller mindre för en jämförbar produkt eller tjänst. När två eller flera webbplatser begär kontaktuppgifter från användare för att ge en anpassad prisuppgift uppfattas prisskillnaden som noll.
- Liknande kundsupportupplevelse: Webbplatserna erbjuder samma eller liknande typ av produkt eller tjänst för vilken kunden kan förvänta sig samma eller liknande nivå av support.
- Varumärke: Webbplatserna har icke-unika varumärken med samma varumärkesnamn eller logotyp.
Google definierar även vad man menar med gemensam äganderätt:
”Med gemensam äganderätt avses att samma juridiska person, antingen en privatperson eller ett företag, äger eller kontrollerar en eller flera av webbplatserna vid tidpunkten för dubbelvisningen.”
Att se dubbelt med Amex
Ett intressant exempel på Double Serving uppstod när jag föregående vecka upptäckte nedanstående annonskonstellation.
Även om det i det här fallet rör sig om en varumärkessökning och man inte får fram samma resultat just nu är det inte bara är samma avsändare, det är även samma huvuddomän.
Många gånger kan man i sökresultaten se annonser med ett gemensamt produkterbjudande, liknande prissättning, liknande varumärke och till och med samma företag som ägare. Även om det inte alltid är samma juridiska person eller ägare som står bakom kan man ofta ana att det är samma konstellation som står bakom flera annonser för samma sökfråga.
Om annonsörer startar flera Adwords-konton för att försöka konkurrera med andra företag som dubbel- eller trippelvisar kommer klickpriserna troligen stiga snabbare för alla. Det är uppenbart att många annonsörer som dubbelvisar kommer undan Googles filter och i dagsläget verkar det inte vara prioriterat att lösa problemet.
Är Double Serving något ni stöter på?
5 kommentarer på "Bryter American Express mot Adwords policy?"
Kommentarsfältet är stängt.
Inte sett det så ofta, senaste tiden, men runt 2009/2010, så fixade ”vi” till det så att precis ALLT som visades för vissa sökord (inom tjäna pengar nischen) ägdes ”av oss” … dvs, alla annonser och alla organisak resultat.
Går det att göra? Japp, det gör det även idag, räcker med att ett par olika juridiska personer samarbetar, så tar man hela SERP:en 😉
Rätt eller fel? Det är en annan fråga 😀
Ett intressant konstaterande, Patrik. I vissa segment ser man tydligt att det är samma avsändare för flera av annonserna och att det är fullt möjligt fortfarande. Det återstår att se om och när Google vidtar åtgärder.
Jag är medveten om att inlägget handlar mest om Adwords men, hur ser ni på företag som sitter bakom flera sajter inom samma sigment och dominerar top 10 på google?
Rätt eller fel är inte upp till mig att avgöra men frågan är då om Google kommer på detta nångång?
Det är egentligen mer av en filosofisk SEO-fråga, John. Eftersom företag som ligger bakom flera sajter i samma segment egentligen inte bryter mot någon av Googles riktlinjer genom att ha flera sajter i samma segment handlar det mer om etik.
Det är svårt att kontrollera om företagen har olika juridiska personer och jag tror inte det är en fråga som Google prioriterar av den anledningen.
Etik har en del med det att göra men tyvärr, de som vill dominera oftast struntar i just ETIK, Matt Cutts var inne på nästan samma fråga sen i 2012 ( http://goo.gl/Zs3SVX ), vad händer då? ju olika juridiska personer/företag står bakom de olika sajterna, med super-aggressive-seo-arbet så har vi andra nästan ingen chans att ranka i det sigmentet.
Google är smartare än man tror, och förhoppningen är att snart hittar de på ett sätt för att minska detta betiendet hos flera av de stora företagen som har nu hittat ett sätt att kring gå visning av flera resultat av samma domn på första sidan.