Meta Noindex

Lär dig hur noindex kan hjälpa dig bemästra duplicerat innehåll

Använd noindex för sidor Google inte ska bry sig om

Om du sätter noindex på en sida berättar du för Google att du inte vill att sidan ska plockas med i sökmotorns index. Genom att tagga dina duplicerade sidor med noindex kan du bland annat undvika problem med duplicerat innehåll.

tag eller X-Robots-tag

Det absolut vanligaste sättet att använda sig av noindex är att ange det i headern på sidan du inte vill att Google ska indexera. Det ser ut så här (om du vill att det ska gälla alla sökmotorer):

Viktigt att notera är att noindex sätts per sida och inte för hela sajten.

För dokument som inte är av typen HTML, exempelvis PDF-filer, kan du istället använda dig av X-Robots-Tag i sidans HTTP header och där ange värdet noindex.

Noindex vs Robots.txt

Det är lätt att tro att noindex och Robots.txt gör samma sak, men så är det inte. Noindex anger för Google att du inte vill att sidan ska indexeras medan i Robots.txt kan du ange vilka sidor på din sajt som du inte vill att Google ska besöka.

Varför spelar det någon roll? Jo, om vi tänker att du har en sida som du vill avindexera, och så slår du till med att både sätta sidan till noindex och ange sidan i Robots.txt. Då kommer resultatet sannolikt bli att Google fortsatt har sidan indexerad. Anledningen till detta är genom att blockera Google från att besöka sidan i Robots.txt kommer Google inte hitta noindex-taggen du lagt dit. Det blir lite av ett moment 22.

Vill du ha en offert?


Vill du ha en offert av oss? Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett förslag!

*” anger obligatoriska fält

En offert från oss är kostnadsfri och ej bindande. Genom att skicka dina uppgifter samtycker du till vår integritetspolicy.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.