En stor faktura från Google är en bra faktura
Publicerad 11 maj 2012, senast uppdaterad 2023-11-29
Det brukar inte vara positivt att få fakturor på stora belopp. Men när det gäller Google Ads är det ofta tvärtom. En kampanj som är bra optimerad är som en pengamaskin. Ju mer du stoppar in desto mer får du ut.
Personligen jobbar jag själv inte speciellt aktivt med Google Ads även om vi gör det på Pineberry. Dock ansvarar jag för ett kundprojekt gällande Google Ads. Anledningen är att kunden är min pappa. Hans företag, Kikiriki, hyr ut tält och möbler i Göteborg sedan 30 år.
Hans verksamhet är väldigt säsongsbetonad och när jag pratade med honom i veckan hade jag en konversation gällande Google Ads som jag kom på mig själv att vi har mer eller mindre varje månad under högsäsong.
Min pappa: Jag fick en stor faktura från Google denna månad.
Jag: Det är ju bra. Då har du fått många besökare och bokningar.
Min pappa: Ja, det har jag. Det är bra.
Varje gång vi har denna konversation behöver jag tänka till en extra gång och påminna mig om att det faktiskt inte är negativt med en hög faktura i detta sammanhang. Tvärtom.
Veta värdet på sina besökare
I min pappas fall har vi tillsammans räknat ut vad en besökare är värd, baserat på konvertering från klick till bokning samt snittvärdet per bokning. För Kikiriki görs de flesta bokningar per telefon vilket gör att det finns en viss felmarginal i beräkningen. Men detta gör bara att man i än större grad löpande behöver utvärdera värdet på besökarna. Efter att vi nu kört Google Ads i över ett år är vi trygga i det värde vi kommit fram till.
När man vet vad en besökare är värd vet man också vad man kan betala per klick till Google. För tillfället köper vi klick till en lägre kostnad än de är värda för oss. Detta gör inte att vi börjar bjuda hejdlöst på klicken, utan vi försöker såklart betala så lite som möjligt per klick. Men vår målsättning är att köpa så många klick som möjligt då vi vet att de är lönsamma.
Marknadschefer tänker ofta annorlunda
Den återkommande diskussionen med min pappa kring detta är enkel då vi båda ser på det likadant. Däremot hamnar jag ofta i diskussioner med marknadschefer där de anser att de lägger tok för mycket pengar på Google Ads och att de vill minska sin budget.
Mitt råd till dem är att antingen lägga ännu mer pengar än de gör idag alternativt att stänga ned sitt konto helt och hållet. Detta är såklart något förenklat men så länge det går att köpa lönsamma klick via Google Ads så förlorar man pengar på att inte göra det. Och kan du inte köpa lönsamma klick ska du inte köpa några alls. Enkelt kan tyckas, men jag är förvånad av hur många som inte ser på det likadant.
Ett stort problem som många har kring detta är just att de inte har någon aning om vad en besökare är värd. Även här blir jag väldigt förvånad över hur ofta marknadschefer och företagsledare varken vet vad de tjänar på sina produkter/tjänster eller hur väl de konverterar besökare från sin sajt till kunder.
Google har i mitt tycke en osunt stark ställning när det gäller sök och tjänar mer pengar än de behöver. Men just en hög faktura gällande Google Ads betalar jag gärna. Ju högre desto bättre.
10 kommentarer på "En stor faktura från Google är en bra faktura"
Kommentarsfältet är stängt.
Det skulle vara intressant om du kunde skriva lite om hur man ska göra för att räkna ut varje besökares värde. 🙂
AdWords brukar vara en guldgruva när det gäller CPA kontra andra kanaler. Undantag organiskt sök…
En sak när jag var aktiv i branschen (nu sitter jag på andra sidan) är hur marknadscheferna inte räknar på det som du nämner, mig helt obegripligt eftersom det gäller att ha kontrollen för att kunna spotta möjligheter med låg riskfaktor i sin marknadsföring. De som räknar brukar också ofta räkna fel, vet många som inte tar in poster som t.ex löner, hyra osv för att slå ut mot CPA’n. Eller en sån liten basic-grej som PPC leverantörens kostnader kontra CPA’n som visas i AdWords eller Analytics.
Bannerannonsering som ligger på 500-700 CPA behöver givetvis inte vara dåligt om man beräknar in återköpsgrader över tid på en kund, men om samma ligger på ca 190 på AdWords och man inte har mättat kanalen så är det bara trycka på med kontroll. Där är ett annat dilemma att marknadsföringscheferna inte vet hur man utvecklar ett konto med kontroll.
Alter Ego, det finns en ganska omfattande guide här: https://www.pineberry.com/bloggen/marknadsforing/sokmarknadsforing-grunden/
och ett räkneexempel här: https://www.pineberry.com/bloggen/soekmotoroptimering/berakna-lonsamhet-pa-internetmarknadsforing
Du kan bortse från några steg i exemplet eftersom klickkostnaden är känd för adwords.
I slutändan har du absolut rätt, men vägen dit är är ganska lång för de flesta. Det finns ganska många aspekter man missar när värdet ska räknas ut. Det är ju inte bara direkta köp utan även de som tillfaller dig längre fram. Jag har märkt att antalet som googlar företagsnamnet alternativt domännamnet ökat efter att en kampanj varit igång ett tag.
Det är för många som inte lägger resurser på att beräkna värdet av de jag varit i kontakt med. Ett återkommande mantra är att även optimera konvertering på sajten och att jobba parallellt med SEO för de sökord som ger trafik via AdWords. Det är och borde i alla fall vara ett pågående arbete då förutsättningarna ändras hela tiden.
Helt rätt!
Står man inför valet att starta annonsering via adwords så måste man ofta avsätta en budget för detta. Man bör inte räkna med att från start går plus på sin annonsering. Man måste inse att det tar lite tid att få till en bra kampanj. När kampanjen väl är bra så sjunker också kostnaderna för klicken.
Målet med adwordsannonsering måste vara att inte inkludera den i marknadsbudget utan låta den gå efter en försäljningsbudget. Så länge man tjänar pengar per investerad krona är det bara att ösa på. Når man break even enligt Analytics eller sitt adwords-konto kan man vara säker på att man tjänar pengar på kampanjen genom indirekt köp.
Jo just med placeringsfördelning på serpen kontra produktvärdet och konverteringsgrad, återköpsgrader mm är riktigt roligt att sitta att räkna på i alla led 😉 eftersom man helt plötsligt kan lägga prognoser som inte är helt korrekta men ger en bra känsla för vad man kanske ska fokusera på när det gäller SEO och AdWords.
Om man har en e-handel kan man ju lägga in en landningssida efter köpet och lätt få fram statistik på om adwords-kampanjen lönar sig. Vi köper dock klick till våra ämnesanpassade sajter med vidarelänkar och får fram statistik på om man klickat sig vidare till produkten hos våra återförsäljare. Men vi vet dock inte om dessa klick till återförsäljarna ledde till köp eller ej. Bör vi fortsätta med adwords-köp eller inte när vi inte kan få fram helt tillräknelig statistik?
Klockren artikel!