Vi summerar SEM-året 2019
Publicerad 18 december 2019, senast uppdaterad 2024-09-04
Har du hängt med i alla förändringar som skett under SEM året som gått? Om inte så har vi i den här artikeln summerat några av de mest intressanta förändringarna från SEM året 2019.
2019 var ett händelserikt år och Google lanserade fler uppdateringar under Q1 2019 än under hela 2018 sammantaget. Nedan går vi igenom några av uppdateringarna.
Årets RIP: Genomsnittlig position gick i graven den 1 okt
Under 2019 så försvann en för många väldigt användbar parameter, samt även en väldigt missförstådd parameter, nämligen genomsnittspositionen. Vi har själva använt oss av den och även om det är lite ledsamt att den försvunnit, så är det också bra för nykterheten i analysen. Istället så har det tillkommit ett par nya parametrar som kommer kunna ge dig bättre svar på hur mycket din annons syns samt hur högt upp annonsen visas i sökresultatet. Läs mer om de nya parametrarna här.
Årets snackis: O2O
Google har senaste åren lagt stora resurser på att påvisa Google Ads värde för fysiska butiker och begreppet O2O (Online to Offline) växer sig allt starkare även inom Google Ads värld. Nyheter som Local inventory ads, Local campaigns, och Store Sales Direct är några exempel på produkter som Google nyligen lanserat just med hänsyn till O2O. Det här är sannolikt bara början, vi kan säkerligen förvänta oss fler nyheter inom området framöver. Det finns väldigt mycket man kan göra inom O2O idag, här bjuder vi på fler insikter i temat.
Årets betatest: Google Express via Google Shopping
Google har på den franska marknaden BETA lanserat Google Express, vilket innebär att man kan göra köp direkt via Google Shopping gränssnittet. Tanken är att göra köpupplevelsen via Google ännu smidigare och Google närmar sig nu Amazon i sin utformning. Det här innebär stora förändringar för e-handlarna som inte längre kan använda sin egen sajt i syfte att påverka köpupplevelsen och merförsälja på sina kunder i samma utsträckning. Det ska bli spännande att se hur det utvecklas framöver och om det kommer lanseras i fler länder.
Årets makeover 1: Sökordsplaneraren i Google Ads
I samband med det nya gränssnittet så förändrade Google utseendet på Sökordsplaneraren och började även utveckla verktyget. Utvecklingen har gått framåt och det har blivit ännu enklare och mer översiktligt att skapa en forecast över ex. kostnader, konverteringar eller ROAS. Det går nu även att spara och dela en plan på ett smidigt sätt med flera inblandade. Det har verkligen blivit ett välbehövligt och välkommet lyft för Sökordsplaneraren.
Årets makeover 2: Optimization score
Google har också gjort ett rejält omtag på vad som tidigare benämnts som ”Rekommendationer”, fliken är densamma men konceptet har bytt namn till ”Optimization score” eller ”Optiscore” som vi också kallar det. Vår uppfattning är att Google tagit ett rejält steg framåt i sina rekommendationer sett till hur det tidigare såg ut. Dock är det långt ifrån alla rekommendationer som är relevanta gentemot kontots målsättning, men genom att aktivt förkasta eller godkänna rekommendationerna ska Googles rekommendationer för det enskilda kontot bli bättre enligt dem själva. Huruvida så är fallet eller inte låter vi vara osagt tillsvidare.
Årets automation uppdatering: Maximize Conversion value & E-CPC for value
Förändringarna kopplat till automatiska budstrategier har varit många under året. Dels har gränsvärdena för när man kan gå över till en automatisk budstrategi sänkts rejält. Ett större fokus på portföljstrategier och automatiska budstrategier med fokus på konverteringsvärde har också stått i fokus.
Två exempel på det är Maximize conversion value och E-CPC for value. Till skillnad från de tidigare budstrategierna Maximize conversions och E-CPC så kan man nu även ta hänsyn till konverteringsvärdet. Det är en styrka för både e-handelsföretag och även andra företag där man har målvärden på sina mål, för att ta större hänsyn till det faktiska värdet en konvertering ger.
Årets målfunktionalitet: Campaign level conversions
En intressant nyhet som lanserats under året är möjligheten att jobba med olika målsättningar efter kampanjtyp, något som jag vet många har saknat. Olika kampanjer har olika syften och bör optimeras mot olika målsättningar, exempelvis kan man ha sökord kopplat till en tjänst i samma konto som man har sökord kopplat till en produkt, dessa kan man numera koppla till olika målsättningar. Läs mer här.
Årets nya kampanjtyp: Showcase Shopping Ads & Gallery Ads
Google har släppt nya format i syfte att engagera och inspirera i sökresultatet. När ett klick görs på annonsformaten så expanderas de direkt i sökresultatet, unikt är även att man kan betala för engagemang genom CPE (Cost per engagement). Skillnaden på de två formaten är att Showcase Shopping Ads utgår från produktflödet i sökresultatet, där man visas på lite bredare söktermer och visar upp ett större produktutbud ihop med livsstilsbilder som representerar företaget. Gallery Ads är ett svepbart och bildbaserat annonsformat i syfte att med hjälp av bilder inspirera och engagera på söktermer som man kanske inte annars hade placerat en annons på. Showcase Shopping Ads är lanserat i Sverige och Gallery Ads finns som begränsad Beta än så länge.
Vad kan vi förvänta oss under 2020?
När vi nu lägger SEM-året 2019 bakom oss kan vi konstatera ett det hänt en hel del. Även om 2018 blev lite av ett rekordår i termer av förändringar med både nytt namn (Google Ads) och nytt gränssnitt, så har 2019 bjudit på många intressanta nyheter inom flera produktområden. Sannolikt kommer Google fortsätta att lansera förändringar i hög takt kopplade till automatisering, samt fortsätta jobba med paketeringen av nya annonsformat i syfte att få fler annonsörer att lägga en större del av sina budgetar in i både Display och Youtube.
Nu ser vi fram emot ett nytt år. Vad tror ni 2020 har att bjuda på?
En kommentar på "Vi summerar SEM-året 2019"
Kommentarsfältet är stängt.
Ett inlägg om resultatplaneraren i Google ads vore intressant!