Google Ads krävande intressenter
Publicerad 18 juni 2024, senast uppdaterad 2024-06-18
Aktieägarna kräver lönsam tillväxt, annonsörerna vill köpa prisvärda klick, användarna vill ha en bra sökupplevelse och myndigheterna vill inte att du blir för dominant. Att hålla dessa intressenter nöjda är ingen enkel uppgift för Google.
Precis som vilket företag som helst har Google olika intressenter som sätter press på dem. När det gäller Google Ads finns fyra viktiga intressenter som Google behöver balansera.
Aktieägarna
Google Ads är den överlägset största intäktskällan för Googles moderbolag Alphabet, cirka 90 % av intäkterna kommer från annonser därifrån. Bolaget förväntas öka sin vinst per aktie med cirka 15 % de närmaste åren. För att dessa förväntningar från marknaden ska inträffa krävs det att Google Ads fortsätter att öka sina intäkter år efter år.
Det finns tre huvudsakliga sätt för Google Ads att öka sin intäkter:
- Att det googlas mer
- Att fler annonsörer hittar till Google Ads
- Att Google ändrar hur annonseringen fungerar
Det finns tyvärr inte någon tillförlitlig offentlig data kring hur mycket det googlas, men min uppfattning är att Google under de senaste 5-10 åren i ökande grad behövt göra förändring i själva annonseringen för att hålla tillväxten i intäkter uppe. Givetvis är detta i många fall på bekostnad av antingen annonsörerna eller användarna.
Annonsörerna
En stor fördel med Google Ads är att det i jämförelse med annan marknadsföring är väldigt mätbart. Detta gillas såklart av annonsörerna men det gör även att annonsörerna kräver bra resultat, vilket sätter press på Google att kunna leverera detta. Annars finns risken att annonsören minskar sin budget eller helt slutar med Google Ads.
Det finns historiska förändringar som varit bra både för Google och annonsörerna. Ett bra exempel är Google Shopping som både skapade mer intäkter för Google men också gav mer värdefull trafik till e-handlare. Samtidigt tror jag att många annonsörer håller med mig om att flera av de förändring som Google Ads gjort de senaste åren inte är till fördel för oss annonsörer, ta bara Googles förkärlek för att vi annonser ska köra bred match. Förändringarna har dock inte varit så pass dåliga att vi valt att sluta annonsera. Detta är en balansgång för Google där linan blir slakare för varje år som går.
Användarna
Det är ganska enkelt för Google Ads att göra stora förändring som både är bra för Alphabets och annonsörernas intäkter. Exempelvis genom att addera mer annonser i sökresultatet eller att göra annonserna större. Problemet är att användarna inte jublar över detta. Det finns en gräns där Google blir en annonsmotor istället för en sökmotor, och vissa skulle säkert hävda att vi redan är där. Går Google för långt finns det en uppenbar risk att användarna lämnar Google, eller i alla minskar sitt googlande till förmån för andra söktjänster. Med ChatGPTs intåg finns det för första gången på länge ett faktiskt alternativ att vända sig till om man tröttnar på Google.
Myndigheterna
På både sidor av Atlanten sätts Google under lupp av myndigheterna och var och varannan dag kan man läsa att Alphabet riskerar miljardböter av exempelvis EU. Jag tror både annonsörer och användare ska vara tacksamma för att myndigheterna sätter press på Google. Annars tror jag att de skulle vågat ta sig ännu större friheter än vad de redan gör.
Hur tycker du att Google lyckas med sin balansakt? Kommentera gärna nedan!