Lär dig SEO med Pineberry
Lär dig grunderna i SEO och ta din sökmotoroptimering till nya höjder
Vad är SEO?
Visste du att 55 miljoner googlingar görs dagligen bara i Sverige?
SEO (engelska för search engine optimization) är arbetet du gör på din webbsajt för att Google och andra sökmotorer enkelt ska kunna hitta din sajt och visa upp den i resultatet när någon söker efter de produkter eller tjänster som du erbjuder.
Att Googla efter något har blivit så vanligt idag att de allra flesta företagen vill synas på Google.
När du syns på rätt sätt kan fler besökare hitta till dig och du kan få fler nya kunder. Detta gör Google till en lönsam kanal för din marknadsföring och sökmotoroptimering till ett mycket viktigt verktyg.
Visste du att 55 miljoner googlingar görs dagligen bara i Sverige?
Lär dig sökmotoroptimering med vår SEO-skola
I denna SEO-skola går vi i sex delar igenom de mest grundläggande sakerna inom SEO. Målet med vår SEO-skola är att hjälpa dig att ta din sökmotoroptimering till nya höjder.
Skolan riktar sig främst till dig som precis har börjat intressera dig för sökmotoroptimering och vill skaffa dig en grundläggande förståelse för SEO och de möjligheter det medför. Som ett komplement till denna SEO-skola vill vi passa på att tipsa om SEO-boken Guldläge på nätet.
SEO-skolans sex delar
Vår SEO-skola är uppdelad i 6 huvudsakliga delar:
Så fungerar en sökmotor
Vad är en sökmotor och hur hittar de alla sajter på internet?
Sökordsanalys
Det första steget inom sökmotoroptimering är att ta reda på vilka sökningar din sajt ska synas för. Detta gör du med en sökordsanalys
On Page-optimering
Under detta avsnitt listar vi de viktigaste innehållsmässiga delarna på en sajt, som titlar, rubriker och brödtext.
Teknisk SEO
I detta avsnitt tittar vi på de vanliga mer tekniska delarna som är generella över en hel sajt och inte bara gäller enskilda sidor.
Länkar
Under avsnittet om länkar kan du läsa mer om hur du kan arbeta för att förbättra din sökmotoroptimering genom länkar till din sajt.
Utvärdering
Under avsnittet om utvärdering kan du läsa mer om hur du analyserar resultatet av din sökmotoroptimering.
Vilka faktorer påverkar din SEO?
Visste du att var sjätte googling aldrig gjorts tidigare? Ändå kan Google presentera ett mycket relevant resultat på sekunden. Google är med andra ord en mycket avancerad sökmotor och ser över mängder av webbsajter för att presentera det som matchar din sökning allra bäst. Men hur fungerar det?
Jo, Google tar hänsyn (vid varje sökning som görs) till hur relevant din webbsajt är för sökningen i fråga och hur många andra som också tycker det. Detta kallas ibland för relevans och popularitet.
I ditt arbete med SEO behöver du alltså ta hänsyn till vilka faktorer som Google tycker är viktiga för att du ska kunna klättra till toppen. Vi delar därför in sökmotoroptimeringen i två delar: arbetet du gör på din webbsajt ”On Page” och arbete som sker utanför din webbsajt ”Off Page”.
SEO-arbetet på din webbsajt
– On Page
För att du ska kunna tala om för Google vad du är bra på bör du underlätta för Google att läsa av och presentera din webbsajt. Google tittar bland annat på strukturen, vad som står i koden och vad du har för innehåll.
Det finns alltså många element på din webbsajt som du kan arbeta med för att förbättra din synlighet. Bland annat webbsidans:
- Titel – står högst upp på fliken i webbläsarfönstret och berättar för Google vad sidan handlar om. Titeln finns även som rubrik i sökresultatet.
- Meta description – en kort beskrivning av vad sidan handlar om. Din Meta description syns inte på webbsidan utan finns bara i koden. Däremot plockar Google upp den och visar i sökresultatet, så lägg verkligen tid på att skriva något som lockar till besök.
- Innehåll och bilder – innehållet på din webbsajt är väldigt viktigt. Tänk på att både människor och maskiner gillar att läsa välskrivna texter.
- Strukturen på sajten – en väldigt viktig faktor för din SEO är att strukturen bör vara byggd på ett sådant sätt så att Google kan läsa av sajten på ett enkelt sätt.
Alla dessa faktorer kan du påverka själv och jobba med i din sökmotoroptimering. Tänk på att även om du optimerar hela din sajt så är arbetet viktigt att utföra sida för sida. När du gjort ditt strategiarbete, din analys och utfört de förändringar som krävs på din webbsajt har du tagit första steget till att bli så relevant som möjligt. Vill du ha hjälp med att hitta de förbättringsmöjligheter i ditt innehåll som ger störst effekt? Kolla då in vår Innehållsanalys.
För att avgöra vilken av två liknande sajter som är mest relevant måste Google även ta hänsyn till en annan faktor, nämligen det som sker utanför din webbsajt.
SEO-arbetet utanför din webbsajt
– Off Page
För att Google snabbt och enkelt ska kunna bilda sig en uppfattning om din webbsajt tar den dina referenser. Den kollar vad andra webbsajter säger om dig genom de länkar som leder till dig. Förenklat kan man säga att en länk från en annan webbsajt skulle kunna vara en röst på dig i valet om vem som ska synas högst upp. Tänk på att länkar från sociala medier inte räknas som röster i detta sammanhang.
Att arbeta med sökmotoroptimering kräver långsiktighet, tålamod och hårt arbete. Men alla kan arbeta med SEO. Det enda som skiljer oss åt är tiden vi kan lägga. Så fråga dig själv: Vad är min tid värd? Om du kommer fram till att du hellre fokuserar på att göra det du är bäst på, så hjälper vi dig gärna med det vi är bäst på – nämligen SEO.
Vad betyder SEO?
SEO är en förkortning av engelskans Search Engine Optimization. Motsvarande ord på svenska är sökmotoroptimering, även sökoptimering används ibland. Det vanligaste är att vi i Sverige använder förkortningen, det vill säga SEO.
SEO handlar om att optimera sidorna på din webbsajt så att det blir synliga i sökmotorer som Google. Tänk på att denna optimering primärt inte görs för en sökmotor utan för användarna som googlar.
Genom att dina sidor syns på Google och i andra sökmotorer har du möjlighet att slå två flugor i en smäll. Dels kan ge ett svar på googlarens sökintention, dels kan du skapa ett värde för dig och din verksamhet genom att visa upp det du erbjuder.
Hur fungerar SEO?
Det är svårt att ge ett kortfattat svar på hur SEO fungerar då det består av många olika delar. Förenklat kan det förklaras med att SEO innebär att du ska säkerställa att sökmotorer som Google ska förstå vad dina webbsidor handlar om så att de kan visa upp dem för användare som söker efter det som du har att erbjuda.
För att lyckas med SEO är det därför viktigt att förstå vilka sökbeteende som dina potentiella besökare och kunder har, helt enkelt av vad de googlar efter när de söker efter dina produkter och tjänster. Därefter handlar det om se till att du och din sajt kan ge relevanta svar på dessa googlingar. Sist men inte minst handlar SEO om att bygga en auktoritet kring dessa frågor, så att Google och andra sökmotorer hellre visar upp dina svar än dina konkurrenters.
Varför är SEO viktigt?
Nästan alla googlar när de söker efter saker. De flesta köpresor innehåller en sökning på Google eller någon annan sökmotorer. Därför går det utan större överdrift att säga att om du inte syns på Google så finns du inte.
Med SEO ges du möjlighet att skapa värdefull organisk trafik till din sajt under lång tid. Jämfört med annan marknadsföring anses SEO vara en extremt kostnadseffektiv investering.
Vad är On-Page SEO?
On-Page SEO syftar på den del av SEO-arbetet som görs på din sajt. Det kan handla om ditt innehåll på sajten eller tekniska saker. Ibland kallas detta även för On-Site SEO.
Vad är Off-Page SEO?
Off-Page SEO syftar på den del av SEO-arbetet som görs utanför din sajt. Målet med Off-Page SEO är att på olika sätt bygga förtroende och auktoritet för din sajt och dess innehåll. Detta kan bland annat göras genom att få andra sajter att länka till din sajt.
Vad är teknisk SEO?
Teknisk SEO är en del av On-Page SEO. Som namnet avslöjar handlar det om de tekniska bitarna. Exempelvis handlar det om hur du hanterar duplicerat innehåll, rendering av dina sidor, canonicals, redirects, sajtstruktur och så vidare.
Vill du ha en offert?
Vill du ha en offert av oss? Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett förslag!
”*” anger obligatoriska fält