Site Search i Google Analytics – tips & så gör du
Publicerad 28 maj 2018, senast uppdaterad 2023-05-29
I Google Analytics är det många funktioner som kommer som standard. En värdefull funktion som ni dock måste ställa in manuellt är Site Search. Funktionen möjliggör att ni får fram en rapport på vilka sökningar som görs i sökrutan på er sajt.
Site Search eller webbplatssökning som det heter på svenska är en underutnyttjad funktion som ni enkelt ställer in direkt i Google Analytics utan teknisk implementering. Genom att aktivera Site Search i Google Analytics får ni inte bara reda på vad besökarna söker efter, det ger er även en bild av hur användarvänlig er sajt är.
- Har ni kategorier som ska lyftas fram tydligare?
- Efterfrågar besökaren produkter som ni inte har?
Sökrutans placering
Vad som kan vara viktigt att ha med sig ur ett användarperspektiv är att på de flesta sajter numera är besökarna från mobilen i majoritet, vilket i sin tur innebär att sökrutans placering och funktion är extra viktig i mobilen.
- Var är er sökruta placerad?
- Dyker rätt produkter upp?
- Fungerar den korrekt?
Vanliga misstag
När vi gör On Page-analyser är det vanligt att produkter inte är döpta efter vad de är eller att de har engelska namn. Detta blir då dels otydligt för Google att förstå dels ett problem vid en webbplatssökning då inga produkter dyker upp. Med konsekvensen att besökaren tänker att produkten inte finns hos er.
Så aktiverar ni Site Search i Analytics
Steg 1: Öppna inställningarna i Google Analytics
Det första du behöver göra är att välja vilken site och vy du vill aktivera site search spårningen på.
Sen, klicka på Admin
Sen, klicka på View Settings
Steg 2: Aktivera Site Search spårning
Scrolla ner till Site Search inställningarna, klicka på slidern och spårningen är aktiverad.
Steg 3: Ställ in frågeparameter (Query parameter)
Query parameter är bokstaven som dyker upp i url:en innan söktermen. För många sajter är frågeparametern bokstaven ”s”. Ni kan enkelt testa detta genom att söka på er sajt och kolla url:en. Se även till att checkboxen “Strip query parameters out of URL” är iklickad.
Steg 4: Spara inställningarna
Nu är allt klart, se till att ändringarna är sparade.
För att se sökningarna går ni till: Behavior > Site Search > Overview
Vyfilter för gemener
Läs gärna min kollega Daniels inlägg om vyfilter i Google Analytics, där vi bl.a skriver om hur ni säkerställer att alla söktermer som kommer in i rapporten är gemener, vilket underlättar vid ert analysarbete. Som exempel vill vi att Sigge McKvack och sigge mckvack ska komma in på samma rad istället för att lägga sig på två rader.
Mer om att ställa in Site Search går att läsa hos Google här.
Hoppas att ni får användning av informationen i ert arbete framåt. Hör gärna av er till oss på Pineberry om ni har några frågor eller skriv en kommentar här nedan.