Hur används UTM-taggning?

Med alla olika marknadsföringskanaler som företag använder sig av idag, är det viktigare än någonsin att veta exakt var kunderna kommer ifrån. Men varför? Helt enkelt för att inte spendera pengar på det som inte genererar konverteringar. 

Många kan nog känna igen sig i John Wanamaker’s uttryck ”Half the money I spend on advertising is wasted; the trouble is, I don’t know which half”. Till skillnad från Wannamaker’s tid kan vi faktiskt mäta just detta idag och lösningen är UTM-taggning och Google Analytics.

UTM-taggning är enkelt förklarat den information som du lägger till på URL-länken för att Google Analytics ska kunna läsa av vilken kanal och kampanj som trafiken kommer ifrån. Det står för Urchin Tracking Module. Information som du bör lägga till är följande varav de tre första är obligatoriska;

  • KÄLLA (utm_source) – varifrån kommer trafiken?
  • MEDIUM (utm_medium) – vad var det som skapade trafiken?
  • KAMPANJ (utm_campaign) – vad handlade det om?
  • TERM (utm_term) – vilket ord sökte besökaren på?
  • CONTENT (utm_content) – för att se skillnad på innehåll inom samma annons

För att skapa en UTM-tagg kan du använda dig av Google URL Builder. En UTM-tagg till en kategorisida om höstnyheter ser ut såhär om man använt sig av de tre första.

www.dinwebbplats.se/hostnyheter/?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=hostnyheter

Efter = står det som de gäller, i detta fall en Facebook-annons för höstnyheter.

Var används UTM-taggning?

Du kan använda det på vilken digital marknadsföringskanal du än använder, till exempel Facebook, Bing, Twitter, LinkedIn, Youtube, Criteo och mejlutskick. I Google Adwords och Bing Ads kan du, om du vill, aktivera automatisk taggning till dina kampanjer. Tanken är att det ska vara enkelt att kunna analysera din data i Analytics. Dock ska du inte använda UTM-taggning på interna länkar på din webbsida.

Fördelarna med att använda det

När du samlat ovan information kan du med hög precision analysera steg för steg i Google Analytics vilka kanaler och kampanjer som presterat bättre än andra. Genom detta kan du överväga om budgeten läggs på rätt målgrupp, samt om du får tillbaka de pengar du investerar i en specifik kanal. Kanske inser du att det är bättre att lägga allt fokus på en kanal som presterar bättre och verkar bättre för just dig. Målet är ju att besökarna ska spendera tid med ditt varumärke och konvertera.

Nackdelarna om du inte använder det

Väljer du att inte använda UTM-taggning har du såklart fortfarande tillgång till din data i sin helhet i Analytics, men du inte kan se vilka kampanjer som presterar bättre än andra eftersom de ligger tillsammans. Du kan inte heller urskilja organisk från köpt trafik i Analytics när du annonserar med exempelvis Facebook, men med UTM-taggning går det. Det blir med andra ord mycket svårare för dg att analysera dina kanaler och kampanjer.

Var kan du se det du gjort i Analytics?

Väl inne i ditt Analyticskonto till vänster trycker du på Förvärv –>  All trafik  –> Källa/medium. I den tabellen du nu ser trycker du på Sekundär dimension och väljer Kampanj. Nu har du en komplett bra överblick på varifrån din trafik kommer ifrån och vad de respektive genererar. Nu är det upp till dig att analysera dina trafik och ta beslut utifrån det.

Menyval i Analytics

Kontakta gärna oss på Pineberry om du har frågor angående UTM-taggning!

Lycka till!

3 kommentarer på "Hur används UTM-taggning?"

  1. Pingback: 3 vyer du ska ha i Google Analytics - Sökmotorkonsult.se
  2. Pingback: Använder du UTM för Facebook? - Sökmotorkonsult.se

Kommentarsfältet är stängt.